Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens syster försvann – nu dyker hon upp i utländsk press

08 jun, 2023, 15:00 

Den anonyma prinsessan är återigen aktuell.

Annons

De fyra Hagasessorna, kungens systrar, var nästintill mytomspunna under sin tid. Birgitta, Christina, Desirée och Margaretha var hela Sveriges små prinsessor, som växte upp i den kungliga strålkastaren.

Men sedan dess har livet tagit dem till vitt skilda håll.

Prinsessan Desirée och prinsessan Margaretha lever mest anonymt, och gör inte mycket väsen av sig. Men nu blir den förstnämnda återigen aktuell – när hon blir omskriven i utländsk press.

Så lever prinsessan Désirée i dagBrand logo
Så lever prinsessan Désirée i dag

Prinsessan Desirée lämnade allt – flydde Stockholm

Hon kom till livet en vacker sommardag 1938, och hennes namn blev prinsessan Desirée. Hon blev prinsessan Sibylla och arvprins Gustaf Adolfs tredje dotter, och det var ingen hemlighet att pressen var stor på sibylla att föda en son som skulle ta över tronen.

Annons

En son kom ju också till sist, kungen. Men då var det ändå Hagasessorna som intresserade folket mest. Alla ville veta vad prinsessorna gjorde, vem de träffade, och vad som låg i deras framtid.

Hagasessorna, Christina, Désirée, Margaretha och Birgitta 1947
Christina, Désirée, Margaretha och Birgitta 1947.

Prinsessan Desirée skulle redan som ung flicka visa sig ha en hög integritet och sval och återhållsam framtoning. Karaktärsdrag som är om än tydligare idag, när hon lever ett liv långt ifrån kungliga galor och tiaror.

Efter bröllopet med Niclas Silfverschiöld 1965 tog hon nämligen sitt pick och pack och lämnade stan, och hon har inte tittat tillbaka.

Prinsessan Desirée uppmärksammas i utländsk press

Då och då händer det att Desirée kommer till Stockholm för att medverka på stora kungliga tillställningar, som bröllop och dop. Men bäst trivs hon i Koberg, strax söder om Trollhättan, där hon bor i ett vackert slott – i stillsamhet.

Annons

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsessskap, sa hon ett par år senare. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap, har prinsessan Desirée sagt till Svensk Damtidning.

Prinsessan Desirée
Prinsessan Desirée på Madeleine och Chris O'Neills bröllop 2013.

Vi hör alltså inte särskilt mycket av Desirée, men visst är det ett spännande öde värt att grotta ned sig i. Det märks inte minst nu, när utländsk media skriver långa reportage om prinsessan. Det är den internationella sajten Royal central som redogör för hennes spännande liv.

"Prinsessan Désirée, som är gudmor till kronprinsessan Victoria, fortsätter att delta i enstaka statliga och officiella tillställningar, tillsammans med privata familjeevenemang som bröllop för hennes syskonbarn." Avslutar de texten med, för att betona hur privat hon är.

Annons

Den 2 juni fyllde Desirée 85 år gammal, och hovet meddelade Svensk Dam att hon grattades av kungaparet privat.

Foto: TT

Annons