Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens syster försvann – nu skapar hon plötsligt rubriker utomlands

05 apr, 2024, 06:00 
Hon lämnade allt och försvann – nu omnämns kungens syster prinsessan Margaretha i utländsk press.
Annons

Kungen är landets kändaste man – samtidigt har han fyra systrar som nästan helt flyger under radarn. Men under 40-talet var det annat. Hagasessorna, som hans systrar kallades, var förmodligen Sveriges mest fotograferade och påpassade syskonskara – innan de alla växte upp och mer eller mindre lämnade rampljuset.

En av dem är prinsessan Margaretha, 89. Hemma i Sverige hör vi inte mycket hon henne längre, men nu skapar hon rubriker utomlands.

Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

Prinsessan Margaretha lämnade Sverige – vägrar komma tillbaka

Margaretha är kungens äldsta syster, och idag en av de absolut hemligaste av Hagasessorna. Det har gått flera år sedan hon fastnade på bild, i TT:s bildarkiv är den senaste daterad 2018.

Annons
Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina
Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina 2018.Jonas Ekströmer/TT

Hon gör inte heller något väsen av sig, och bor inte ens i Sverige längre. Nej, sedan många år tillbaka bor hon i ett vackert stenhus i den lilla byn Chipping Norton i Oxfordshire. Hon får hjälp och besök av sönerna Ed och James, men trivs annars själv.

Där är det ingen som tittar två gånger när hon är ute på promenad. I Chipping Norton kan Margaretha leva sitt liv som helt "vanlig", en stor kontrast till det liv hon levde i guldburen hemma i Sverige.

Annons

Prinsessan Margaretha skapar rubriker utomlands

Det är till och med så att kungen försökt erbjuda Margaretha en bostad i Sverige – men hon tackar vänligt men bestämt nej.

Däremot vet vi att Margaretha flög in till Sverige i somras, när hela syskonskaran samlades på ett somrigt Öland för att återförenas. Birgitta kom dit från Mallorca, Desirée från Trollhättan och Christina från Stockholm.

Men även om Margaretha håller oerhört låg profil, är hon inte bortglömt. Nu skapar hon rubriker i utlandet, närmare bestämt på den internationella sajten Royal Central. De väljer att blicka tillbaka på Margarethas tid i strålkastarljuset, och på hennes sagobröllop med John Ambler 1964.

Annons

Hennes bröllop var faktiskt väldigt speciellt. Hon slopade till exempel Stockholm och gifte sig istället på kungafamiljens älskade Öland. Vigseln ägde rum i Gärdslösa kyrka, och var inte alls lika kungligt pampigt som systrarnas. Precis i linje med Margarethas personlighet, alltså.

Prinsessan Margaretha och nyblivne maken John Ambler efter vigseln på väg till Solliden.
Prinsessan Margaretha och nyblivne maken John Ambler vinkar till folket efter vigseln på väg till Solliden.TT

Foto: TT

Annons