Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens syster har inte synts till på flera år – vägrar visa sig

04 maj, 2023, 17:00 

Prinsessan Margaretha lever ett helt annat liv – långt bort från det kungliga strålkastarljuset.

Annons

Kungligheterna är vana att ständigt bevakas av det kungliga rampljuset. När man tillhör den närmaste kretsen är det svårt att undgå dem – men det finns faktiskt några inom familjen som lyckats hålla en låg profil.

Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

Kungens syster, prinsessan Margaretha, är sedan 58 år tillbaka bosatt i England. Hon är bosatt på ett gods i en liten idyllisk by utanför Chipping Norton i Oxfordshire, ett tiotal mil utanför London.

Tillvaron kunde inte vara mer olik den som utspelar sig på Drottningholm. Här är det långt från kungliga middagar, stora fester och ceremonier – på en brittisk landsbygd där invånarna mest lever ett isolerat liv.

Annons

Så lever Margaretha i England

Livet kunde inte vara mer olikt än det som Margaretha växte upp i på 50- och 60-talet. Allt förändrades drastiskt när hon1963 fann kärleken i finansmannen John Ambler, som dog 2008, och då valde att avstå rollen som kunglig prinsessa.

Sedan dess har hon hållit en låg profil och inte verkat särskilt intresserad av att återvända till sitt kungliga liv. Kungen har utan framgång försökt få hem henne till Sverige och till och med erbjudit en bostad.

– Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs, har en av hennes bekanta sagt till Svensk Dam.

Prinsessan Margaretha
Prinsessan Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by.
Annons

Grannens ord om Margaretha

Margaretha verkar helt enkelt trivas alldeles ypperligt i sitt lilla stenhus, omgivet av en lummig trädgård med vackra trädkronor, höga gröna buskar och en idyllisk landsbygd som fond.

Men bara för att Margaretha håller sig borta från det kungliga strålkastarljuset, innebär det inte att hon är folkskygg eller ogillar att dividera med människor runt omkring sig.

– Hon är ofta ute och promenerar så vi brukar stöta på varandra. Jag känner henne inte jätteväl, men hon är alltid väldigt trevlig och pratig när vi ses, har grannen John Pritchard sagt till Expressen.

Prinsessan Margaretha med sina systrar
Senast prinsessan Margaretha fångades på bild var under prinsessan Adriennes dop 2018. Här är hon tillsammans med systrarna prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina.
Annons

Kungaexperten: ”Helt fel att hon är blyg”

Även kungaexperten Barbro Hultman har i en intervju med Expressen målat upp Margaretha som en pratglad prinsessa.

– Många har alltid trott att det var så sorgligt kring Margaretha och att hon var äldre och förstod mer när deras pappa dog. Men det är helt fel att hon ska vara blyg och inte vågar någonting. Hon är i själva verket pratsam och den som bubblar mest av syskonen.

Snart ansluter kungen och kronprinsessan Victoria till London för att närvara på kröningen av kung Charles. Men besöket sker i all hast och kungligheterna förväntas åka hem direkt efter kröningen, så något möte med Margaretha lär det dessvärre inte bli.

Prinsessan Margaretha
Prinsessan Margaretha på besök i Sverige i samband med prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop 2015.

Foto: TT

Annons