Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens vän död i corona – tunga beskedet i krisen

19 apr, 2020, 11:03 
AvRed Aktionen
Kungen och drottningen sörjer.
Kungens vän Erik Belfrage har dött i covid-19. Toppdiplomaten blev 74 år gammal.
Annons

Erik Belfrage, diplomat, företagsledare och kungavän, dog under natten till lördagen i sviterna av covid-19, sjukdomen som coronaviruset orsakar, skriver Aftonbladet.

Tidningen har pratat med hans hustru Anna Belfrage som säger att han vårdades på Sankt Görans sjukhus under den sista tiden.

– Jag vill ge en stor eloge till sjukvården, de har varit fantastiska, säger hon till tidningen.

Kungen och Belfrage har tillbringat mycket tid tillsammans, bland annat under statsbesök i utlandet. De har även jagat tillsammans. Enligt magasinet Fokus var Belfrage en gäst under kungamiddagar 2003 och 2006, ett år då han även var med på kungajakt. Han har även suttit i styrelsen för Hans Majestät Carl XVI Gustafs pris till Årets nybyggare.

Kungen och Belfrage är nästan exakt lika gamla – båda föddes i april 1946 – och gick båda två på Sigtunastiftelsens humanistiska läroverk. Skolan vajar flaggan på halv stång efter beskedet om Belfrages bortgång.

Annons

”Våra tankar går till Eriks familj och han lämnar oss alla i stor sorg och saknad”, skriver skolan i ett mejl till Anna Belfrage enligt Aftonbladet.

Erik Belfrage var styrelseordförande i Sigtuna Skolstiftelse från 1993 till 2016.

Erik Belfrage med hustrun Anna fotograferade vid Jacob Wallenbergs 50-års firande på Grand Hotel i Stockholm 2006.
Erik Belfrage med hustrun Anna fotograferade vid Jacob Wallenbergs 50-årsfirande på Grand Hotel i Stockholm 2006.

“Otroligt fin människa”

Till Expressen säger Anna Belfrage:

– Det är min man sen 27 år tillbaka. En otroligt fin människa som har överösts med positiva kommentarer från hela världen i dag, säger Anna Belfrage.

Tidigare statsminister Carl Bildt har skrivit minnesord till Erik Belfrage på Twitter:

”Erik Belfrage lämnar många goda minnen efter sig. Han hade en mångsidig karriär i diplomati och näringsliv med det ena viktiga uppdraget det andra. Byggde broar och skapade nätverk. Fanns allltid där. Och en god och varm vän. Många sörjer i dag.”

Av: Anton Nilsson

Foto: TT

Annons