Kungens vän död i corona – tunga beskedet i krisen

Kungen och drottningen sörjer.

Kungens vän Erik Belfrage har dött i covid-19. Toppdiplomaten blev 74 år gammal.

Erik Belfrage, diplomat, företagsledare och kungavän, dog under natten till lördagen i sviterna av covid-19, sjukdomen som coronaviruset orsakar, skriver Aftonbladet.

Tidningen har pratat med hans hustru Anna Belfrage som säger att han vårdades på Sankt Görans sjukhus under den sista tiden.

– Jag vill ge en stor eloge till sjukvården, de har varit fantastiska, säger hon till tidningen.

Kungen och Belfrage har tillbringat mycket tid tillsammans, bland annat under statsbesök i utlandet. De har även jagat tillsammans. Enligt magasinet Fokus var Belfrage en gäst under kungamiddagar 2003 och 2006, ett år då han även var med på kungajakt. Han har även suttit i styrelsen för Hans Majestät Carl XVI Gustafs pris till Årets nybyggare.

Kungen och Belfrage är nästan exakt lika gamla – båda föddes i april 1946 – och gick båda två på Sigtunastiftelsens humanistiska läroverk. Skolan vajar flaggan på halv stång efter beskedet om Belfrages bortgång.

”Våra tankar går till Eriks familj och han lämnar oss alla i stor sorg och saknad”, skriver skolan i ett mejl till Anna Belfrage enligt Aftonbladet.

Erik Belfrage var styrelseordförande i Sigtuna Skolstiftelse från 1993 till 2016.

Erik Belfrage med hustrun Anna fotograferade vid Jacob Wallenbergs 50-års firande på Grand Hotel i Stockholm 2006.

Erik Belfrage med hustrun Anna fotograferade vid Jacob Wallenbergs 50-årsfirande på Grand Hotel i Stockholm 2006.

“Otroligt fin människa”

Till Expressen säger Anna Belfrage:

– Det är min man sen 27 år tillbaka. En otroligt fin människa som har överösts med positiva kommentarer från hela världen i dag, säger Anna Belfrage.

Tidigare statsminister Carl Bildt har skrivit minnesord till Erik Belfrage på Twitter:

”Erik Belfrage lämnar många goda minnen efter sig. Han hade en mångsidig karriär i diplomati och näringsliv med det ena viktiga uppdraget det andra. Byggde broar och skapade nätverk. Fanns allltid där. Och en god och varm vän. Många sörjer i dag.”

Av: Anton Nilsson

Foto: TT