Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Drottning Sonjas första ord om Harald

25 sep, 2020, 10:31 
Kung Harald och drottning Sonja.
Kung Harald har blivit inlagd på sjukhus.Svensk Dam håller dig underrättade om det senaste kring den norska regenten.
Annons

Sammanfattning av läget:

Kung Harald har blivit inlagd på sjukhus. Detta har det norska hovet bekräftat i ett pressmeddelande.

“Hans majestät kung Harald blev tidigt i dag inlagd på Rikshospitalet”, stod det i pressutskicket.

Klockan 16.30:

Drottning Sonja kung Harald sjuk
Drottning Sonja möter media efter kung Haralds insjuknande i natt.

Nu kommer de första orden från drottning Sonja – och hon har ett lugnande besked om kung Harald:

– Jag har träffat honom på sjukhuset och det går bra. Så han är på benen snart, sa drottning Sonja när hon kom till Maihaugen i Lillehammar för att besöka sitt gamla barndomshem.

Drottning Sonja kung Harald sjuk
Lugnande ord från drottning Sonja.

Och samtidig som drottningen mötte det stora medieuppbådet i Lillehammer, så var kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise och hälsade på kungen på Rikshospitalet i Oslo.

Annons

Klockan 15.00:

Trots kungens insjuknande kommer drottning Sonja att utföra sitt besök på Maihaugen i Lillehammer som planerat. Från början var det planerat att kungaparet skulle åka till Lillehammer tillsammans.

Besöket ska ske runt klockan 16, så då lär vi få en uppdatering från Sonja själv om hur hennes make mår. Håll utkik på vår sajt!

 

Klockan 13.22:

Statsministern Erna Solberg har gett ett glädjande besked om kung Harald!

– Jag är glad att höra att det verkar som att kungen bara blev inlagd i förebyggande syfte. Jag är säker på att vi kommer att få se en aktiv kung Harald som utför sina plikter i höst, säger Erna till norska TV2.

Klockan 13.16: 

Lyckönskningarna har strömmat in sedan beskedet om kung Haralds insjuknande. Såväl regering som opposition har hört av sig och skickat medkännande tankar till konungen.

– Kungen representerar hela Norge på ett osedvanligt inkluderande sätt, så när han är sjuk, så skickar vi våra bästa önskningar om god bättring, säger kulturministern Abid Raja till VG.

Annons

 

Klockan 13.10:

Hovet har officiellt meddelat kronprins Haakon tagit över kung Haralds plikter på tillfällig basis. Det är han van vid, eftersom han fick kliva in förra gången kungen insjuknade, för ett halvår sedan.

 

Klockan 12.45

Nu vet vi vad som hände precis innan kung Harald åkte in till Rikshospitalet. En reporter från norska VG står just nu utanför Bygdøy Kungsgård, som är kungaparets privata fritidsbostad, och berättar att flera ambulanser syntes utanför huset tidigt imorse.

Det var alltså på Kungsgården som Harald befann sig när han plötsligt fick svårt att andas. Den norska reportern har varit på plats sedan klockan 9.00 och drottningen har inte synts till efter det klockslaget. Med andra ord är det högst troligt att drottningen följde med sin make i ambulansen, så fort han insjuknande.

Klockan 11.40:

Kungen på besök, tillsynes pigg.
Kungen på besök, tillsynes pigg.

Vår reporter Helena Wiklund noterade något anmärkningsvärt i pressmeddelandet. Detta att kungen plötsligt har svårt att andas, vilket inte syntes till igår. Då var han på officiellt besök på det så kallade Kongeskipet i Oslo hamn och kunde gå i trappor – utan problem. Det tyder på att något akut inträffat på fredagsmorgonen.

Annons

 

 

 

Klockan 11.30:

Nytt besked från norska hovet!

“Kungen blev idag inlagd på Rikshospitalet. Orsaken var tung andning. Kungen utreds nu. Covid-19 är redan uteslutet.”

 

Klockan 11.15:

Norska hovet lägger locket på om kung Haralds tillstånd. De vill varken kommentera hur han mår eller när ny information om kungens tillstånd kommer att delges. Det är fortfarande oklart hur kungafamiljen hanterar sjukdomsbeskedet. Uppgifter gör gällande om att drottning Sonja arbetar som vanligt. Men norska hovet vill inte kommentera familjens agerande i den svåra tiden.

“Jag har inga upplysningar”, säger biträdande kommunikationschef Sven Gj. Gjeruldsen.

 

Klockan 11.08:

Nu är det bekräftat. Drottning Sonja har lämnat sjukhuset, Hon har fångats på bild när hon kör därifrån i bil, med en väninnan sittande på passagerarsätet. Klockan 16.00 ska hon vara på plats i Lillehammer för en tillställning.

Annons

 

Klockan 10.58:

Nya uppgifter gör gällande att drottning Sonja arbetar som vanligt, trots Haralds sjukdomsvistelse. Det kan tyda på att kungens tillstånd är bättre än vad man först trott. Men ännu finns inga officiella kommentarer om hur kungen mår.

 

Klockan 10.44:

Ny information om förloppet innan kung Harald blev inlagd. Han vistades på Bygdøy Kongsgård när han insjuknade. Han fördes därifrån i två ambulanser.

 

Klockan 10.40:

Den norska statsministern Erna Solberg har gjort ett officiellt uttalande.

– Jag önskar kungen god bättring.

Statsministern är just nu på det kungliga slottet för ett möte med kronprins Haakon.

Klockan 10.30:

Se och hörs kungaexpert Anders Johan Stavseng trycker på att vid andra tillfällen då kung Harald blivit inlagd på sjukhus, så har pressutskicken varit matigare och längre. Den här gången fick vi bara en enda mening.

– En av orsakerna är nog att det här kom som en överraskning för de nära medarbetarna på slottet, säger Stavseng till Dagbladet.

Planen var att kungen skulle på ett officiellt uppdrag med drottning Sonja idag.

 

Annons