Kunglig babylycka för Victorias kollegor: ”Har lyckönskat”

Kronprinsessan Victoria

Prinsessan Geraldine har gjort entré på den kungliga arenan – och kronprinsessan Victoria har lyckönskat de nyblivna föräldrarna.
Här är Europas alla kungahus!
Slå på ljud

Det är kronprinsessan Victorias ”kollegor” kronprinsessan Elia, 37, och kronprins Leka, 38, som har välkomnat sin förstfödda, en liten dotter, och i och med det har prinsessan Geraldine gjort entré på den kungliga arenan. Känner vi kronprinsessan Victoria rätt har hon redan skickat telegram för att lyckönska.

Glädjen är hur som helst stor i den lilla albanska ex-kungafamiljen.

– Jag har ju inga syskon, vilket är lite tråkigt, och sedan vill vi ju att det ska finnas någon som kan föra det kungliga arvet vidare, sa kronprins Leka till vår reporter Annaclara von Hofsten när han och prinsessan Elia var i Stockholm för några år sedan.

Kronprins Leka av Albanien Kronprinsessan Elia av Albanien

LÄS MER: Den nakna sanningen! Så långa – och korta – är kungligheterna

Prinsessan Geraldine föddes igår i Albaniens huvudstad Tirana och namnet var givet – hon är uppkallad efter sin anmoder och kom dessutom till världen på Drottning Geraldine-sjukhuset på samma datum som drottning Geraldine lämnade jordelivet.

– Nedkomsten gick bra och mor och barn befinner sig väl, meddelar kungafamiljen i en kommuniké.

Albaniens kronprins har titeln Leka II, och är i dag överhuvud för det albanska ex-kungahuset, med ambition att en dag återinföra monarkin i Albanien. Hans sprudlande fru hette tidigare Elia Zaharia och var då känd som artist och skådespelerska hemma i Albanien.

Kronprins Leka och kronprinsessan Elia – bröllopet

Kronprins Leka av Albanien Kronprinsessan Elia Bröllop 2016 Tirana

Kronprins Leka och kronprinsessan Elia. 600 gäster kom till bröllopet 2016.

Själv föddes kronprins Leka i Sydafrika, där familjen på den tiden levde i exil. Men sjukhusrummet där han kom till världen förklarades tillfälligt som albanskt territorium, vilket gjorde att hans officiella födelseplats ändå kunde bli Albanien.

Sånt krångel behövdes inte den här gången, när kronprins Lekas och kronprinsessan Elias dotter föddes, eftersom familjen är tillbaka i Albaniens huvudstad Tirana. Där är Leka i dag privat ägare till det kungliga palatset: 900 kvadratmeter som nu kommer att fyllas av familjeliv.

FAKTA// Albaniens ex-kungahus

Albanien blev monarki 1928. Då utropade kronprins Lekas farfar, den dåvarande presidenten Zogu, sig själv till kung Zog. 1939 invaderades landet av Mussolini och kungafamiljen tvingades fly. I dag är Albanien republik och kronprins Leka är det albanska ex-kungahusets överhuvud. Pappa hette Leka I och mamma var född i Australien och hette Susan.

LÄS MER: Fredagsmys: Victorias privata familjebild från Haga

Foto: TT.