Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga älskarinnorna och oäkta barnen träder fram – avslöjar allt: "Väldigt kär"

18 dec, 2020, 15:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Parallella liv, barn på bygden och ett helt våningsplan fyllt med älskarinnor. För vissa kungligheter har konsekvenserna av snedstegen blivit högst märkbara. Spaniens förre kung, Juan Carlos, tvingades till och med i landsflykt när hans älskarinna trädde fram. Och hur var det nu med kung Carl Gustafs okände farbror?
Annons
Skandalkungen Juan Carlos i exil – detta har häntBrand logo
Skandalkungen Juan Carlos i exil – detta har hänt

I somras kom det dramatiska beskedet. Juan Carlos, Spaniens förre kung och pappa till dagens monark Felipe, hade lämnat landet. Skälet var en korruptionsskandal som även blottlade en långvarig otrohetsaffär. Den forne kungen misstänks ha tagit emot 65 miljoner euro av det saudiska kungahuset, utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan via en stiftelse till Juan Carlos älskarinna, prinsessan Corinna Zu Sayn Wittgenstein. Det hemliga paret träffades på en fest 2004, och inledde en relation som skulle vara i över tio år.

Exdrottning Sofia av Spanien visste allt om makens otrohetsaffärer.

Drottningen visste om allt

– Vi klickade kring så mycket, och vi hade många gemensamma intressen, har Corinna sagt till BBC.

Hon berättade vidare att Juan Carlos fru, drottning Sofia, var väl införstådd med sakernas tillstånd men valde att se mellan fingrarna. Enligt Corinna var kungaparet bara gifta på ”pappret”, och levde separata liv utanför offentligheten.

Annons

– Han sa att de hade ett arrangemang där de skulle representera kronan tillsammans, men i övrigt leva separata liv. Han hade dessutom nyligen avslutat ett nästan 20 år långt förhållande med en annan kvinna.

När prinsessan Corinna Zu Sayn Wittgenstein insåg att exkung Juan Carlos hade ytterligare en älskarinna fick hon nog – och berättade allt.

Friade till älskarinnan

Under stora delar av 2000-talet levde Juan Carlos ett parallellt liv med sin älskarinna – ja, det gick faktiskt så långt som till ett frieri, hävdar Corinna.

– Jag var väldigt kär i honom, men jag förutsåg att det skulle bli mycket svårt att gifta sig, och dessutom skulle det påverka monarkin negativt.

Relationen slutade i dramatik – när Corinna insåg att hon själv blivit bedragen…

– Ja, kungen berättade att han hade haft ytterligare en älskarinna i tre år. Det krossade mitt hjärta, säger Corinna till BBC.

Delphine Boel fick kämpa i många år innan hon den 1 oktober 2020 i en domstol erkändes som dotter till den belgiske exkungen Albert.

Men den spanske kungen är förstås inte ensam, även Belgien har skakats av en otrohetsskandal. 2005 trädde Delphine Boël, 52, fram och avslöjade att hon var dotter till den dåvarande kungen, Albert II. Hennes mamma heter baronessan Sybille de Selys Longchamps. Men kungen vägrade erkänna henne som sin dotter, och hon kallades allmänt för Alberts oäkting.

Annons

– Det medförde många problem för mig, har Delphine berättat. Exempelvis så svartlistades jag – och även mina barn – av vissa banker.

Amerikanska Tamara Rotolo med sin och furst Alberts dotter Jazmin.

Abdikerade på grund av dottern

I många år stred Delphine förgäves för sin sak, men har nu äntligen fått rätt i domstol: Hon tillhör den belgiska kungafamiljen och har rätt att kalla sig prinsessa. Delphine har nu fått träffa sin bror och landets nuvarande kung, den 60-årige Philippe. Hon erkänns också numera av sin far: ”Min hustru och jag är väldigt tillfreds med sakernas tillstånd”, har exkungen kommenterat frågan i ett officiellt uttalande. Albert abdikerade 2013, delvis på grund av skandalen kring dottern.

Men sedan har vi ju en annan Albert som också har barn på bygden, nämligen den ökända kvinnokarlen furst Albert II av Monaco. 1991 träffade han den gifta amerikanskan Tamara Rotolo på Franska rivieran och inledde en relation med henne. Ett år senare föddes dottern Jazmin i största hemlighet.

Flygvärdinnan Nicole Coste med sonen Alexandre, vars far också är furst Albert av Monaco.

Krävde fursten på underhåll

Men Tamara hade inte för avsikt att hålla tyst – hon krävde Albert på underhåll, och sommaren 2006 erkände han äntligen offentligt att han var Jazmins far. Dottern har alltid burit sin mormors namn, Grace, som andranamn, och numera bär hon även sin fars efternamn, Grimaldi. Året innan hade Albert även erkänt faderskapet för en pojke som han fått 2004 tillsammans med Nicole Coste, en flygvärdinna från Togo. Pojken heter Alexandre, vilket också är furst Alberts andranamn.

Annons

Jazmin fick träffa sin pappa i palatset i Monaco för första gången när hon var elva år gammal, men idag har de en nära relation. Jazmin bor i New York och siktar på en artistkarriär. Hon frotterar sig med ”the rich and famous”, gärna tillsammans med sin två år yngre kusin Pauline Ducruet, dotter till prinsessan Stephanie.

Alberts dotter Jazmin umgås nu öppet med sin kungliga släkt – och särskilt god vän är hon med Pauline Ducruet, vars mamma är prinsessan Stephanie.

Har ett helt harem

Men dessa snedsteg framstår ju som rätt oförargliga om man jämför med Thailands kung Maha Vajiralongkorn – även känd som Rama X. Just nu har kungen flytt pandemin och tagit in på Grand Hotel Sonnenbichl i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland.

Men att sitta ensam och isolerad i främmande land är inte den thailändske playboykungens melodi. Enligt uppgifter i tyska medier omger han sig med ett harem av minst 20 kvinnor. Kungen och hans sällskap har ett helt våningsplan för sig själva, där det bland annat finns ett särskilt ”njutningsrum”. Alla kvinnorna har militära grader och benämns med nummer istället för namn, exempelvis S01 eller S20.

Ett våningsplan fyllt med älskarinnor – det är vad Thailands kung Maha Vajiralongkorn roar sig med i sin tyska pandemiexil. Här med fjärde hustrun Sudhita på blixtvisit hemma i Thailand.

Drottningen bor på ett eget hotell

Kungen uppges också ha fått sällskap av sin favoritälskarinna, Sineenat Wongvajirapakdi. Det var henne som Thailands kung i juli i fjol utsåg till ”Chao Khun Phra”, vilket betyder ungefär ”kunglig nobel partner”.

Annons

Det är en titel som inte har använts av det thailändska hovet sedan 1932, och utnämningen kom bara några månader efter att han hade gift sig för fjärde gången. Hustrun, drottning Suthida, har för övrigt också lämnat hemlandet, men inte för att bo med sin make. Nej, hon är inkvarterad på ett hotell i Schweiz…

Gyllenhielm var det namn de oäkta barnen till Gustav Vasas söner fick. På porträttet ser vi baron Carl Carlsson Gyllenhielm.

De oäkta barnen togs om hand

Det här med älskarinnor och oäkta barn i den kungliga världen är dock ingenting nytt – historiskt har det närmast varit en merit. Under 1500-talet hade exempelvis alla Gustav Vasas söner älskarinnor – eller ”frillor” som de kallades – och utomäktenskapliga barn. Men dessa barn förnekades inte; de togs om hand, fick utbildning och ­giftes ofta in i högadeln. Det betyder att en relativt stor andel av Sveriges befolkning i dag är släkt med Gustav Vasa genom hans ­söners så kallade ”frillobarn”. Åtta av barnen fick dessutom ett eget adelsnamn, Gyllenhielm.

Carl-Erik Olivebring sågs av många som Gustav VI Adolfs oäkta barn.

Var han kungens okände farbror?

Men enligt envisa rykten finns det betydligt mer näraliggande exempel. Kung Gustav VI Adolf, nuvarande kungens farfar, anses av många ha haft ett utomäktenskapligt barn. Han hette Carl-Erik Gerhard Olivebring och föddes den 20 april 1919 i Hedemora. Hans mor var anställd i hovstaterna men han växte upp i en frikyrklig fosterfamilj. Sigvard Bernadotte, hans eventuella halvbror, etablerade en kontakt med Carl-Erik Olivebring. De två möttes vid flera tillfällen, även tillsammans med sina respektive. Sigvard och Marianne Bernadotte uppvaktade även Olivebring på hans 70-årsdag. Carl-Erik Olivebring arbetade inom SJ och var en erkänt duktig kyrkosångare. Han avled 2002.

Annons