Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungliga expertens dom – prins Charles kommer ta efter Sveriges kung

07 nov, 2021, 18:00 

Prins Charles kommer ta över brittiska tronen – när det sker kommer han vända sig till Sverige för inspiration, menar experten.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?

För två år sedan meddelade kung Carl Gustaf att han skulle minska ner på kungahuset genom att inte låta prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn behålla sina titlar som kungliga högheter. I Sverige fick nyheten ljummet mottagande men internationellt blev det en världsnyhet.

Alla blickar vändes plötsligt mot Sverige när det stod klart att kungen gjort det ovanliga beslutet att ta bort titlarna för några av sina barnbarn.

Just nu är all fokus istället på prins Charles i Storbritannien. Alla undrar vad som kommer hända när drottning Elizabeth går bort. Hon är den regent som suttit längst tid på tronen i landets historia, men vid 95 års ålder så är det dags att börja diskutera vad som kommer hända efter att hon försvinner.

kung carl gustaf
Kung Carl Gustaf, ett föredöme i Storbritannien, enligt experten.

Klart är iallafall att det är prins Charles som kommer ta över, och han väntas ta inspiration från Sverige när det kommer till storleken på den brittiska kungahuset, enligt experten Marlene Koenig i tidningen Express.

Annons

Prins Charles kan ta efter svenska modellen

Något prins Charles och hertiginnan Camilla även vänta sta efter är boendesituationen. Det finns rapporter som tyder på att det blivande kungaparet kommer använda en liten del av Buckingham Palace som privat bostad, kanske till och med flytta ut till Clarence House permanent.

Det är ett upplägg som liknar det svenska, där kungaparet bor i en flygel ute på Drottningholm medan resten av slottet är öppet för allmänheten. Det kungliga slottet, som fortfarande räknas som svenska kungafamiljens officiella residens men används till största del för middagar och högtidliga tillställningar, jämförs med Buckingham Palace.

Det är troligt att Charles kommer välja ett liknande upplägg när han väl blir kung i Storbritannien, enligt experten.

– Ingen vet vad Charles kommer göra. Buckingham Palace genomgår just nu enorma renoveringar enbart för att det liksom många andra gamla byggnader behöver lite finjustering, säger Koenig till Express.

– Men jag tror att det finns en stor chans att större delar av palatset kommer öppnas upp, fortsätter hon.

Annons