Kungliga kaoset i Danmark – Madeleines reaktion: "Stora förändringar"

29 sep, 2022, 14:00 
AvIbraheem Alsalman

Kung Carl Gustaf fattade ett liknande beslut.

Annons
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna

Under onsdagen kom drottning Margrethe med chockbeskedet:

Nikolai, Felix, Henrik och Athena fråntas alla sina kungliga titlar. De är inte längre prinsar och prinsessor. I stället får de bara omnämnas som grevar och grevinnor framåt, stod det att läsa i pressmeddelandet som damp ner strax efter 14.30 under onsdagseftermiddagen.

”Prins Joachims ättlingar kommer hädanefter att tilltalas som excellenser. Drottningens beslut ligger i linje med liknande anpassningar som andra kungahus genomfört på olika sätt de senaste åren”, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 januari kommer prins Nikolai, prins Felix och prinsessan Athena och Henrik Junior inte längre kunna använda sig av sina kungliga titlar.

Annons

Kungliga kaoset i Danmark – Madeleines reaktion: "Stora förändringar"

Och visst har det skett de stora förändringar även i det svenska kungahuset. Alla vi kommer ihåg när kung Carl Gustaf fattade ett liknande beslut 2019. Det var då prinsparets barn och prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn fråntogs sina titlar.

Kronprinsessbarnen, prinsessan Estelle och prins Oscar, var de enda som skulle kallas för Kungliga Högheter framöver. Skillnaden är att de, olikt danska kungahusets nya beslut, fortfarande går under sina prins- och prinsesstitlar. Beslutet togs för att statschefen ville skala ner kungahuset.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine tillhör förstås fortfarande kungafamiljen. Därför var det en viss positiv reaktion från Carl Philip och prinsessan Madeleine som kom efter kungens besked. Deras barn skulle få mer frihet och valmöjligheter i framtiden.

"Det är inte bara i det danska kungahuset som de stora förändringar har skett. Svenska kungen tog ett liknande beslut i oktober 2019", skriver danska Billed Bladet.

Annons