Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kungligheten i bråk med personalen – kastas ut från slottet

Kungligheten i bråk med personalen – kastas ut från slottet

JULIEN WARNAND / EPA / TT

Storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg har ännu en gång hamnat i rejält blåsväder.

5 saker kungligheterna bär i sin Nobelväska!
0:40

Efter reklamen: 5 saker kungligheterna bär i sin Nobelväska!

(0:40)

Slå på ljud

För två år sedan framkom det i en rapport att storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg var en besvärlig arbetsgivare och att flera i hovpersonalen var rädda för henne.

I rapporten stod det att hela 51 anställda mellan 2014 och 2019 sagt upp sig eller blivit sparkade. Det orsakade en stor skandal i hemlandet och premiärminister Xavier Bettel såg till att kraftig minska hennes makt över hovet.

”De anställda känner ångest över att behöva bli utskällda eller sparkade”, skrev tjänstemannen Jeannot Waringo som låg bakom utredningen.

Kronprinsessan Victoria och storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg

Storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg, i mitten i grå kavaj, har återigen hamnat i rejält blåsväder.

JULIEN WARNAND / EPA / TT

Maria Teresa rasande

Själv var hon djupt kritisk till utredningen och tyckte att det var skandalöst att all makt reducerades till hennes make, storhertigen Henri.

– Jag skulle aldrig påstå att jag är min makes jämlike, jag har för mycket respekt för hans ämbete, men nu fråntas jag rätten att fatta något som helst beslut inom en institution som jag har jobbat för i tjugo år. Att främja Luxemburgs anseende har varit ett en stor arbetsbörda, sa hon till tidningen Paris Match.

– Ibland har jag lagt mer tid på att förbereda inför våra gäster än på att ta hand om våra barn, som med all rätt är sura på mig för detta. Trots att kärleken binder oss samman, så har de känt sig ensamma ibland.

Hovpersonalen talar ut om Maria Teresas skräckvälde

Maria Teresa i nytt blåsväder

Nu har Maria återigen hamnat i en konflikt med en av sina anställda. Enligt sajten RTL handlar det om ett verbalt bråk som gått överstyr och den anställda ska nu ha flyttats till en annan avdelning.

Förflyttningen ska ha skett på den anställdes begäran. En talesperson för familjen säger att det handlar om en ”engångsföreteelse” och att allt är väldigt ”olyckligt”.

En ny utredning har nu startats för att gå till botten med vad som hänt.

Storhertigparet på Nobelbanketten 2011.

HENRIK MONTGOMERY / TT

Foto: TT