Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungligheter som har dejtat kändisar: "Han var en riktig "playboy-prins"

20 feb, 2022, 13:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Kungligheterna som har dejtat kändisarna
Många flickvänner har det blivit för kronprins Frederik av Danmark...

Gunilla Persson som furstinna av Monaco? Hon har faktiskt dejtat furst Albert. Men det är inte alltid som en kunglig fling slutar med en ring – inte ens om man är kändis!

Annons
TV: Maria Montazami avslöjar relationen med Soldoktorn på paradisön • Delade kokosnöt – spred munsårBrand logo
TV: Maria Montazami avslöjar relationen med Soldoktorn på paradisön • Delade kokosnöt – spred munsår

Att kungligheter och kändisar inleder kärleksrelationer är inte ovanligt. Deras vänkretsar har ofta beröringspunkter och de lever ju på ett sätt liknande liv, i den meningen att de ständigt är bevakade. Men det kan bli problem, i alla fall historiskt, om kändisskapet är av ”fel sort”… Att som blivande kung av Spanien gifta sig med en underklädesmodell gick till exempel inte för sig!

Furst Albert och Gunilla Persson

Furstinna av Monaco? Nja. Det blonda håret är visserligen mitt i prick, men det rättframma sättet är det definitivt inte… Nej, det var nog lika bra att den hetlevrade Hollywoodfrun Gunilla Persson aldrig blev furstinna! Men visst hade hon en romans med dåvarande prins Albert av Monaco:

Annons

– Vi var ett par. Men det var komplicerat. Jag var ju fortfarande gift, och Albert får ju inte gifta sig med en kvinna som varit gift tidigare, har Gunilla berättat.

Trots det fortsatte tronföljaren och modellen att träffas till och från under något år. Tyvärr blev det ingen fortsättning, men det har sina förklaringar enligt Gunilla:

– Albert är en helt underbar person. Han älskar kvinnor, det är inget snack om saken, och han tyckte mycket om mig. Men det är en mycket komplicerad familj...

Albert var ju länge Europas playboyprins nr 1, och Gunilla var förstås inte den enda skönheten han dejtade – han har även kopplats ihop med supermodellerna Claudia Schiffer och Naomi Campbell.

Kanske hade de varit en bra match, ändå? Fast så särskilt kunglig är väl inte Gunilla Persson…

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Sommaren 2009 var Sofia Hellqvist från Älvdalen en så kallad B-kändis, efter sin medverkan i skandalsåpan Paradise Hotel. Hon jobbade som modell och festade med det vackra folket, och en varm sommarnatt befann hon sig på nattklubben Pepe's Bodega i Båstad. Där befann sig även Sveriges snygge singelprins, Carl Philip, och de två föll handlöst för varandra. Resan mot ett lyckligt äktenskap och tre fina pojkar skulle dock bli lång – Sofia motsvarade inte precis drömbilden av en prinsessa. Men 2014 förlovade sig paret, och Sofia är idag en synnerligen uppskattad medlem av det svenska kungahuset.

Annons
Så här såg Sofia Hellqvist ut 2005, samma år som hon medverkade i Paradise Hotel.
Carl Philip 2009, året då han mötte sin tillkommande.
Annons

Prins Charles och Barbra Streisand

1974 stod den amerikanska sångerskan och skådespelaren Barbra Streisand på toppen av sin karriär, och när prins Charles besökte USA bad han om att få träffa henne. Mötet mellan den 26-årige prinsen och den den 32-åriga superstjärnan ägde rum i Warner Brothers Studio, och efteråt skickade Charles en bukett med nyplockade blommor till stjärnans hotellrum. Flera år senare, när prins Charles var nyseparerad från prinsessan Diana, tog nya romansrykten fart – faktum är att paret faktiskt möttes åtminstone en gång till; på kändistäta Bel Air Hotel i Los Angeles.

För ett par år sedan tog sångerskan bladet från munnen och kommenterade romansryktena om prins Charles så här i Vanity Fair:

– Vi blev vänner, och jag älskade att tillbringa tid på Highgrove för en välgörenhetshelg och promenera i hans vackra trädgårdar. Du vet, om jag hade spelat mina kort rätt hade jag kunnat bli den första judiska prinsessan!

Annons
”Delighted!” Prins Charles mötte Barbra Streisand i New York.

Prinsessan Stephanie och Rob Lowe

80-talets hetaste Hollywoodhunk, Rob Lowe, avslöjade i en talkshow att hans drömdejt var prinsessan Stephanie av Monaco – varpå prinsessan i en intervju medgav att det kanske kunde vara intressant… Filmbolaget arrangerade ett möte och de två föll pladask för varandra. Paret tillbringade tio dagar i Paris tillsammans, och sågs även hand i hand i Los Angeles – bland annat under en blöt kväll med många tungkyssar på restaurang The Ivy i Los Angeles. Enligt uppgift gick det så långt som till förlovning och bröllopsplaner innan Stephanie dansade vidare mot nya relationer.

Annons
80-talets hetaste par! Partyprinsessan och Hollywoodhunken.
Annons

Prins Ruzzo Reus och Anni-Frid Lyngstad

Abba-stjärnan Anni-Frid Lyngstad fann som bekant kärleken i den tyske prinsen Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen efter karriären. Prins Ruzzo Reuss var ungdomsvän med kung Carl Gustaf, vilket innebar att den forna ABBA-stjärnan plötsligt umgicks nära med kungaparet – bland annat åkte de två paren skidor tillsammans och vandrade i Himalaya. Drottning Silvia blev även en nära väninna, och hon var ett stort stöd för Anni-Frid när maken gick bort i cancer, bara 49 år gammal.

Anni-Frid Lyngstad med maken prins Ruzzo Reuss.

Gustaf Magnuson och Vicky Andrén

Prinsessan Christinas son Gustaf Magnuson gifte sig 2013 med den svenska supermodellen Vicky Andrén. De började dejta ungefär samtidigt som kusin Carl Philip träffade sin Sofia, och faktum är att Sofia och Vicky bodde i New York samtidigt och umgicks i samma kretsar. Bröllopet gästades av hela kungafamiljen – utom prinsessan Madeleine – och en handfull svenska kändisar, bland annat Martin ”E-type” Eriksson, Magdalena Graaf och Martin Dahlin samt designern Lars Wallin, som också hade skapat Vickys drömvackra brudklänning. Gustaf och Vicky skilde sig 2020.

Annons
Modellen Vicky Andrén gifte sig med kungens systerson Gustaf Magnuson – men äktenskapet slutade med skilsmässa 2020.

Kronprins Frederik, Maria Montell och Katja Storkholm

Kronprins Frederik av Danmark hade under 90-talet en längre relation med den kända danska sångerskan Maria Montell. Paret möttes på en privat fest 1996, när Maria nyss hade slagit igenom stort.

– Jag turnerade världen runt – samtidigt som jag hade en ny relation som var oerhört uppmärksammad. Det blev för mycket, har Maria Montell sagt i en intervju med magasinet Liv.

Maria upplevde också att hennes romans med tiden uppmärksammades mer än hennes musik.

Annons

– Det förtog lite av glädjen. Jag hade ju jobbat på min karriär sedan unga år, och plötsligt var en kyss intressantare än det jag jobbat så hårt för…

Underklädesmodellen Katja Storkholm, 34, ansågs inte heller lämplig som blivande drottning av Danmark. Det struntade Frederik i länge, han till och med friade och fick ett ja, innan han till slut gav vika för mamma drottningen och gjorde slut.

Kronprins Frederik var en riktig ”tjejtjusare” som ung – bland annat dejtade han modellen Katja Storkholm och sångerskan Maria Montell.

Kung Felipe och Eva Sannum

Fem år. Så länge var norska modellen Eva Sannum kvinnan i dåvarande kronprins Felipes liv – utan att erkännas officiellt. Det var ändå väl känt att de två hade ett förhållande, och när kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit gifte sig i Oslo 2001 fanns Eva vid Felipes sida, och många räknade med förlovning inom kort. Men bara några månader senare gick Felipe plötsligt ut och meddelade att förhållandet med Eva Sannum var över. Och tre år senare var det i stället nyhetsankaret Letizia Ortiz Rocasolano som fick prinsens ring på sitt finger.

Annons
Fem år väntade norska modellen Eva Sannum tålmodigt innan Felipe slutligen dumpade henne…
Annons

Prins Edward och Ulrika Jonsson

Blonda, sprudlande Ulrika var den svenska synden personifierad – undra på att engelsmännen gick i spinn när hon fick drottningens yngste son på kroken! Efter bara tre dagar på jobbet på en brittisk tv-station fick Ulrika följa med på en bal på Windsor Castle, och där träffade hon prins Edward. Paret blev förtjusta i varandra och hade en kortare romans, som inkluderade teaterbesök, romantiska picknickar – och hångel. Men mer blev det inte enligt Ulrika själv.

Jodå, visst hade blonda, svenska Ulrika Jonsson en romans med brittiske prins Edward!

Prins Andrew och Koo Stark

Amerikanska skådespelerskan och fotografen Koo Stark – eller Kathleen Norris Stark som hon egentligen heter – hade en seriös relation med brittiske prins Andrew i början av 80-talet. Paret reste bland annat på kärlekssemester till ön Mustique, Andrews moster Margarets paradisö. Enligt lady Colin Campbell, som har god insyn i den brittiska överklassen, var paret mycket förälskade. Drottningen charmades visserligen av den intelligenta och kreativt begåvade Koo, men tyckte ändå inte att hon var lämplig som prinsessa, och efter 18 månader bröt paret upp men fortsatte som vänner. 1997 fick prins Andrew hedersuppdraget som fadder åt Koo´s dotter, och exflickvännen har även ryckt ut till prinsens försvar i samband med Epsteinaffären.

Annons
Många menar att Koo Stark var prins Andrews stora kärlek.
T-shirt med budskap…
Annons

Prins Harry och Meghan Markle

Det kanske tydligaste exemplet av dem alla på vad som kan hända när en stark person med egen karriär ska passa in i den stela, kungliga världen. Att prins Harry gifte sig med en amerikansk tv-stjärna fick många konservativa britter att sätta sitt afternoon tea i vrångstrupen. Till att börja med var det även många som charmades av hennes skönhet och stil, men inom kort blev hennes självständighet och amerikanska frimodighet ett problem. Det slutade med att Harry gjorde det otänkbara; övergav sitt hemland och sin plats i världens kanske mest anrika kungafamilj för det soliga Kalifornien och ett liv som frilansande kunglighet. Alltmedan Meghan använder sin hertiginnestatus för att försöka rädda världen.

Fest och sol i Kalifornien istället för jobb och regn i England! Prins Harry har valt väg.

Furst Rainier och Grace Kelly

Hon var ung, vacker och en av världens största filmstjärnor. Han var rik, spännande och furste av det glamourösa lilleputtlandet Monaco. De möttes på filmfestivalen i Cannes 1955, där Grace Kelly fick en åtråvärd inbjudan till fest i det tjusiga furstepalatset i Monte Carlo. De fotograferades även tillsammans, som en marknadsföring av Kellys film Ta fast tjuven, och sedan den dagen hade de bara ögon för varandra.

Annons

När Grace kom hem till Philadelphia igen skickade hon ett tackkort till Rainier som svarade att han gärna ville flyga över och besöka henne. Hon sa ja och Rainier friade så snart han landat på amerikansk mark. Tre och en halv månad senare (!) flyttade Grace till Monaco.

Bröllopet året därpå var magnifikt, med 700 gäster, 30 miljoner tv-tittare, en 90 kilo tung bröllopstårta och en ikonisk brudklänning. Utåt sett blev äktenskapet perfekt, det stiliga drömparet fick tre vackra barn och Grace spelade rollen som furstinna oklanderligt. Men sanningen var att Grace saknade sin karriär och sitt hemland, och att Rainier var notoriskt otrogen.

Fursten och filmstjärnan bildade den perfekta familjen – men förbannelsen vilade över dem…
Annons