Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungligheternas drömmiga vinterboenden! Här åker de skidor utan att bli igenkända

02 jan, 2023, 09:30 
AvLinus Brännström
kungligheterna vinterboenden

Lyxiga skidorter och mysiga sportstugor – här är de nordiska kungligheternas härliga vinterboenden. Där har det skapats fina minnen men också skandaler.

Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Om sommaren är det ju Solliden på Öland och Villa Mirage på Franska rivieran som gäller för kungen och drottningen. Men vintertid ser det annorlunda ut – precis som många andra svenskar vill kungafamiljen ägna sig åt skidåkning och kungen äger också en fastighet som är perfekt för det syftet.

Fritidshuset i Storlien i Åre kommun i Jämtland har varit i familjen länge. Redan 1933 fick kungens föräldrar, prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla, stugan i Storlien som en bröllopspresent av Skidfrämjandet.

Kungen ärvde sedan huset av sina föräldrar och 2011 såg han till att verkligen säkra det för framtida generationer. Han valde då att friköpa tomten, tidigare ägde han bara själva huset, av aktiebolaget Åre-Storlien Hotell.

Storlien är en favorit för den svenska kungafamiljen. Kungen äger ett fritidshus i den jämtländska orten.

Kostnaden för att friköpa tomten landade på 700 000 kronor. Enligt Expressen var det aktiebolaget som frågade hovet om inte kungen också ville äga marken – något han alltså nappade på.

Annons

– Det var ett helt normalt köp där ytterligare en person i området fick köpa loss sin tomt, har advokat Lars Ranstam berättat för tidningen.

Priset ska ha varit marknadsmässigt.

– Varken lägre eller högre för att det var kungen. Tomten ligger i en backe och på det sättet är den svår att bebygga och då blir priset lägre. Men det är väl alltid bra att äga tomten till sin fastighet, har Ranstam berättat för Expressen.

Madeleine, Carl-Philip och Victoria i Storlien i mitten av 1980-talet.

Att kungen valde att friköpa tomten till fritidshuset i Storlien är inte särskilt konstigt. Kungafamiljen har många minnen från Storlien och har genom åren tillbringat såväl sport- som påsklov där.

Under 1980-talet blev det en tradition med vinterbilder på kungafamiljen från Storlien – kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine poserade då med skidor iförda pastellfärgade overaller.

Annons

Numera brukar framför allt Victorias och Carl Philips barn också synas i Storlien – barnoverallerna är dock inte längre lika pastellfärgade som under det glada 80-talet.

Victoria flögs med helikopter efter skidolyckan

Medlemmarna i kungafamiljen åker också gärna till Alperna för att åka skidor. 2018 reste till exempel kronprinsessan Victoria och prins Daniel till den klassiska skidorten Zermatt i Schweiz med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar.

Familjen reste reguljärt och det rapporterades om hur de stod och väntade vid bagagebandet på flygplatsen i Geneve som alla andra sportlovsresenärer.

Kronprinsessfamiljen åker inte bara längdskidor hemma i Sverige – de åker också gärna till Alperna för att åka slalom.

Under jullovet 2019–2020 var familjen sedan på skidresa i italienska Alperna. Den gången tog skidåkningen en ända med förskräckelse när prinsessan Estelle ramlade och bröt benet.

Annons

– Hovet kan bekräfta att prinsessan Estelle har fått en fraktur på smalbenet i samband med skidåkning. Hon är gipsad och mår i övrigt bra, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då i ett uttalande.

Italienska Alperna verkar för övrigt ha något slags förbannelse över sig. Det var ju där, i den exklusiva skidorten Cervinia som kronprinsessan Victoria själv skadade foten vid nyår 2013. Hon ska ha flugits med helikopter till sjukhus för röntgenundersökning innan hon kunde återförenas med resten av kungafamiljen.

– Kronprinsessan är nu med familjen igen och mår bra. Hon har fått en spricka i foten, men det är inget allvarligt, sa Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, till Expressen efter olyckan.

Kungafamiljen reser ofta i varierande konstellationer till olika exklusiva skidorter i Alperna just vid nyår. 2017 var till exempel kungen och drottningen i schweiziska Alperna tillsammans med prinsessan Madeleine och hennes familj.

”Prinsehytta” tillhörde ursprungligen svenska kungligheter – numera ägs den privat av norska kungahuset.

Norska kungahusets fjällstuga – gåva från Sverige

Även den norska kungafamiljen har förstås en fjällstuga – det är ju i det närmaste ett måste i Norge. ”Prinsehytta” i Sikkilsdalen i Jotunheimen ägs privat av kung Harald men stugan har faktiskt svensk ursprung.

Annons

Den började byggas år 1900 och gavs som gåva till de svenska prinsarna Gustav Adolf, som ju senare blev vår kung, Wilhelm och Erik. Fram till unionsupplösningen 1905, då Norge blev självständigt, användes den ofta till både jakt och friluftsliv.

Stugan stod därefter i princip orörd i många år men då kronprins Olav, kung Haralds pappa, blev myndig 1924 fick han ”prinsehytta” i gåva av svenske Gustav Adolf. Sedan dess har den norska kungafamiljen använt stugan för jakt om höstarna och för skidåkning och friluftsliv vid påsk.

Haakon och Mette-Marits fjällstuga när den var under uppbyggnad.

Mette-Marits benbrott vid egendesignade stugan

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit har också en privat vinterstuga i Uvdal. Paret köpte två tomter bredvid varandra 2007 med privata medel och lät bygga huset som ligger 20 mil sydost om Oslo.

Mette-Marit ska själv ha designat kök och badrum i huset.

Som alla norrmän gillar den norska kronprinsfamiljen att vara ute i naturen – inte minst om vintern.

Även den norska kungligheterna har varit med om olyckor kopplade till skidåkning. Strax före jul bröt Mette-Marit svanskotan i just Uvdal – olyckan var framme när hon och dottern Ingrid Alexandra skulle hoppa av liften och deras skidor hakade i varandra. Norska tidningar rapporterade då att Mette-Marit ska ha fått tillbringa en natt på sjukhus.

Annons

Mette-Marit verkar särskilt olycksdrabbad just när det kommer till vintersport. Redan 2002 bröt hon fotleden när den norska kungafamiljen var på vintersemester i Sikkilsdalen.

Danska kungafamiljen älskar lyxiga skidorten

Danmark har, av naturliga orsaker, inte samma kultur av vintersport som Sverige och Norge. Vårt södra grannland har ett betydligt mildare klimat och dessutom saknas ju alla tillstymmelser till fjäll.

Men den danska kungafamiljen älskar exklusiv skidåkning – framför allt gäller det kronprins Frederik och hans familj.

Verbier har länge varit en favoritort för Frederik och Mary och resten av familjen. De har till och med ett lyxhus där – som under många år hölls hemligt.

Favoritorten är utan tvekan lyxiga Verbier i Schweiz. Frederik och kronprinsessan Mary har åkt dit i många år med sina barn prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine.

Annons

Mary valde till och med att hålla sin 40-årsfest i Verbier 2012.

När kronprinsparet häromåret meddelade att barnen kommer att gå i skola i Verbier för att få erfarenheter och minnen rullades dock en liten skandal upp.

I samband med beskedet avslöjades det nämligen att Frederik och Mary ägt en lyxig skidstuga i Verbier ända sedan 2009 – något som fram till dess varit okänt i Danmark. Skidstugan är av det större slaget – 200 kvadratmeter med bastu och jacuzzi och övernattningsmöjligheter för tio personer. Kronprinsparet ska ha pungat ut med över 14 miljoner kronor för huset, enligt Expressen – och det alltså för 13 år sedan.

Marys och Frederiks hemliga lyxhus fick hård kritk

Avslöjandet ledde till hårda reaktioner i Danmark. Kritikerna menade att apanaget kanske var väl högt om kungligheterna kunde unna sig fritidshus av det slaget. Dessutom visade det sig att Mary använde sitt gamla namn, Mary Donaldson, när huset köptes – vid det laget var det fem år sedan hon gifte sig med Frederik och slutade använde sitt efternamn.

Det hela ansågs vara ett sätt att försöka gå under radarn.

Den danska kronprinsfamiljen i Verbier när barnen var yngre.

Som om inte det var nog kom det också fram att kronprinsparet dragit in enorma summor genom att hyra ut huset för upp till 120 000 kronor i veckan.

Annons

– De har självklart rätt att i stor utsträckning hantera sina pengar som de önskar. Men köpet av skidstugan var att gå för långt, sa kungahusexperten Søren Jakobsen till den danska tidningen BT.

– Eftersom medlemmar av kungahuset är skattebefriade och inte ens betalar förmögenhetsskatt så kan vi aldrig kolla vart pengarna har gått.

Uthyrningen stoppades därefter och det danska kungahuset tvingades gå ut och försvara den hemliga lyxstugan i Verbier.

– Den har gjort det möjligt för kronprinsparet att kunna ha lite privatliv, sa kungahusets kommunikationschef Lene Balleby i ett uttalande i januari 2020.

Annons