Kusliga tystnaden kring kungen – hovet lägger locket på

Kusliga tystnaden kring kungen – hovet lägger locket på

Efter kungens hjärtoperation har det varit locket på.

Kungafamiljen var mitt uppe i inledningsfasen av det kungliga superåret när hovet kom med chockbeskedet: Kungen ska genomgå en hjärtoperation den 20 februari.

Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping
0:26

Efter reklamen: Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping

(0:26)

Slå på ljud

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet”, skrev hovet i ett pressmeddelande.

Fyra dagar innan operationen anlände kungen och drottning Silvia till Jönköping. På schemat stod aktiviteter som bilkortege, invigning, finlunch hos landshövdingen och festligheter på stan.

Kungens ord inför operationen

Trots den annalkande operationen verkade både kungen och drottningen vara vid gott mod. De vinkade glatt, pratade med folk och visade att ett kungligt uppdrag går före allt.

Inte ens när journalister frågade kungen om hans kommande hjärtoperation verkade han bli på dåligt humör, utan beskrev kort och gott sitt känsloläge så här:

– Det känns toppen, det ska bli hur spännande som helst, sa kungen till Svensk Damtidning.

Victoria och Daniels svåra kris – därför tvingades hovet till kommentar

Hovets vägran: ”Valt att inte gå in på”

Efter operationen den 20 februari meddelade hovet, via kungens livmedikus Viveka Frykman-Kull, att allt gått bra och enligt plan. Drottning Silvia hade då hälsat på kungen och visat sitt stöd.

– Kungen är fortfarande kvar på sjukhuset och precis som innan har vi valt att inte gå in på vilket sjukhus han befinner sig på, eller hur länge han stannar där, sa hovets informations Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Tre dagar senare, den 23 februari, meddelade kungens livmedikus att kungen lämnat sjukhuset och nu återhämtade sig.

– Han ska ta det lugnt och vila nu i 14 dagar efter operation, sa Viveka Frykman-Kull till Expressen.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

Drottning Silvia besökte kungen på sjukhuset efter hjärtoperationen.

Ali Lorestani/TT

Silvias och Victorias oro för kungen

Men efter operationen har det varit närmast en kuslig tystnad och hovet har lagt locket på. De vägrar säga var han befinner sig, hur han mår och varför han gjorde operationen från första början.

Samtidigt måste stackars kronprinsessan Victoria och Silvia upprätthålla en fasad utåt. När kungafamiljen i fredags samlades på Stockholms slott för fredsbönen i Slottskyrkan, för att visa sitt stöd för Ukraina, saknades kungen.

Både Victoria och Silvia sågs le mot besökarna i Slottskyrkan, trots att de säkerligen också, som alla andra, känner en oro för kungen. I den kungliga världen är det som bekant plikten före allt.

Prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och drottning Silvia

Prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och drottning Silvia på plats i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Pontus Lundahl / TT

Foto: TT