Läkarens beslut för kung Harald efter skräckveckan

04 feb, 2021, 15:00 
Kung Harald

Förra veckan opererades kung Harald efter att ha drabbats av smärta i sin ben. Nu har kungen behövt ha kontakt med vården igen.

Annons
Hovets svar efter Haralds tuffa besked
Hovets svar efter Haralds tuffa besked

Kung Harald tycks förföljas av otur. Sedan december 2019 har Norges monark tvingats till Rikshospitalet totalt sex gånger.

Förra veckan var det dags igen. Då meddelade norska hovet att kungen drabbats av svåra smärtor i benet.

Väl på sjukhus kunde man konstatera att det var en sena över högra knäet som behövde åtgärdas. På fredagsmorgonen opererades kungen. Senare samma dag fick vi veta att ingreppet varit framgångsrikt.

Nu nås vi plötsligt av nya uppgifter – kungen har varit i kontakt med vården igen, den här gången i ett helt annat ärende.

Harald och Sonja har fått andra dosen av coronavaccinet

Under torsdagen meddelar hovet att kung Harald och drottning Sonja fått sin andra dos av coronavaccinet. Det här innebär att kungaparet nu är färdigvaccinerade.

Harald och drottningen ska ha fått dosen nu i veckan, alltså bara några dagar efter att Harald opererats.

Som tur är verkar kungen må bra efter operationen. Så här säger Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se och Hör, till Svensk Dam under onsdagen.

Annons

– Kung Harald är utskriven från sjukhuset och håller sig troligen på Kongsseteren tillsammans med drottning Sonja. Slottet har varit öppna med vad operationen gick ut på, och eftersom det inte är någon ändring i hälsotillståndet brukar de inte komma med ytterligare uppdateringar.

– Kungen är sjukanmäld i två veckor och väntas vara tillbaka på jobbet i mitten av februari, säger Anders.

Kung Harald
Kung Harald har även haft problem med hjärtat. I oktober 2020 lades han in för operation då hans hjärtklaffar behövde bytas ut.

Därför har Kung Harald och drottning Sonja redan vaccinerats

Även kung Carl Gustaf och drottning Silvia ska snart få den andra dosen av coronavaccinet. Enligt vaccinationsordningen ska dock inget av kungaparen ha fått sprutan än. Länderna har uppgett olika anledningar till varför kungligheterna fått gå "före i kön".

Annons

I Norge har man varit tydligt med att kung Harald och drottning Sonja redan vaccinerats på grund av deras kungliga status.

I Sverige har hovet istället sagt att vaccinationen skett på inrådan av kungens läkare och för att skicka en signal till svenskarna.

– Det finns en viss skepsis hos svenska folket att vaccinera sig och i det här fallet kan kungen vara en person som visar att man ska vaccinera sig för att vi så småningom ska komma ur den här pandemin, har hovet informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt.

Foto: TT

Annons