Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Läkarens order till drottning Silvia och kungen – efter att de bekräftats covidsmittade

04 jan, 2022, 18:30 
AvIndra Nordemar

Efter att kungen och drottning Silvia bekräftats smittade med covid-19 ger nu läkaren en order till kungaparet.

Annons
Kungen och Silvia har testat positivt för covid-19 – så mår kungaparet!Brand logo
Kungen och Silvia har testat positivt för covid-19 – så mår kungaparet!

I går kväll testade kungen och drottning Silvia positivt för covid-19. De är båda över 70 år, drottningen 78 och kungen 75, vilket innebär att de tillhör riskgrupp.

Och ju äldre man är, desto större är risken för allvarlig sjukdom vid smitta.

"Den som är 70–80 år har sex gånger högre risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med den som är 50–60 år.", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Kungen och drottningen sjuka i covid – trots full vaccination

Men kungaparet är fullt vaccinerade, med tre sprutor, och trots det har de drabbats av coronaviruset. Troligtvis rör det sig om den nya varianten som snabbt sprids i landet.

– Vaccination med tre sprutor hjälper inte helt mot den nya varianten omikron så man kan bli smittad, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Men däremot har det ett bra skydd för allvarlig sjukdom.

Annons

Lyckligtvis verkar det som att kungaparet verkar ha klarat sig relativt bra från att drabbas hårt. När de testade sig hade de nämligen inga symtom – att de var sjuka upptäcktes av ren slump.

– Kungaparet mår efter omständigheterna väl. Det här var en rutinåtgärd att testa sig. De gör det med jämna mellanrum, PCR-test, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Läkarens order till kungaparet efter insjuknandet i corona

Kungen och drottningen fick sin tredje spruta i höstas vilket ska ge ett ökat skydd mot den nya varianten, men det är ingen garanti, menar Joakim Dillner.

– Om du har tagit två sprutor har det dålig effekt för att bli smittad av den nya varianten, men har du tagit tre har du ett bra skydd mot smittan men inte fullständigt. Ju fler sprutor du har tagit desto bättre skyddar det både mot smitta och allvarlig sjukdom, förklarar han.

Kungaparet är nu isolerade och övervakade av livmedikus, samtidigt som en smittspårning pågår och hela kungafamiljen är informerade.

Läkare Dillner menar att det är karantän som gäller, precis som de allmänna rekommendationerna som ges vid smitta.

– Om man har en ny smitta ska man förstås hålla sig hemma och vara i karantän så att man inte sprider smittan vidare.

Foto: TT

Annons