Lång intervju: Märtha Louise om högkänslighet och skilsmässan från Ari Behn

Lång intervju: Märtha Louise om högkänslighet och skilsmässan från Ari Behn
NU GRATIS

Märtha Louise har alltid känt sig annorlunda. Vår reporter träffade henne för att prata om hennes högkänslighet och om livet utan Ari Behn.

Av: Anna von Koch Foto: Per Arvidsson, IBL

Läs mer: Märtha Louise drömmer om en ny pojkvän

Prinsessan Märtha Louise har alltid känt sig annorlunda. Till skillnad från många andra människor klarar hon inte av att vistas bland folk speciellt länge. På kungliga uppdrag måste hon lägga in små pauser till återhämtning och efter 40 minuter i ett köpcentrum blir det för mycket av alla intryck och hon måste lämna.

Starka dofter klarar hon heller inte av, inte ens de vackra Märtha-liljorna som hon 2002 hade i sin brudbukett. Dessutom har hon alltid kunnat se rakt igenom en människa och blivit förvirrad när personen sagt sig må bra, men hon uppfattat något annat. Ett tag umgicks hon därför hellre med sina hästar, eftersom de inte ljög.

När Svensk damtidning träffar Märth Louise är hon pigg och glad ihop med kompisen och kollegan Elisabeth Nordeng.

Märta, som hon kort och gott kallas, har hela sitt liv undrat vad som är fel med henne. Hon har ofta känt sig ensam och oförstådd, trots att hon haft en kärleksfull familj och många vänner runtomkring sig. Vändpunkten kom 2013 då väninnan, tillika Soulspring-kollegan Elisabeth Nordeng, 49, mejlade henne ett test på internet om att vara högkänslig, en så kallad high sensitive person.

– Varken jag eller Elisabeth visste vad högkänslig var. Vi hade aldrig hört talas om det innan, men vi fick båda väldigt höga poäng. Det var en aha-upplevelse, säger Märtha när Svensk Damtidning träffar henne och Elisabeth på Hotel At Six i Stockholm.

– Plötsligt blev de saker som jag tyckt varit annorlunda med mig normalt. Jag förstod varför jag inte kan hålla ut lika länge som andra, varför jag blir så sliten av att vara social, trots att jag är väldigt utåtriktad och älskar att umgås med andra människor. Plötsligt kunde jag börja se livet på ett lite annat sätt, säger prinsessan och ler.

Märtha och Elisabeths bok om högkänslighet.

Elisabeth kände precis likadant och de två väninnorna började prata om sina upplevelser. Det blev ett personligt och ärligt samtal som resulterade i boken Född sensitiv – våra berättelser.

– Det spelar ingen roll om du är prinsessa eller inte. Det här är ett personlighetsdrag som 20 procent av befolkningen har. Bakom fasaderna är vi mer lika än vi tror. De utmaningar jag har, har också andra människor, säger Märta.

Läs mer: Lista! Kändisvärldens dyraste skilsmässor

Såväl Elisabeth som Märtha har exempelvis gått igenom var sin skilsmässa och är i dag ensamstående mammor. Något de beskriver som en sorgeprocess.

Elisabeth, som har fyra barn mellan 16 och 25 år, skilde sig 2010 medan trebarnsmamman Märtha separerade ifrån författaren och konstnären Ari Behn, 45, i augusti 2016. De hade då varit gifta i 14 år, men “vuxit isär”.

Märtha och Ari vid Carl Philips och Sofias bröllop. Drygt ett år senare gick de ut med skilsmässobeskedet.

“Det är fruktansvärt att uppleva att det inte längre finns något mer vi kan göra. Vi har försökt allt under en lång tid och vi kan fortfarande inte mötas där vi gjorde förr, vilket gör det omöjligt för oss att fortsätta”, sa Märtha Louise då i pressmeddelandet.

För Märthas del skedde skilsmässan för öppen ridå, men trots det har det gått bra. Hon och Ari bor bara fem minuter från varandra i Lommedalen utanför Oslo och har barnen varannan vecka.

– Ari och jag kan samarbeta, vilket är fint och viktigt för barnens skull. Det här var ju självklart inget lätt beslut att ta.

Elisabeth hymlar inte med om att hon gärna skulle vilja träffa en ny livspartner, men det är inget för Märtha.

– Jag har det riktigt bra som jag har det.

Elisabeth bara ler.

– Vänta du bara tills du varit skild lika länge som jag, säger hon och tjejerna brister ut i ett av sina många gapskratt.

Idag är Märtha Louise glad, trots en jobbig skilsmässa.

Märtha beskriver vardagen med barnen Maud Angelica, 14, Leah Isadora, 12, och Emma Tallulah, 9, som “ett vanligt familjeliv”.

Prinsessan kör själv barnen till skolan och får sedan hjälp av en barnflicka att hämta, eftersom hon behöver jobba lite längre på eftermiddagarna.

Sedan blir det att köra till olika aktiviteter och styra upp middag, vilket inte är hennes favoritsysselsättning.

– Jag är väldigt duktig på att baka bröd, men dålig på att laga mat. Jag har ju inte vuxit upp med att vara i köket så där hade jag ett stort minus från början. Jag kan laga enklare rätter som korv och potatis och så gör jag en grönsakssoppa som barnen tycker om. Men varje gång jag lyckas i köket blir barnen överraskade och säger “Mamma, i dag var det faktiskt gott”, säger Märta och skrattar hjärtligt.

Med döttrarna Maud Angelica, 14, Leah Isadora, 12, och Emma Tallulah, 9, har hon ett vanligt familjeliv.

Efter skilsmässan tog Märtha upp sitt gamla intresse hästhoppning och hon har vunnit flera prestigefulla priser den senaste tiden.

Det märks att prinsessan har landat väl i livet efter många förvirrade och sökande år. Hon har inte längre prestationsångest eller rädsla för att göra fel utan står upp för den person hon är.

– Jag är mycket snällare mot mig själv nu. Det sitter inte längre en kritiker på min axel. Jag tycker det är skönt att bli äldre för nu är jag mer nöjd med mig själv.

Fakta Högkänslighet

Högkänslighet eller HSP (Highly Sensitive Person) är ett begrepp myntat av psykologen Elaine Aron. Högkänsliga personer kan uppfatta information och känslor som andra inte lägger märke till. Den större medvetenheten gör att högkänsliga ofta upplever känslor starkare än andra personer.

Läs mer: Efter skilsmässan från Märtha Louise – så lever Ari Behn idag