Larmet från Kungliga slottet i natt

Kungen Drottning Silvia Kungliga slottet

En brand på Stockholms slott vore mardrömmen, så pådraget var stort när brandlarmet gick i natt: 20 man från två enheter ryckte ut.

En olycka kommer sällan ensam: Först drottning Silvias fallolycka på Drottningholm. Sedan brandlarm på Kungliga slottet.

Det var känslan när den här dramatiska bilden dök upp på fotografen Janne Åkessons Instagramkonto swepixsweden natten till i dag: Stockholms brandförsvar i full utryckning till Stockholms slott, och statyn av Karl XIV Johan omringad av räddningsledningens bilar.

– Vi fick in larmet klockan 01.00 och hade två stationer och två befälsbilar på plats, så totalt sju enheter och 20 man från brandstationerna Katarina och Östermalm, säger ledningsoperatören Göran Norman vid Stockholms brandförsvar till Svensk Dam.

Men kungafamiljen kunde andas ut: Den här gången var det ett automatiskt brandlarm som hade löst ut på 608 rum stora Stockholms slott.

– Orsaken var sannolikt att det hade bildats kondens i någon detektor och vi lämnade klockan 01.26.

LÄS MER: Drottning Silvias dramatiska dygn – efter otäcka olyckan

Kronprinsessan Victoria Stockholms brandförsvar

2018 hyllade kronprinsessan Victoria Stockholms brandförsvar vid en ceremoni i Stockholm.

Hur ofta händer det att ni får larm från Kungliga slottet?

– Inte så ofta. Men det är en hög riskbild, med stora kulturhistoriska värden och en byggnadskonstruktion som gör att man vill vara beredd om det skulle vara en brand. Så vi larmar många enheter initialt. Nu var det en brandingenjör och ett yttre befäl som åkte tillsammans med två brandstationer, säger ledningsoperatören Göran Norman.

Brandlarm på Stockholms slott

Brandlarm Stockholms slott 2005

Full utryckning till slottet år 2005 – samtidigt som kungaparet satt till bords i paradmatsalen tillsammans med Malaysias kungafamilj.

Larmen till Stockholms slott är alltså ganska sällsynta. Men 2005 gick brandlarmet mitt under kungafamiljens galamiddag (enligt uppgift på grund av ett tekniskt fel). Och efter prins Nicolas Te Deum i Slottskyrkan i juni 2015 rullade brandförsvaret in med ett stort pådrag, kort efter att kungafamiljen och representanter för det officiella Sverige hade varit samlade i Slottskyrkan.

Den gången var det någon som hade bränt vid en kastrull i ett kök vid Yttre Borggården och brandförsvaret kunde snabbt vädra ut röken och lämna.

Prins Oscar Brännkyrka brandstation 2019

För två år sedan fick prins Oscar hänga med pappa Daniel till Brännkyrka brandstation, vilken lycka!

LÄS MER: Brand vid Haga Slott – kronprinsessfamiljen informerad

LÄS MER: Prinsessan Christinas skräck: Polisinsats utanför hemmet

LÄS MER: Inbrottet hos prinsessan Madeleine är fjärde stöldkuppen som drabbar kungafamiljen

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.