Larmet inifrån kungliga skolan: "Sjuk miljö"

Victoria och Madeleine tog alla studenten från Enskilda gymnasiet i Stockholm.Nu vittnar flera före detta lärare om att skolan är en väldigt tuff miljö.

Enskilda gymnasiet är en skola med stark kunglig koppling. De tre kungabarnen – Victoria, Carl Philip och Madeleine – har alla gått på skolan, som ligger på Norrmalm i Stockholm. Victoria och Madeleine var även på plats när skolan firade 90 år.

Skolans motto är ”Kärlek som grund, ordning som stöd, framsteg som mål” – men Expressen har talat med flera före detta lärare som vittnar om att verkligheten inte alltid rymmer så mycket kärlek.

Lärarna berättar att elevernas föräldrar, som ofta själva är rika och välutbildade, i vissa fall sätter hård press på skolans anställda. Föräldrarna vill då att deras barn ska få högre betyg – och i vissa fall har man gått så långt som att hota med att stämma lärarna.

Tufft på Enskilda gymnasiet

Kronprinsessan Victoria tar studenten.

Tjohooo! Den 5 juni 1996 tog kronprinsessan Victoria studenten från Enskilda Gymnasiet med 16 femmor och ett snittbetyg på 4.8. Och hem till slottet åkte hon i pappa kungens röda amerikanare.

En av lärarna går så långt som att beskriva Enskilda gymnasiet som en “väldigt sjuk miljö att arbeta i”.

– Jag tror att lärarna som jobbat där i många år var väl medvetna om att det var så här. De har hittat sina strategier för att stå emot föräldrarna, medan många av de nya lärarna kände sig otroligt påhoppade. I några fall kände de sig till och med hotade att sätta ett visst betyg, säger läraren, som också berättar att många har sagt upp sig från Enskilda gymnasiet på grund av detta.

– Det var inte hållbart psykiskt att jobba där helt enkelt. Det har varit väldigt tufft och är nog det fortfarande.

“Jag mådde dåligt”

En annan lärare berättar att en rektor blev “borttvingad” av missnöjda föräldrar. Själv fick läraren sjukskriva sig.

–  Jag har aldrig mått så dåligt. Jag mådde verkligen fruktansvärt dåligt.

Enskilda gymnasiets rektor Pia Mörk Ahlberg erkänner för Expressen att skolan har problem med föräldrar som hör av sig och sätter press på lärarna.

– Jag ska inte säga att det är vanligt, men det förekommer. Det är föräldrar som vill att barnen ska gå ut med höga betyg.

Foto: TT