Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lena Olins osynliga problem – tvingas leva med samma utmaning som Victoria

29 sep, 2023, 06:30 
Louise Wibergh Lenti
Lena Olin, Kronprinsessan Victoria

Den världsberömda Lena Olin delar ett band med kronprinsessan som många inte reflekterat över eller vet om.

Annons

Lena Olin är en av Sveriges stora stoltheter i Hollywood. Hon har vunnit en guldbagge och samlat på sig nomineringar till såväl en Oscar som Golden Globe, Emmy, Bafta och SAG. Vi har sett henne trollbinda oss på filmduken ända sedan 1976 och än lyser flitighetens lampa.

Lena Olins makalösa karriär – det visste du inte!Brand logo
Lena Olins makalösa karriär – det visste du inte!

De senaste åren har Olin dragits till projekt som har en historisk återblick. Under 2022 såg vi henne i filmen ”Hilma” som berättar om konstnären Hilma af Klints liv. Filmen regisserades av Olins make Lasse Hallström och rollen som Hilma delades av Olin och parets gemensamma dotter Tora Hallström. Härligt att få dela sin passion tillsammans med familjen!

Under pandemin kunde vi även se henne i den konspiratoriska serien ”Hunters” på Amazon Prime med Al Pacino i huvudrollen. Där spelar hon Adolf Hitlers fru Eva Braun. Serien utspelar sig i slutet av 1970-talet där det pågår en jakt efter att ställa gamla Nazianhängare inför rätta.

Annons

Nu är Lena Olin aktuell i filmen ”One life” som har premiär i januari nästa år. I filmen får vi följa den sanna historien om brittiske Nicholas Winton, spelad av Anthony Hopkins, som räddade 669 judiska barn från förintelsen. Olin spelar här frun till Nicholas Winton. Spännande!

Lena Olin
Lena Olin och dottern Tora Hallström på QX-galan tillsammans tidigare i år. Så fint att de får chans att jobba ihop!

Kopplingen till kronprinsessan Victoria

Lena Olin beskrivs ofta som en flitig, nyfiken, varm och jordnära person vilket märks i såväl intervjuer som på filmduken. Något som gemene man kanske inte vet är att hon delar en åkomma med självaste kronprinsessan Victoria som påverkar hennes dagliga liv.

Annons

Lena Olin, liksom Victoria, kan inte äta gluten.

I samband med Nobelmiddagen 2015 kunde stjärnkocken Sayan Isaksson avslöja att det fanns två prinsessor med specialkost: Sofia som är vegetarian och Victoria som är glutenintolerant.

Att inte kunna äta gluten innebär inte enorma svårigheter i livet i stort men det kan bli lite tråkigare i vissa sammanhang. Till exempel som förra sommaren då kronprinsessan fick tacka nej till pizza efter en konsert med Lars Winnerbäck då det inte fanns några glutenfria alternativ.

Vi lever dock i en tid av förändring och intresset för glutenfri mat ökar – oavsett om det finns en klinisk intolerans eller inte. Det här har medfört att utbudet för glutenfri kost ökar vilket Lena Olin fick uppleva häromdagen.

I ett inlägg på instagram skålar hon glatt till kameran på en restaurang där servitören precis berättat att allt på menyn är glutenfritt.

Foto: TT

Annons