Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Leonore – allt du behöver veta om prinsessan

30 jan, 2020, 10:38 
Prinsessan Leonore beskrivs som livsglad, sprallig och full av energi. Svensk Dam har sammanställt allt du behöver veta om Leonore – dottern till prinsessan Madeleine.
Annons

Namnet – så uttalas det

Namnet Leonore valdes gemensamt av Chris och Madeleine. Men hur uttalas det? Prinsessan Madeleine säger LEO-nore med betoning på första stavelsen.

Hon har två andranamn: Lilian och Maria. Lilian är en hyllning till prinsessan Lilian som gick bort året innan Leonore föddes. Maria är det stora släktnamnet i familjen O’Neill – alla heter så på kvinnosidan (utom prinsessan Adrienne).

Madeleine har också ett smeknamn på Leonore: Nono.

Leonore älskar balett

Det var via prinsessan Madeleines privata Instagram-konto som vi först fick se dansaren Leonore framträda. Hennes skola i Florida som anordnade en uppsättning av den berömda baletten “Nötknäpparen” – och Leonore spelade en av rollerna.

”Vår alldeles egna nötknäppar-ballerina!”, skrev prinsessan Madeleine på Instagram. 

Hon håller även på med fotboll och tennis.

Hon har ett favoritgosedjur

”Kaninen” var ett av de första svenska orden som Chris O’Neill lärde sig – och det kan han tacka dottern Leonore för. Det är nämligen en kanin som är Leonores favortgosedjur. Madeleine berättade i SVT-programmet Skavlan om hur ovärderlig den där kaninen är för Leonore.

Annons

– Vi kan inte leva utan kaninen, det är hennes gosekanin, hon kan inte sova utan den, fyllde Madeleine snabbt i.

Hon är en “fri ande”

Trots att hon lever i en skyddad tillvaro som dotter till en prinsessa, så har Leonore redan lärt sig att tänka och handla efter egen vilja. Lyssna bara på vad Madeleine hade att säga om sin dotter i magasinet Mamas intervju:

– Hon har mycket energi. Det är flera lärare som säger att de aldrig har träffat ett barn som har så mycket ”free spirit”. Men nu kan jag se att när hon väl sätter sig in i saker så kan hon verkligen sitta länge och väldigt koncentrerat. Hon älskar att måla och pyssla, göra armband och halsband med pärlor. Det blir ofta en mysig stund för jag tycker också det är roligt att måla och pyssla, så det är en härlig mamma-dotter-stund vi har tillsammans.

Hon är tvåspråkig

Leonore behärskar både svenska och engelska. Vilket inte är så konstigt, med tanke på hennes föräldrar. Som Madeleine själv vittnat om i en intervju med Svensk Dam:

Annons

– Jag pratar bara svenska hemma! Och Chris pratar engelska. Så för barnen blir det lite svengelska ibland.

Hon vet inte om att hon är en kunglighet

Madeleines syster kronprinsessan Victoria har redan börjat förbereda dottern Estelle för ett liv som regent, med olika statsbesök och utbildning. Men Madeleine har valt en annan metod.

– Jag har faktiskt inte pratat med dem om det än. Jag tror det kommer att komma rätt naturligt. Och jag tror att det var så för mig med, för jag kan inte komma ihåg att mamma och pappa satte oss ner för att tala om det utan det kom nog på ett naturligt sätt. Jag tänker att när tiden kommer så kommer de fråga och undra och då får man ta det då, men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin lilla värld utan titlar, sa Madeleine till tidningen Mama.

Hon får inget apanage

I oktober 2019 meddelade kung Carl Gustaf sitt beslut: barnen till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine kommer inte att officiellt tillhöra kungahuset. Det innebär att de får större frihet att till exempel bedriva affärsverksamhet – men det betyder också att de inte får något apanage. Leonore kommer alltså att vara fullt fri att bilda en egen karriär – och tjäna sina egna pengar.

Annons

Så växer hon upp

Det var 2018 som Madeleine och Chris fattade beslutet att bryta upp och flytta till Florida. Det innebär en helt ny verklighet även för Leonore, som får växa upp på den soliga sydostkusten i USA.

Utifrån bilderna som Madeleine lagt upp på Instagram får man förutsätta att Leonore gillar miljöombytet, speciellt värmen.

Hon och Estelle är bästisar

Leonore och Estelle bor inte i samma land – ändå har kusinerna lyckats få ett speciellt band till varandra. De pratar ofta med varandra via FaceTime och älskar att leka tillsammans på Solliden om somrarna. Leonore får dessutom låna Estelles ponny när hon är i Sverige och besöker Hovstallet.

Annons