Här är skrämmande likheterna mellan Diana och Meghan – historien upprepar sig

22 mar, 2021, 15:03 
AvAnna Liljeberg
Depressioner, kungafamiljens iskyla och den brittiska pressens hetsjakt. Känns historien igen? Intervjun med Oprah Winfrey visade på skrämmande likheter mellan prinsessan Diana och Meghan.
Annons
4 snackisar efter skandalintervjun med Harry & Meghan
4 snackisar efter skandalintervjun med Harry & Meghan

Har den brittiska kungafamiljen inte lärt sig någonting? Frågan är brännande aktuell efter den uppmärksammade tv-intervju som prins Harry och Meghan Markle gjorde med Oprah Winfrey. Parets frispråkighet chockade inte bara “The firm”, utan också 50 miljoner tv-tittare över hela världen.

Vad var det egentligen som drev iväg hertigparet från Storbritannien? Bara några år efter sagobröllopet i Windsor, avsade de sig sina kungliga uppdrag och flydde landet. Nu vet vi varför. Det handlade om att överleva.

Dianas och Meghans kamp

Den sensationella intervjun blottlade återigen den brittiska kungafamiljens stora svårighet med att hantera frispråkiga unga kvinnor som vill leva ett modernt liv. Precis som Diana var Meghan oförberedd på det strikta och stela hovprotokollet. Båda kämpade för att göra sitt bästa, men övergavs av institutionen när de behövde den som bäst.

Men kanske får den här sagan ett lyckligare slut. För medan Diana hade den känslokalla Charles vid sin sida, har Meghan en kärleksfull man som stöttar henne fullt ut.

Annons

– Jag kan inte ens föreställa mig hur det var för henne (Diana) som gick igenom en sådan här process ensam, sa prins Harry och fortsatte:

– Det har varit otroligt svårt för oss, men vi har åtminstone haft varandra.

Harry och Meghan gjorde en minst sagt uppmärksammad tv-intervju med Oprah Winfrey.

Här är likheterna mellan Meghan och Diana

Det var den 7 mars som Oprah Winfrey intervjuade prins Harry och Meghan Markle i deras nya hemstad Santa Barbara i Kalifornien. Enligt Oprah fick de ingenting betalt och inga frågor var förberedda. Den två timmar långa intervjun har jämförts med den prinsessan Diana gjorde 1995, tre år efter sin separation.

1. Depressionerna

Meghan berättar i intervjun att hon haft självmordstankar och att hon lidit av en svår depression medan hon väntade Archie:

Annons

– Jag skämdes verkligen för att erkänna det, speciellt för Harry som redan hade gått igenom så mycket. Men jag ville bara inte leva längre. Det var en väldigt klar, och äkta och skrämmande, konstant tanke.

Meghan säger att hon gick till familjen för att få hjälp, men nekades “eftersom det inte skulle vara bra för institutionen”. Av slottets personalavdelning fick hon svaret: vi kan inte hjälpa dig, du är inte anställd här.

Prinsessan Diana berättade öppet att hon led av svår en förlossningsdepression, var plågad av ätstörningar och skadade sig själv.

– Det gav familjen ännu en anledning att sätta en ny underbar etikett på mig “Diana är instabil, Diana är psykiskt obalanserad”, sa Diana i en tv-intervju.

Diana bevakades hårt av brittiska pressen.

2. Kampen mot pressen

Efter att först ha hyllats för sin skönhet, stil och intelligens, vände tonen i den engelska tabloidpressen. Meghan Markle jämfördes ständigt till sin nackdel med prins Williams hustru Kate Middleton. Plötsligt var allt hon gjorde eller sa fel. Meghan upplevde dessutom att hon dömdes hårdare på grund av sin hudfärg och var övertygad om att familjen skulle hjälpa henne att bemöta kritiken och skydda henne mot rena lögner.

Annons

– Istället var de villiga att ljuga för att skydda andra medlemmar i familjen, sa hon.

Till slut kände paret att förhållandet till tabloidpressen i Storbritannien blev ”omöjligt att överleva”.

Prinsessan Diana upplevde medieianstomningen i början av henne äktenskap som “skrämmande”.

– Jag fick hela tiden höra att det skulle lugna ner sig, sa Diana. Men det blev bara värre. Jag var konstant trött och utmattad, tidningarna kunde vara så grymma.

– Efter skilsmässan blev jag ett öppet villebråd, jag fick inget som helst skydd.

Diana omkom i en bilkrasch, 36 år gammal, jagad av paparazzifotografer.

Diana talade ut i en tv-intervju.

3. Intervjuerna efter splittringen

Meghan och Harry valde att berätta allt i en flera timmar lång intervju med tv-stjärnan Oprah Winfrey. Många av uttalandena slog ner som en bomb vid hovet, särskilt det om kungafamiljens oro över Archies hudfärg. Meghans mamma, Doria Ragland, är mörkhyad.

Annons

– Det förmedlades till mig av Harry. Det var ett samtal som familjen hade med honom, sa Meghan.

Att tala ut i tv var också något Diana gjorde 1995, tre år efter separationen från Charles. I intervjun med BBC-journalisten Martin Bashir yttrade hon den idag klassiska repliken “there were three of us in this marriage”, där hon syftade på Charles relation med Camilla Parker Bowles.

Meghan jämfördes med Kate i pressen. Foto: Shutterstock

4. Mottagandet vid hovet

Otroligt nog hävdade Meghan att hon inte hade förstått kungafamiljens höga status och gammelmodiga hovetikett. På ett naivt vis trodde hon att drottning Elizabeth skulle vara "som vilken mormor som helst2. Prins Andrews exfru Sarah Ferguson fick visa henne hur hon skulle niga i sista minuten.

–Till skillnad från filmens värld finns det ingen skola för hur du ska prata, korsa benen eller bete dig kungligt, sa hon och berättade att hon googlat texten till brittiska nationalsången kvällen innan ett stort evenemang.

Annons

Diana hade samma erfarenheter.

– Ingen satte sig ned med papper och penna och sa "det här förväntar vi oss av dig". Det var antingen sjunka eller simma. Och du fick lära dig snabbt.

Prinsessan Diana var otroligt populär bland folket.

5. Svartsjukan

I intervjun berättar paret att de till en början bemöttes väl av hela kungafamiljen, men att det tydligt ändrades efter resan till Australien 2018. Trots att Meghan gjorde succé med sitt inbjudande och naturliga sätt, blev tongångarna betydligt kyligare efter hemkomsten. Att visa sin personlighet och riskera att överglänsa institutionen var inte populärt.

– Handlade det om svartsjuka? frågade Oprah.

– Jag önskar bara att vi alla kunde lära oss av historien, svarar Harry och syftar på sin mors statsbesök till just Australien.

Annons

1983 gjorde Diana sin första långa resa tillsammans med prins Charles. Under den sex veckor långa turnén förtrollade hon alla med sin charm och karisma, medan Charles snabbt hamnade i bakgrunden. Alla vi som sett “The Crown” vet att det inte sågs med blida ögon, varken hemma i England eller av prins Charles. Att han verkligen var svartsjuk på sin hustrus förmåga att bli omtyckt, visar ett uttalande vid ett besök i Wales med Diana. "De har inte kommit för att möta mig, de vill bara se min fru", sa Charles då.

Meghan berättade att hon tystats av hovet. Foto: Joe Pugliese/AP

6. Tvingad till tystnad

Meghan berättade att kungafamiljen hade stoppat henne från att prata om sina hjärtefrågor, som till exempel kvinnors rättigheter.

– Det är ironiskt att jag som hela tiden propagerat för att kvinnor ska höja sina röster, att jag tvingades vara tyst.

Annons

– Ja, jag blev tystad, svarar hon på en följdfråga från Oprah Winfrey.

Diana upplevde samma sak.

– Jag talade ur hjärtat, inte efter regelboken. Det var inte populärt.

Prins Charles anklagas vara iskall.

7. Prins Charles iskyla

Redan från början fanns det många tecken på att prins Charles inte hade några stormande känslor för Diana, utan gifte sig av plikt. Vid den berömda tv-intervjun efter frieriet, frågade reportern om de var kära. "Självklart", svarade Diana. Istället för att säga ja, svarade Charles kryptisk "vad nu kära i varandra betyder". Redan efter några år kom äktenskapet att förvandlas till en mardröm, särskilt som det snabbt blev tydligt att Charles hellre tillbringade sin tid med älskarinnan Camilla Parker Bowles, än med sin hustru.

Annons

Under intervjun med Harry och Meghan blev det uppenbart att prins Charles inte stöttade parets försök till frigörelse. En bedrövad Harry uppgav att det just nu rådde iskyla mellan far och son. Det har gått så långt att prins Charles inte längre svarar i telefonen när Harry ringer.

– Jag känner mig väldigt sviken, erkände Harry, men de (Charles och William) sitter fast i kungahuset och de har min medkänsla.

Annons