Lyxiga detaljerna avslöjade! Grace Kellys koppling till Sofia

Lyxiga detaljerna avslöjade! Grace Kellys koppling till Sofia
Grace Kellys brudklänning har inspirerat en hel värld kungliga brudar. Så också vår svenska prinsessa, Sofia.
Annons

Det är den 18 april 1956. Det som kommit att kallas ”århundradets bröllop” ska precis gå av stapeln. I St. Nicholas Cathedral i Monaco går den då 26-åriga skådespelerskan Grace Kelly mot altaret. Mot sin nya framtid. I kyrkbänkarna trängs 600 gäster, många av dem världskändisar. Cary Grant är på plats, liksom Ava Gardner, Gloria Swanson, Aristotle Onassis och Conrad Hilton.

Annons

Grace Kelly

Snart ska man samlas för den efterföljande mottagningen där det kommer att kalasas på kaviar, hummer, champagne och en sex våningar hög, och nära 100 kilo tung, bröllopstårta. Men först ska Grace Kelly säga ja. Ja till furst Rainier av Monaco, ja till att bli prinsessan Grace. Hon ska säga ja till ett helt nytt liv, ett liv som kunglig. Nära 30 miljoner tittare följer vigseln på tv.

Annons

Grace Kelly

Grace Kelly bär en vacker spetsklänning designad av den Oscarsvinnande kostymören Helen Rose, anställd vid filmbolaget MGM. Den har tagit 30 sömmerskor tre veckor att färdigställa, och under arbetet har man använt nära 300 meter antika spetsar samt 150 meter sidentaft och tyll.

Grace Kelly

Klänningen har kommit att bli ikonisk. Grace Kellys brudklänning sätter stilen för en hel mängd kungliga brudar, däribland Marie Chantal av Grekland, hertiginnan Catherine och vår egen svenska prinsessa, Sofia.

Annons
Sofias brudbukett
Prinsessan Sofia i klänning designad av svenska Ida Sjöstedt. 

Senare ska prinsessan Grace berätta att hela bröllopet, hela cirkusen, är totalt ”överväldigande”. Trots att hon är skådespelerska, en världsberömd sådan, och van att stå i rampljuset, van att ha alla blickar riktade mot sig, är detta något helt nytt. Det är verkligen en ny värld.

När Grace Kelly säger ja till Monacos furste säger hon också adjö till sitt gamla liv. Och det för gott. Skådespelaryrket är inget för en prinsessa. Karriären i Hollywood är över i samma stund som hon och Rainier lovar varandra evig trohet. Nu väntar ett kungligt liv för Grace. Men det livet ska bli något helt annat än vad hon hade föreställt sig.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi om tiden efter sagobröllopet – och förbannelsen över Monacos furstehus. Lyssna här!

Annons

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku:

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

22 kommentarer till “Lyxiga detaljerna avslöjade! Grace Kellys koppling till Sofia”

 1. ellinor blomquist skriver: 19 maj, 2020

  Vilka är de gemensamma lyxiga kopplingarna ? Jag finner absolut ingen gemensam koppling.


 2. Eva H. skriver: 19 maj, 2020

  Sagoverkstan verkar vara i full gång. Brist på nyheter i Coronatider ??


  1. Leo skriver: 19 maj, 2020

   Eva H, stämmer verkligen, ingen likhet överhuvudtaget o överdrivet!


 3. Elna skriver: 19 maj, 2020

  Höna av en fjäder, hittepå , vad har Sofia från Älvdalen för koppling till en världsberömd filmstjärna. Sofias Filmkarriär gav inga större spår. Nu är nyhetstorkan total.


 4. Bror skriver: 19 maj, 2020

  Spektaklet i Monaco var sannerligen ett stycke märkligt furstebröllop: inte ett enda krönt huvud närvarade, så när som på den avpolletterade Faruq av Egypten.
  Om denne landsflyktige vällustings böjelser och preferenser har författarinnan Birgitta Stenberg åtskilligt intressant att förtälja.


 5. Mia skriver: 19 maj, 2020

  Inget gemensamt med GK, löjligt att skriva så.


 6. ingalisa skriver: 19 maj, 2020

  Det spelar tydligen ingen som helst roll vad ni skriver i SD. Huvudsaken är att Sofia får vara med i artikel efter artikel. Underskatta inte era läsare!


  1. charlotte skriver: 19 maj, 2020

   Underskatta heller inte Sofia!


 7. Margaretha skriver: 19 maj, 2020

  Det var en mycket långsökt artikel – Hur & vad skulle likheterna mellan den världsberömda filmstjärnan Grace Kelly och Sofia Hellkvist vara – INGENTING. Prinsessan Grace hade en naturlig grace som man oftast behöver vara född med.


 8. Märtha skriver: 19 maj, 2020

  Prinsessan Sofia och Grace Kelly har mycket gemensamt, dock går
  dessa gemensamma egenskaper inte igenom nålsögat.


 9. Surkärring skriver: 19 maj, 2020

  Jag undrar ofta hur det låter på tidningens redaktionsmöten på morgonen. Vad ska vi skriva om idag? Inget förslag. Hm. Drick några koppar kaffe till! Koffeinstinnhöga webredaktörer sprudlar av kreativitet. Inget är för stort, inget för smått. Sofia och Grace Kelly! Strålande.


 10. Minna skriver: 19 maj, 2020

  Grace Kelly är världens vackraste kvinna


 11. Birthe Vejrum skriver: 19 maj, 2020

  300 meter antikke blonder og 150 meter silketaft! En utrolig mængde stof. Men jeg ser ingen ligheder med Sofias smukke brudekjole.
  Lige nu ville jeg ønske, at jeg havde noteret navnet på denne dokumentar om Fyrst Raniers besvær med at finde en brud! 🙂 Men altså, fyrsten klagede sin nød til en af pavens udsendte (undskyld til katolikkerne) som viste sig at have det rette bud på en sådan. Hans møde med Ranier, hvor fremvisningen af Grace Kellys billeder skete, er dokumenteret der. Fyrsten fandt behag i, hvad han så, og smukke Grace var meget passende på filmoptagelser i nabolaget ( To Catch a Thief – med Gary Grant – ooh) et møde blev arrangeret i paladset, og efter en tur rundt i fyrstens ZOO, blev en aftale forhandlet på plads. Ikke så meget romantik der – BIG business!
  Men denne dags – 19. maj – brudepar omtales naturligvis ikke. 🙂


  1. Bror skriver: 20 maj, 2020

   Exakt så Birthe, BIG BUSINESS!
   Förmodligen hämtade Ranier receptet från grannlandet i norr. Ett halvt sekel tidigare hade den amerikanska exporten av miljadärsdöttrar räddat franska vinslott på kneken. Tillbaka fick man anor och titlar och dessutom familjenamn längre än på en pizzameny i Napoli.
   En favorit i repris alltså, fast med Hollywoodtappning.
   Den schweiziska varianten med gökur och nummerkonton hade annars varit ett alternativt upplägg, om än inte lika flådigt.
   Men nog hade Marilyn skänkt en annan sorts glamour åt det lilla furstendömet än vad den svala Grace kunde bjuda på. Hollywoodlösningen på det blodfattiga fursteparet fick då bli Frankie-Boy och hans skamlöst glada gäng. Och så gjorde man film av alltihopa! Och kulorna började rulla in…


 12. ancibergfeldt skriver: 19 maj, 2020

  Grace Kelly Var unik!

  Finns ingen i hela kungariket som
  Kan jämföras med henne.


  1. Birthe Vejrum skriver: 20 maj, 2020

   Enig! 🙂
   Men danske Caroline Fleming ligner hende på en prik. Carolines mor var svensk, så vi kan “dele” i porten!


 13. Birthe Vejrum skriver: 20 maj, 2020

  Søg på fotografen Edward Quinn, han fotograferede hele det arrangerede møde, som blev omtalt som en “fotosession” med Rainier. Prinsen var m e g e t forsinket. Men filmselskabet og dets fotograf fik uhindret adgang til slottet, og Grace blev fotograferet i hvert eneste rum inden prinsen dukkede op, og fotografen foreslog, at man gik ud i haven, og endnu flere billeder blev det.
  Jeg kan se, at SvenskDam “støtter” Olivia de Havillands opfattelse af, at hun var Cupidos/Amors budbringer, men “mødet” var aftalt med filmselskabet.


 14. Fundering skriver: 20 maj, 2020

  Kan media förklara varför det skrivs så mycket om Sofia Hellqvist Bernadotte. Är det hovet som beställer och vad är det isåfall man försöker dölja.
  Jag tror att Sofia Hellqvist har en del beundrare fortfarande, men jag känner ingen som ser henne som prinsessa. Lever hon med Carl Philip.


 15. Daga skriver: 20 maj, 2020

  Öppnade tidningen och såg rubriken och med ett litet fniss…. nu kommer de vanliga kommentarerna och det gjorde de,alla på en gång😇Tänk att en människa kan förorsaka så mycket skriverier åt det negativas känsloyttring.En ung svensk modern tvåbarnsmamma jämförs med en gammal Hollywoodstjärna från 40 talet.FICK en amerikansk biografi av en vän om furstinnan Grace och där beskrevs hon inte som ett helgon.Jämförelsevis blev där svenska prinsessan närmast ett helgon.


  1. charlotte skriver: 20 maj, 2020

   Tack Daga för rättvis och sann kommentar!


 16. Fundering skriver: 20 maj, 2020

  De få som här håller fast vid att skriva “prinsessa” år 2020 om en helt vanlig tjej får mig att gapskratta. Den tiden är förbi…..


  1. Bror skriver: 20 maj, 2020

   Minst lika skrattframkallande år 2020 är, att det fortfarande finns någon som lever kvar i föreställningen om det kungligt “ovanliga”.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar