Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lyxiga detaljerna avslöjade! Grace Kellys koppling till Sofia

19 maj, 2020, 10:00 
AvJohanna Lejon
Grace Kellys brudklänning har inspirerat en hel värld kungliga brudar. Så också vår svenska prinsessa, Sofia.
Annons

Det är den 18 april 1956. Det som kommit att kallas ”århundradets bröllop” ska precis gå av stapeln. I St. Nicholas Cathedral i Monaco går den då 26-åriga skådespelerskan Grace Kelly mot altaret. Mot sin nya framtid. I kyrkbänkarna trängs 600 gäster, många av dem världskändisar. Cary Grant är på plats, liksom Ava Gardner, Gloria Swanson, Aristotle Onassis och Conrad Hilton.

Grace Kelly

Snart ska man samlas för den efterföljande mottagningen där det kommer att kalasas på kaviar, hummer, champagne och en sex våningar hög, och nära 100 kilo tung, bröllopstårta. Men först ska Grace Kelly säga ja. Ja till furst Rainier av Monaco, ja till att bli prinsessan Grace. Hon ska säga ja till ett helt nytt liv, ett liv som kunglig. Nära 30 miljoner tittare följer vigseln på tv.

Annons
Grace Kelly

Grace Kelly bär en vacker spetsklänning designad av den Oscarsvinnande kostymören Helen Rose, anställd vid filmbolaget MGM. Den har tagit 30 sömmerskor tre veckor att färdigställa, och under arbetet har man använt nära 300 meter antika spetsar samt 150 meter sidentaft och tyll.

Grace Kelly

Klänningen har kommit att bli ikonisk. Grace Kellys brudklänning sätter stilen för en hel mängd kungliga brudar, däribland Marie Chantal av Grekland, hertiginnan Catherine och vår egen svenska prinsessa, Sofia.

Annons
Sofias brudbukett
Prinsessan Sofia i klänning designad av svenska Ida Sjöstedt.

Senare ska prinsessan Grace berätta att hela bröllopet, hela cirkusen, är totalt ”överväldigande”. Trots att hon är skådespelerska, en världsberömd sådan, och van att stå i rampljuset, van att ha alla blickar riktade mot sig, är detta något helt nytt. Det är verkligen en ny värld.

När Grace Kelly säger ja till Monacos furste säger hon också adjö till sitt gamla liv. Och det för gott. Skådespelaryrket är inget för en prinsessa. Karriären i Hollywood är över i samma stund som hon och Rainier lovar varandra evig trohet. Nu väntar ett kungligt liv för Grace. Men det livet ska bli något helt annat än vad hon hade föreställt sig.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi om tiden efter sagobröllopet – och förbannelsen över Monacos furstehus. Lyssna här!

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku:

Foto: TT

Annons