Madeleine flyttade till New York efter Jonas

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.

Efter flytten till New York ökade de kritiska rösterna successivt i styrka, men ingenting kunde få prinsessan Madeleine att ändra sig.
Hör Madeleines första ord efter kungens beslut
Slå på ljud

När Madeleine gjorde bröt förlovningen med Jonas 2010 var allt planerat på förhand och när pressmeddelandet skickades ut satt hon redan på ett plan mot New York och sitt nya liv. Hon visste mycket väl hur mycket skriverier det skulle bli på hemmaplan och tog helt enkelt till dessa förebyggande åtgärder för att kunna vara ifred i den svåra tiden.

Men efter en tid i New York trodde de flesta på hemmaplan att Madeleine skulle börja röra sig hemåt mot Sverige igen, men så blev det inte. Prinsessan trivdes bra i “The Big Apple” och visade inga tecken på att vilja komma hem igen. Hon hade uppdrag för Childhoods USA-projekt, men kritiska röster började ändå höras hemma i Sverige, något Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skriver om i sin bok Madeleine – prinsessa och mamma.

”Hemma i Stockholm gladdes hela familjen åt Madeleines nya liv och att hon äntligen hade funnit harmoni efter all turbulens. Det som dock oroade kungen var de kritiska röster som emellanåt hördes om att dottern inte jobbade tillräckligt mycket och att hon inte gjorde sig förtjänt av apanaget, skattebetalarnas bidrag till kungafamiljen.” står det i boken.

Madeleine har jobbat mycket med Childhood USA, och de brukar ordna en gala i New York.

Madeleines vägran skapade frustration inom hovet

Situationen började till slut skapa spänningar även inom hovet, där de tyckte att hon med ganska enkla medel kunde visa att hon fortfarande var aktiv och representerade det svenska kungahuset, men till ingen nytta.

”Madeleine skulle lätt kunna dämpa kritiken genom att göra sig mer synlig hemma i Sverige eller vid officiella uppdrag i USA. Inom hovet försökte flera nyckelpersoner lite fint påpeka att det kanske skulle vara ett bra drag för att få en mer nyanserad bild av Madeleines liv i USA. Huvudpersonen själv vägrade dock att inrätta sig i något led – som vanligt. Hon tänkte vara i USA fram till sommaren och det spelade ingen roll att kungen skulle fylla 65 år på Valborgsmässoafton. Hon stannade kvar i New York.”

Madeleine och Jonas vid sin förlovning

Efter den brutna förlovningen med Jonas var det ingenting som kunde få Madeleine att flytta hem igen, eller ta på sig några betydande uppdrag.

Inom hovet skapade detta stor frustration. Många visste att det här bara skulle ge ny energi åt kritikerna och att det var självmål, men Madeleine hade bestämt sig. Hon skulle komma hem till sommaren, inte dessförinnan. Hon hade redan hoppat av nobelfesten året innan och då kunde hon lika gärna också välja att nobba pappas födelsedag.” skriver Johan T Lindwall.

Planen var bara att stanna i New York i ett år, men vi vet alla vad som hände sedan. Hon träffade Chris och blev kvar ett tag till och till slut har de valt att bosätta sig i det lite varmare Florida.

Foto: TT