Madeleines kungliga beslut väcker reaktioner: "Är chockade"

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill

Prinsessan Madeleines få arbetsdagar under 2020 har väckt reaktioner utomlands. I tysk press skriver man att "människor är chockade" över den svenska prinsessans arbetsinsats.
Madeleines alla frisyrer & hårfärger genom åren!
Slå på ljud

Prinsessan Madeleine har länge haft en mer tillbakalutad roll jämfört med sina kungliga syskon.

Allra aktivast är kronprinsessan Victoria följt av prins Carl Philip. Madeleine däremot har blivit mer och mer blygsam med sin representation.

Ändå blev många förvånade när siffrorna kom svart på vitt. I en kartläggning utförd av UFO No More kom det fram att Madeleine endast hade sex arbetsdagar under hela 2020.

Skillnaden är stor sett till storasyster Victorias 115 arbetsdagar under 2020. Ja, till och med utomlands har Madeleines arbetsinsats väckt reaktioner.

Utländsk press: "Människor är chockade"

Det är tyska Bunte som plockat upp Madeleines få arbetstimmar. I en artikel skriver tidningen att i Sverige är "människor chockade" över antalet uppdrag prinsessan Madeleine utfört.

Tidningen noterar även hur Madeleines arbetstimmar minskat sett till 2019, då Madeleine hade 17 arbetsdagar.

Samtidigt finns det en naturlig förklaring till Madeleines arbetstimmar. När pandemin tog sitt grepp om Sverige och världen påverkades även det kungliga arbetet.

LÄS MER: Dokumentet avslöjar – så lite jobbade prinsessan Madeleine 2020

Prinsessan Madeleine har inte hakat på trenden

När coronaviruset började spridas i Sverige i våras var våra kungligheter tvungna att tänka om. Möten och resor ställdes in och precis som för oss andra var det en helt ny situation.

För Madeleine, som brukar passa på att utföra uppdrag när hon hälsar på kungafamiljen i Sverige, ekade kalendern nästan helt tom.

Men under sommaren och hösten började kungafamiljen ta allt fler möten digitalt och det kan ju även Madeleine göra från hemmet i Florida. Ändå blev arbetstimmarna få.

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine hade sex arbetsdagar under 2020.

Svensk Damtidnings kungliga reporter Ellen Myrgård har tidigare förklarat varför siffrorna sticker ut.

– Att Madeleine endast har jobbat i konungens tjänst vid fem tillfällen, på ett helt år, har nog aldrig hänt förut. Hon har varit otroligt isolerad i Florida under pandemin och inte deltagit i de frågor som övriga familjen har ägnat sig mycket åt hemma i Sverige. Många hade ju hoppats på att få se lite mer bilder på prinsessan när kungafamiljen började föreviga sina videosamtal och lägga ut på hovets hemsida.

Hon fortsätter:

– Sådana samtal har ju Madeleine också, fast från Miami. Men den här trenden har prinsessan inte hängt på och vi har bara sett henne delta i digitala sammanträden vid några få tillfällen. Jag blev faktiskt chockad när jag såg listan över Madeleines arbetsdagar i offentligheten – jag trodde faktiskt att de var lite fler! säger Ellen.

LÄS MER: Madeleine och uppbrottet som förändrade kungahuset

Foto: TT