Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines långa kravlista – för att faktiskt flytta hem till Sverige igen

22 jul, 2023, 20:33 
Lars Johansson
Prinsessan Madeleine, kung Carl Gustaf och drottning Silvia
Boendet, barnens skolgång, familjen, det sociala umgänget och egna jobbet. Det är en rad saker som står på prinsessan Madeleines kravlista nu när hon kommer tillbaka till Sverige igen.
– Givetvis är det viktigt för Madeleine att de här bitarna faller på plats, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.
Annons
Johan T Lindwall: Därför vägrar Chris att flytta till SverigeBrand logo
Johan T Lindwall: Därför vägrar Chris att flytta till Sverige

Det var med stor glädje vi i våras kunde ta del av nyheten att prinsessan Madeleine, Chris O’Neill och barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne flyttar hem till Sverige.

Efter elva år på utländsk är nu Carl XVI Gustafs och drottning Silvias yngsta dotter äntligen tillbaka och inledde storstilat genom att charma alla under nationaldagsfirandet 6 juni.

Men. Nu pausas planerna angående hemkomsten tillfälligt.

Varför flyttar prinsessan Madeleine hem till Sverige igen?

– Den kommer att skjutas fram till 2024, enligt den information som jag har, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Expressen.

Det är i nuläget oklart varför flytten dröjer men det handlar inte om en praktisk anledning, enligt hovet.

Annons

– Anledningen är varken ett migrationsärende, husförsäljningen, eller någonting sådant. Det är helt enkelt att tiden för familjen med allt som en flytt innebär, den har varit lite för kort.

En av orsakerna till att flyttlasset initierades från Miami sägs vara att Madeleine helt enkelt tröttnade på den gyllene bur hemmafrulivet i Florida innebar.

”Hon har tröttnat på att sitta hela dagarna hemma i sin 80-miljonersvilla utan större socialt umgänge. Alla hennes närmaste väninnor lever sina liv hemma i Stockholm – Madeleine har en hel Atlanten mellan sig, vännerna och resten av familjen”, skrev Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall i samband med att flytten blev känd.

Men även om det var längtan som drev prinsessan hem så innebär det givetvis inte att hon kommer hem kravlös.

Var ska prinsessan Madeleines barn gå i skolan?

Madeleine behöver veta att hennes och familjens pusselbitar faller på plats så att de kan känna sig glada och trygga vid sin nystart.

Annons

En viktig sådan pusselbit är självfallet prinsessan Leonores, prins Nicolas och prinsessan Adriennes skolgång - som nu påbörjas någon gång under 2024.

Svensk Damtidning har tidigare kunnat avslöja var de kungliga barnen ska få sin skolning.

Det lutar åt den mycket exklusiva privatskolan Carlssons, mitt på centrala Östermalm. Prinsessan Madeleine med syskon har tidigare själva gått där och flera av hennes vänners barn finns där i nuläget.

Skulle det trots allt inte bli Carlssons är andrahandsvalet Campus Manilla. Skolan, som ligger ute på Djurgården i centrala Stockholm, har bland andra kusinerna prinsessan Estelle och prins Oscar som elever.

Hovets Margareta Thogren har tidigare sagt angående prinsessan Madeleines barns utbildning:

”Med hänsyn och respekt till barnen kommunicerar vi inte kungliga barnens skolgång”.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall säger angående valet:

– Att Carlssons ligger mycket bra till för att få ta emot prinsessan Leonore och hennes syskon är givet. Madeleine fick själv sin utbildning här och skolan har ett mycket bra rykte. Och på Manilla finns redan kusinerna Estelle och Oscar. En trygghet givetvis.

Var ska prinsessan Madeleine bo i Sverige?

Vad gäller boende finns det inte mycket att klaga på för Madeleine med familj.

Annons

Hovstallarna bredvid kungliga slottet, där prinsessan och Chris brukade bo när de tidigare varit på besök, har renoverats rejält.

Uppfräschningen kom till efter önskemål om att femman behövde bli större. Fem rum är nu sju.

– Det är flera orsaker, bland annat har det att göra med logistik- och säkerhetsaspekter och säkerhetsfrågor kommenterar inte hovet, har Margareta Thorgren, sagt till Expressen.

Statens fastighetsverk beslutade att det skulle byggas nytt sovrum, klädkammare, klädvårdsrum och ett badrum. Tanken var att renoveringen skulle gå på 2,5 miljoner kronor. Slutnotan hamnade dock på det dubbla.

Dokument visar att man inom grenar av Statens fastighetsverk upplevde att prinsessan Madeleine krävde en högre standard än vad som ingår i den kungliga dispositionsrätten. Därför lades ett förslag att Ståthållarämbetet skulle bekosta bland annat kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare.

– I och med Hovstallarnas renovering har Madeleine och familjen verkligen fått ett suveränt och centralt boende. Närheten till Carlssons är även det ett stort plus, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Hovstallet i Stockholm
Hovstallet på Östermalm i Stockholm där prinsessfamiljen har sin sjurummare.

Vilka umgås prinsessan Madeleine med i Sverige?

Att det sociala umgänget nu blir ett helt annat för prinsessan Madeleine jämfört med åren i USA är givet.

Annons

Nu kan hon med kort varsel kunna träffa såväl sin älskade pappa och mamma som syskonen kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip med familjer.

Och hon ser givetvis mycket fram mot att åter få ta luncher och middagar med bästa vännerna Louise ”Lussan” Thott (född Gottlieb) och Lovisa de Geer och Natalie Werner (född Rosta). När flytten väl blir av vill säga.Här hemma väntar redan jobb för Madeleine. Hon har sedan tidigare arbetat med drottning Silvias stiftelse World Childhood Foundation, som hon grundade redan 1999, men från eget håll i Florida.

I Stockholm kommer hon att kunna medverka mer, både på styrelsemöten och andra evenemang relaterade till organisationen.

I februari meddelade prinsessan att hon också blivit tilldelad ytterligare ett jobb.

”Med stolthet och glädje har jag tackat ja till att bli beskyddare av Millesgården – museet med konstnärshem, antiksamling och skulpturpark på Lidingö utanför Stockholm, skrev Madeleine då på Instagram.

En sak kommer prinsessan Madeleine dock inte att göra, ens på hemmaplan. Laga mat.

I en intervju med Skavlan avslöjade hon:

– Jag har faktiskt aldrig lagat en riktig måltid till Chris. Jag är en usel hemmafru.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall:

– Flytten hem kommer givetvis bli fantastisk för Madeleine. Nu får hon äntligen chansen att blomma, såväl yrkesmässigt som privat. Det kommer bli fina år för henne och hennes familj.

Foto: TT

Annons