Madeleines Nobelklänningar – från "Baywatch-blåsan" till 14 000 handsydda blommor

Många gånger har vi kunnat se prinsessan Madeleine gå ner för trappan i Blå Hallen iklädd vackra kreationer på Nobelbanketterna. Vilken klänning är din favorit?

År 2000 gjorde prinsessan Madeleine storstilad debut på Nobelfesten. Och sedan dess har både hennes när- och frånvaro diskuterats. Vissa gånger har hon lämnat återbud, till tv-tittarnas stora besvikelse, och andra år har man utnämnt henne till kvällens bäst klädda. Ja, åsikterna har helt klart varit många och likaså Madeleines klänningar.

Spännande klänningar

Genom åren har vi fått se henne i alltifrån stora tyllklänningar till sparsmakade siluetter. Dessutom verkar Madeleine vara lite extra förtjust i färgen rosa när det kommer till Nobelfester. Och visst är det en fin färg som passar henne perfekt!

Det mest omtalade klädvalet måste ändå ha varit när unga Madeleine dök upp i en djup urringning. Det var prinsessan själv som designat den röda klänningen ihop med Pär Engsheden och i håret bar hon ett privat diadem. Den vackra klänningen kom senare att kallas för “Baywatch-klänningen”. Vi på Svensk Damtidning tycker att det är en fantastisk skapelse värd att minnas!

Den mest uppmärksammade klänningen från Nobel 2002. En skönhet klär i allt.

Den mest uppmärksammade klänningen från Nobel 2002. En skönhet klär i allt.

Prinsessans röda klänning som senare kom att kallas "Baywatch-klänningen". Oerhört vacker färg på en lika vacker klänning och prinsessa!

Prinsessans röda klänning som senare kom att kallas “Baywatch-klänningen”. Oerhört vacker färg på en lika vacker klänning och prinsessa!

Stannade i USA

Vid några tillfällen har hon valt att inte delta på Nobel. Madeleine hade andra jobb inbokade och ett år väntade hon prinsessan Adrienne och kunde då inte delta. En annan gång valde hon helt enkelt att stanna i USA och det upprörde en del.

Skandalomsusad brudklänning

2012 blev hennes vackra vit-silvriga klänning mycket uppmärksammad och många ifrågasatte prinsessans klänningsval. Klänningen som Madeleine valde att ha i Blå Hallen var nämligen egentligen en brudklänning. Historien förtäljer inte om hon först tänkt använda den på sitt eget bröllop året efter eller om hon helt enkelt bara valde en klänning från en brud-kollektion att använda på Nobel. Oavsett vilket så är klänningen, signerad Angel Sanchez, en riktig aftonklänning med riktig wow-faktor.

I håret har hon det vackra ametistdiademet som ingår i drottning Josefinas amestistgarnityr. Dessutom är diademet oerhört användbart då det egentligen är ett halsband som kan användas som just ett diadem, när det monteras upp på en ställning. Kanske är detta bland Madeleines bästa Nobel-looks med det blanka håret i stora, svala lockar á la Old Hollywood och en lystergivande naturlig sminkning. Att hon valde örhängen istället för halsband var alldeles perfekt då det är diademet som ska ha all fokus. En riktig glamourös look!

Avbokade i sista stund

Dessutom var det inte bara Madeleine som det blev skriverier om. Även hennes man, då fästman, Chris O’Neill fick sig en känga av folket och i pressen efter att hans debut på Nobel avbokades i sista stund. Madeleine och Chris var vid det här laget nyförlovade och visst hade alla Nobelfantaster förväntat sig se det internationella paret glida in och göra storartad entré i Blå Hallen. Istället avbokade Chris sin debut trots att hovet tidigare meddelat att han skulle närvara.

Den omtalade klänningen som egentligen var tänkt att användas som brudklänning. Verkligen en snygg klänning!

Den omtalade klänningen som egentligen var tänkt att användas som brudklänning. Verkligen en snygg klänning!

Madeleine i sitt diadem på Nobel 2012.

Madeleine i sitt diadem på Nobel 2012.

Tung klänning

På nobelfesten 2014 bar Madeleine en ljusrosa klänning i silkesorganza och italiensk tyll. Klänningen sägs väga 15 kilo med tanke på alla de små gnistrande glaspärlor som handbroderats på klänningen. Den greige rosé-färgade klänningen med glaspärlor i taupe och burgundy är designad av kungahusets favoritdesigner Fadi el Khoury.
Det var ett privat diadem som vilade på den klassiska håruppsättningen. Både broschen på serafimerorden och örhängena är från Ametistgarnityret.

Den 15 kilo tunga klänningen fylld av små, små glaspärlor.

Den 15 kilo tunga klänningen fylld av små, små glaspärlor.

Kjol i blåsväder

När det 2016 vankades nobelfest bar Madeleine en ljuvlig klänning i ljusrosa nyans med stor kjol prydd med blommor. Även denna gång var det Fadi el Khoury som fått äran att designa klänningen. Det är inte bara Madeleine som är förtjust i den svensk-libanesiska designern som är känd för sin läckra haute couture-design. Även Victoria och Sofia har vid flertalet gånger burit klänningar av hans design.

Det är inte bara den fantastiskt vackra klänningen som skapar drama för att vara så tjusig och uppseendeväckande. Nej, även kjoltyget hamnade i hetluften! Det blev en snackis om att alla de 14 000 blommor som sitter på kjolen, skulle ha sytts på i Riga av ett företag som hette Imperial Couture House och där enligt ryktet, även kjolen skull ha varit uppsydd.

Trots att Svensk Damtidning vid tillfället fick uppgifter på att så skulle varit fallet, så har designern själv dementerat detaljerna kring kjoldramat. Vi gissar att prinsessorna oavsett kommer fortsätta synas i hans minst sagt dramatiska och iögonfallande skapelser!

Madeleine i en rosa dröm av Fadi el Khoury.

Madeleine i en rosa dröm av Fadi el Khoury.

Läs mer

Hovet bekräftar! Så stöttar Silvia efter oväntade skilsmässan

Meghan bär vårens trendigaste sneakers – köp dem här!

Ett spår av prinsessan Madeleine i omtalade tv-serien Störst av allt

Foto: TT