Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Madeleines nya liv i Sverige med Chris – så blir det

07 jul, 2024, 18:00 
AvLinus Brännström
Patrik Österberg/TT
En helt ny vardag väntar prinsessan Madeleine när hon och familjen nu lämnat anonymiteten i Florida för offentligheten i Stockholm.
Men kommer vi verkligen att få se så mycket mer av henne för det?
Det råder, minst sagt, delade meningar i den frågan.
Annons
EXKLUSIVT: Här landar prinsessan Madeleine och barnen i Sverige!Brand logo
EXKLUSIVT: Här landar prinsessan Madeleine och barnen i Sverige!

Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills flytt till Sverige har varit en kunglig följetong det senaste året.

Redan i mars 2023 slog hovet på stora trumman och kungjorde att prinsessfamiljen ämnade att lämna det bekväma lyxlivet i Florida och flytta hem till Stockholm efter nästan tio år utomlands.

Sedan dröjde det bara någon månad innan hovet fick backa – glädjeyran kom av sig då man under sommaren meddelade att hemkomsten försenats.

Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarade att det är mycket att ta hänsyn till och att ”familjen valt att inte forcera flytten tillbaka till Sverige”.

Men nu, ett år senare än planerat, är prinsessfamiljen tillbaka i Sverige – i alla fall delvis. Hovet har sagt att flytten kommer att ske i etapper.

Annons

– I och med att det är en rätt så stor flytt så kommer familjen komma i omgångar, med tanke på att det är ett hus som ska tömmas och så vidare. De har bott i USA i väldigt många år, så det är mycket planering, har Margareta Thorgren sagt till Expressen.

Madeleine landade på Arlanda redan i mitten av juni tillsammans med barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. Chris O'Neill anslöt efter midsommar.

Efter en sommar, där mycket tid lär tillbringas på Madeleines älskade Solliden, väntar en ny verklighet och vardag i höst.

Hovstallet i Stockholm
Här vid Hovstallet kommer Madeleine och Chris bo med familjen – åtminstone inledningsvis.Anders Wiklund/TT

Lyxvåningen renoverad – bor mitt i Stockholm

Familjen ska flytta in permanent i den lyxrenoverade och ombyggda våningen i Hovstallet, ett stenkast från exklusiva Strandvägen. Lägenheten, som tidigare var en femma, är nu en sjurummare och de senaste tio åren har den renoverats för omkring tolv miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Annons

Barnen ska börja skolan i Stockholm och Chris O'Neill har startat ett nytt aktiebolag tillsammans med nära vännerna Cedric Notz och Marco Wajselfisz.

Men den stora frågan är vad prinsessan Madeleine kommer att göra med sin tid.

Under åren i London och Florida har Madeleine hållit en relativt låg profil offentligt. Visserligen har hon dykt upp olika evenemang i USA arrangerade av Childhood, stiftelsen som drottning Silvia grundade 1999 med syfte att arbeta för barns rätt till en trygg barndom.

Hon har också gjort flera framträdanden vid Svenska kyrkan i Florida.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.
Madeleine och Chris på kungens jubileumsfirande efter 50 år på tronen förra året. Kanske får vi nu se dem på fler offentliga uppdrag?Anders Wiklund/TT

Madeleines ord om familjelivet: ”Fulltidsjobb”

Framför allt har dock de senaste åren handlat om barnen. När prinsessan Madeleine lät sig intervjuas av tidningen Mama berättade hon om hur föräldraskapet i USA skilde sig jämfört med i Sverige.

Annons

– Det är ett fulltidsjobb att bara vara en närvarande förälder i skolan där! Inte konstigt att det blivit ett sånt där uttryck, ”soccer mom”, sa hon då.

Nu undrar många om hon kommer att inta en mer offentlig roll när hon är tillbaka i Sverige – om Madeleine kommer att åta sig fler kungliga uppdrag än vad hon har gjort det senaste decenniet när hon har bott utomlands.

Välkände författaren och hovexperten Herman Lindqvist tror det.

– Hon får antagligen skapa sig en egen roll och plattform inom den kungliga ramen, säger han.

Förutom att exempelvis fortsätta att arbeta med Childhood, där Madeleine är vice hedersordförande, tror Herman Lindqvist att prinsessan kan komma att utföra en rad offentliga uppdrag när hon väl gjort sig hemmastadd i Stockholm igen.

– Madeleine kommer helt säkert att börja representera kungahuset i olika officiella sammanhang, säger Herman Lindqvist och fortsätter:

– Det kan handla om invigningar och officiella ceremonier och så vidare. Hon kommer säkert att synas lika ofta som prinsessan Sofia gör nu.

Annons

Hovexperten om Madeleine: ”Hon gillar inte offentligheten”

Journalisten Sten Hedman, som under många decennier bevakat såväl det svenska kungahuset som andra europeiska kungahus, är däremot inte lika säker på att vi kommer att få så se mycket mer av prinsessan Madeleine.

– Hon får ju inget apanage längre på det sättet och hon anser sig vilja leva ett icke officiellt liv. Så jag tror inte alls att hon kommer att ställa upp på samma sätt. Hon har ju markerat klart och tydligt att hon inte gillar offentligheten och det får man ju då respektera, säger Sten Hedman.

Prinsessan Madeleine och hennes barn är dessutom väldigt långt borta från den svenska tronen. Den babyboom som har skett i det svenska kungahuset sedan 2012, då prinsessan Estelle föddes, har gjort att Madeleine har petats ned rejält på listan.

Annons

Just nu är hon på plats åtta i arvföljden – efter kronprinsessan Victoria och hennes två barn och prins Carl Philip och hans tre söner.

Det gör också att prinsessan Madeleine kan leva ett mer fritt liv.

– Något i stil med digerdöden skulle ju behöva inträffa för att hon skulle bli drottning. Hon har kunnat skapa sitt eget liv och man får ju hoppas att hon är lycklig med det, säger Sten Hedman

Hela familjen på tidigare besök i Sverige – som nu blir deras hemadress.Anders Wiklund/TT

Madeleine och Chris O'Neills nya vardag i Sverige

Men naturligtvis kommer det att bli ett helt annat fokus på prinsessfamiljen när de nu återigen bor i Sverige. Den bevakning och uppmärksamhet som de har sluppit i Florida, där de har kunnat leva som vilken förmögen familj som helst, kommer de nu att behöva hantera igen.

Annons

Madeleine har ju växt upp med allt detta men för Chris O'Neill kommer det att bli en rejäl omställning – han har tidigare vantrivts med uppmärksamheten i Sverige och en stor orsak till att familjen flyttade var att de skulle kunna vara mer anonyma.

Nu är det slut med det. Men om det också innebär att prinsessan Madeleine kommer att inta en mer offentlig kunglig roll återstår alltså att se.

– Men jag tror inte det. Hon gillar ju inte att vara en offentlig person. Hon gillar inte att klippa band och inviga hundutställningar, det är inte hennes grej. Det har hon ju klargjort, säger Sten Hedman.

Annons