Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines och Chris gemensamma beslut – konsulterat kungen

10 nov, 2023, 09:57 
Kung Carl gustaf, Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har tagit ett gemensamt beslut, allt i samråd med kungen. Nu vet vi fler detaljer.
Annons
Johan T Lindwall: ”Madeleine och Chris smått desperata”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Madeleine och Chris smått desperata”

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har verkligen hittat sitt egna sätt att jobba på i det kungliga strålkastarljuset.

Ja, båda har ju varit öppna med att de egentligen ogillar att stå i centrum vilket är lite svårt att förena med en prinsesstitel.

Chris tackade som bekant nej till att bli prins just för att kunna fokusera på sitt jobb som affärsman. Och Madeleine, hon brukar främst jobba bakom kulisserna med hjärtprojektet Childhood.

Så det är ovanligt att se prinsessans och Chris namn i den kungliga kalendern, där vissa officiella programpunkter listas. Men nu har det hänt – prinsessparet gör ett ovanligt framträdande, allt i kungens namn.

Nya detaljer om Madeleines och Chris speciella kväll

Tidigare i veckan stod det klart att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill uteblir från Nobelfestligheterna i Sverige, igen.

Annons

För Madeleine är det fjärde året på rak och för Chris sjätte. Något som hovet härleder till avståndet mellan Sverige och USA.

Men det innebär inte att prinsessparet struntar i att uppmärksamma årets Nobelpristagare – de gör det bara på sitt sätt.

I den kungliga kalendern kan man nu nämligen se att Madeleine och Chris ska närvara vid ambassadörens Nobelmiddag i Washington på söndag. Ett beslut som de alltså tagit i samråd med kungen. Alla officiella uppdrag är ju faktiskt i hans tjänst.

Nobelmiddagen i Washington är i alla fall en tjusig tradition med många år på nacken. Ända sedan 2000 har ambassaden bjudit de nobelpristagare som är verksamma vid amerikanska universitet till Washington DC.

Dagen inleds med ett symposium i House of Sweden där pristagarna talar om sin forskning och sin karriär. Sedan är det den stora finalen, som i år alltså får kunglig glans:

Annons

"Därtill bjuder vi in till en galamiddag, också i House of Sweden, till deras ära, med ett hundratal högnivågäster från universitets- och forskningsvärlden, den amerikanska administrationen, kongressen, näringslivet, kultursektorn samt utvalda media", skriver ambassadens kommunikationsavdelning i ett mail.

Angående prinsessan Madeleines och Chris O'Neill deltagande får vi veta:

"De har ingen formell roll vid middagen".

Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och kronprinsessan Victoria ler mot kameran under Nobelfestligheterna
Det var längesedan vi såg Madeleine och Chris under Nobelfestligheterna i Stockholm. Men i år markerar prinsessparet i alla fall Nobel från USA.

Då kommer prinsessparet till Sverige

Så på söndag blir det alltså Washington DC för prinsessparet. Och om inte allt för länge kan vi vänta oss att de ändå gör den långa resan till Sverige.

Sett till historien brukar Madeleine, Chris och barnen komma till vårt avlånga land runt jul. Den 23:e december fyller dessutom drottning Silvia 80 år, vilket såklart är en extra morot.

Foto: TT

Annons