Madeleines pinsamma miss – hånades av alla

Madeleine – vår prinsessa i Florida!

Kungligheter är vana vid att allt de gör synas in i sömmarna, med den här kritikstormen var Madeleine inte beredd på.
Grattis, prinsessan Madeleine – här är ditt liv i bilder!
Slå på ljud

När Madeleine och Chris förlovade sig så var det många som var glada för prinsessans skull. Efter den dramatiska flytten utomlands i samband med uppbrottet från ex-fästmannen Jonas Bergström var det härligt att se henne hitta lyckan.

I en video avslöjades den nya förlovningen, och Chris hyllades bland annat för sina svenskakunskaper. Men det var något helt annat som skulle stå i fokus i efterhand.

Hela filmen avslutades med att prinsessan Madeleine sa ordet “Tihi”. Det var väldigt udda tyckte många, och det blev en enorm snackis i efterhand. Det skrevs om i alla medier och i sociala medier hånades Madeleine gång på gång av de som tyckte att det var ett märkligt fniss. Bland annat på Twitter gick diskussionerna varma, och ordet trendade i hela Sverige dagarna efter videon.

Madeleine och Chris när de avslöjade sin förlovning.

Fick kritik från feministiska kretsar

En som kritiserade uttrycket var den numera avlidna författaren och feministen Birgitta Stenberg.

”Maddes ”tihi” är inte ett spontant uttryck för förälskelse – fnissandet avslöjar ett behov att behaga som alla svenska kvinnor lider av. Jag har retat mig på detta sedan jag föddes”, skrev Birgitta Stenberg på SVT Debatt kort efter att videon släppts.

”Prinsessan Madeleine är lika fast i det här som alla andra. Om hon inte lärt sig något annat på egen hand kan inga råd i världen hjälpa henne. En del saker måste man uppleva själv”, avslutar hon i debattartikeln.

chris lyxsmycke till madeleine

Det blev en uppmärksammad video, men allt gick bra till slut!

Prinsessan Madeleine försvarade ordet

I efterhand har Madeleine kommenterat ordet i SvD. “Det är en grej vi har i familjen”, förklarar hon. “Vi har många olika ljud för oss och Chris skämtar ofta med mig om det. Det lustiga var att vi själva såg filmen utan att reagera”, säger hon med ett skratt. Följden av fnisset blev en våg inlägg i sociala medier, något som gjorde prinsessan Madeleine ledsen. “Det var hemskt”, sade hon till SvD.

Men det var inte alla som var kritiska. Journalisten Jack Werner gjorde en analys av ”tihi”-ets framfart över internet, och konstaterade att det blivit mer än ett fniss, det hade blivit ett allmängiltigt skämt och en omedelbar klassiker från kungahuset. Men han själv var inte kritisk utan försvarade faktiskt det lilla skrattet.

”Jag, till skillnad från många av de högljudda kritiker som det senaste dygnet ekat över webben, tycker faktiskt fnisset är genuint sött. Nu håller jag bara andan inför vilken situation det ska kombineras med härnäst.” skrev han i Nyheter24.

Foto: TT