Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines svåra beslut – lämnar mitt i familjekrisen

06 jan, 2023, 15:00 

Mitt i krisen väljer nu prinsessan Madeleine att åka iväg.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungen kontroversiella uttalande chockarBrand logo
Kungen kontroversiella uttalande chockar

2023 började dessvärre inte på bästa möjliga sätt för kungafamiljen. I dagarna publicerade SVT nämligen ett klipp från en intervju med kungen i den nya dokumentären Sveriges sista kungar.

I intervjun riktade kungen kritik mot det faktum att hans son prins Carl Philip blev av med sin kronprinstitel 1980, när riksdagsbeslutet som ändrade successionsordningen trädde i kraft.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, sa kungen bland annat i intervjun.

Efter hårda kritiken – kungens svar: "Stolt över Victoria"

Kungens uttalande väckte starka reaktioner, och efter den hårda kritiken valde han att göra ett nytt uttalande, som publicerades på Kungahusets Facebook på torsdagskvällen.

Annons

"Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare", säger kungen i uttalandet.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på lördagen.
Kungen uttrycker sitt fulla stöd för Victoria som Sveriges framtida drottning i ett nytt uttalande.

"Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria.

Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige."

Prinsessan Madeleine lämnar – mitt i krisen

Mitt i denna mediastorm, som förmodligen har skakat om familjen rätt rejält, har prinsessan Madeleine och Chris O'Neill bestämt sig för att lämna Sverige och åka tillbaka hem till Florida med barnen.

Detta kunde hovets informationschef Margareta Thorgren berätta för Svensk Dam redan i slutet av december.

– Prinsessan Madeleine med familj åker tillbaka till Florida veckan efter nyår.

Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill, Prinsessan Leonore, Prinsessan Adrienne och prins Nicolas
Madeleine och familjen firade både jul och nyår i Sverige!

Förhoppningsvis har Florida-familjen haft en underbar vistelse i Sverige och hunnit umgås massvis med mormor Silvia, morfar kungen och alla syskon och kusiner.

Men nu är det alltså dags för både stora och små att komma tillbaka till verkligheten – det vill säga jobb och skola.

Annons