Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Madeleines tjejgäng – lyxen, intrigerna och relationskrascherna

07 apr, 2024, 19:40 
AvLinus Brännström
När Madeleine återvänder till Sverige väntar de på henne – de trogna vännerna, som i många fall stått vid hennes sida ända sedan barnsben.
Här är tjejgänget runt prinsessan.
Annons
Victoria och Madeleines bästa vänner – rikast i SverigeBrand logo
Victoria och Madeleines bästa vänner – rikast i Sverige

Det är snart tio år sedan prinsessan Madeleine lämnade Sverige med sin familj. Nu är de på väg tillbaka, efter att ha tillbringat många år i först Storbritannien och sedan USA.

Mycket har förändrats under tiden som har gått. När Madeleine och Chris O'Neill flyttade till London 2015 var prinsessan Leonore bara ett år gammal – nu har hon hunnit fylla tio och dessutom fått två småsyskon, prins Nicolas, 8, och prinsessan Adrienne, 6.

Familjens hem i Stockholm är också i princip nytt. Femman i Hovstallet som Madeleine och Chris flyttade in i 2014 är numera en sjurummare – enligt Aftonbladet har lägenheten renoverats och byggts om för tolv miljoner kronor under de år som prinsessfamiljen bott utomlands.

Prinsessfamiljen ska flytta hem i år.Shutterstock

Vad som däremot är precis som vanligt är Madeleines trogna tjejgäng.

Prinsessans vänner, som i många fall stått vid hennes sida ända sedan barnsben, är kvar och det lär bli en lättnad för Madeleine att kunna umgås som vanligt – allra helst efter många ensamma år i Florida, inte minst under pandemin.

Annons

– Det har varit rätt hårt måste jag säga. Under hela våren var vi tvungna att vara i lockdown i fem månader, har prinsessan själv berättat i SVT:s ”Året med kungafamiljen”.

Stommen i tjejgänget är, förutom Madeleine själv, vännerna som hon kallar Katti, Lovis och Lussan.

Eller som de egentligen heter: Katarina von Horn, Lovisa de Geer och Louise Thott.

Lovisa de Geer, Louise Thott och Katarina von Horn tillsammans med kungen och drottningen.Robert Eklund/TT

Lussan bor ett stenkast från Madeleine

Louise ”Lussan” Thott, 41, är en av Madeleines äldsta vänner – de har beskrivits som klassiska bästisar som genom åren kopierat varandra i såväl stil som frisyr. De gick i samma klass på Enskilda gymnasiet i Stockholm och hade både gemensam 18-årsfest och studentskiva. Efter gymnasiet pluggade de också tillsammans i London och på Stockholms universitet.

Annons

Lussans föräldrar, Fredrik och Carola Gottlieb, är nära vänner till kungaparet.

När Lussan 2018 gifte sig med friherren Gustav Thott, 46, var Madeleine en av tärnorna samtidigt som prinsessan Leonore, som Lussan är gudmor till, var brudnäbb.

Lussan och Madeleine gick i skolan tillsammans.Charles Hammarsten/TT

Lussan och Gustav har sedan dess fått två barn, sonen Willem och dottern Alexia.

– Louise är en nära vän till prinsessan Madeleine och hon har gratulerat Louise och hela den nya lilla familjen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen när Willem föddes.

Familjen bor i en 231 kvadratmeter stor lägenhet på exklusiva Strandvägen i Stockholm – lämpligt nog bara ett stenkast från Madeleines hem i Hovstallet. Lussan har ju gjort sig känd som en inredare av rang och har genom åren jobbat med både Haga slott och prins Carl Philips och prinsessan Sofias hem Villa Solbacken.

Hon var såklart också inblandad när Madeleines lägenhet i Hovstallet renoverades.

Louise och Gustav Thott gifte sig 2018.Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Katti skilde sig – lämnade lyxvillan

Katarina ”Katti” von Horn, 44, har stått kungafamiljen nära sedan barnsben. När hon 2005 gifte sig med Robert von Horn, 48, var såväl Madeleine som Victoria och Carl Philip på plats. Katti är gudmor till prins Nicolas – samtidigt som Madeleine är gudmor till ett av Kattis två barn.

Annons

Katti och Robert bodde tidigare tillsammans i en lyxvilla vid vattnet i Djursholm – när de köpte huset för 35 miljoner 2013 var det årets näst dyraste husköp i Sverige.

Men 2022 kom den tråkiga nyheten att paret skiljer sig.

”Det stämmer, vi är överens och goda vänner och ser nu till våra flickors bästa och med respekt på de 21 fina år som vi delat”, skrev societetsparet i ett gemensamt uttalande till Expressen.

Katarina med exmaken Robert von Horn.Robert Eklund

Numera bor paret i varsitt hus i Djursholm – det är oklart hur mycket de fick för sitt tidigare drömhus, men bostadssajten Booli värderar det till 54 miljoner kronor så mycket talar för att ex-paret i alla fall gjorde en rejäl vinst.

Katti har tidigare bland annat jobbat för organisationen Min Stora Dag, som Madeleine är beskyddare för, och är numera partner i techbolaget Warpin Reality.

Genom åren har hon varit fåordig kring sina nära band till kungafamiljen.

Lovis stöttade efter uppbrottet från Jonas

Lovisa ”Lovis” de Geer, 41, verkar leva ett enklare liv – i alla fall på papperet. Hon är skriven i en etta på Östermalm och har genom åren varit verksam som resejournalist och barnboksförfattare.

Annons

Samtidigt bor hennes storebror, techmiljardären Jacob de Geer – känd från SVT:s ”Draknästet” – och hans familj på godset Stora Wäsby, som varit i de Geer-släktens ägo i flera hundra år.

Lovisa de Geer och William Søraa på prinsessans Adriennes dop.Karin Törnblom/TT

Lovis, som också varit vän med Madeleine sedan barnsben, bodde i New York samtidigt som prinsessan och ska ha varit ett stort stöd efter det skandalartade uppbrottet från Jonas Bergström.

Lovisa de Geer fick 2018 sonen Ludwig tillsammans med affärsmannen William Søraa, 41. Lovis och William är dock inte skrivna tillsammans, och tycks heller aldrig ha varit det, men i en intervju med Svensk Damtidning har hon lovordat relationen.

– Vi lever ett väldigt aktivt liv tillsammans, William och jag, och vi reser mycket. Jag tycker det är roligt att maxa livet. Det passar inte alla, men det passar mig och jag har tack och lov en partner som gillar det också, sa hon då.

Annons

Vänskapen med Emma Pernald

Men det är inte bara Katti, Lovis och Lussan som väntar på prinsessan Madeleine och Chris O'Neill hemma i Stockholm. Här finns också vänner som Ellen Dinkelspiel, 45, och hennes man – finansmannen Jan Dinkelspiel, 46, som 2001 blev känd som ”Bröli” för hela svenska folket genom dokusåpan Expedition: Robinson. Paret bor med sina tre barn i en 245 kvadratmeter stor lägenhet på Karlavägen på Östermalm.

Vid Karlaplan bor också Madeleines barndomsvänner Natalie, 41, och Dag Werner, 44, med sina barn – de presenterade en gång i tiden Madeleine för Jonas Bergström men numera är Dag också nära vän med Chris O'Neill. När paren för några år sedan semestrade tillsammans på Franska rivieran var det många som reagerade på att Dag och Chris är så lika varandra att de skulle kunna vara bröder.

Emma Pernald med maken Tomas Jonsson på Madeleines och Chris bröllop.LEIF R JANSSON / TT

Madeleine står också nära Emma Pernald, 44 – hon som många trodde skulle bli Sveriges nästa prinsessa då hon under nästan tio år levde tillsammans med prins Carl Philip. Den nära vänskapen med Emma orsakade tidigt en spricka mellan Madeleine och prinsessan Sofia – numera har dock de båda prinsessorna lagt det bakom sig.

Emma Pernald bor i en villa på Lidingö tillsammans med maken Tomas Jonsson, 43, som hon har två barn med. Hon arbetar som head of marketing på bankjätten Nordea.

Det är ännu oklart när prinsessfamiljen flyttar hem till Sverige – det skulle ha skett förra sommaren men sköts då upp. Det troliga är att det nu i stället kommer att ske i sommar, så att barnen kan börja sina nya skolor när höstterminen startar.

Foto: TT

Annons