Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Madeleines uppdrag efter drottning Silvias olycka – oron efter mardrömssamtalet

15 feb, 2021, 17:00 
Lars Johansson
Förra gången Silvia fick föras akut till sjukhus var det prinsessan Madeleine som följde med drottningen in och vakade vid sin moders sida.
Men nu är prinsessan bakbunden – fast på andra sidan Atlanten väcktes hon av mardrömsbeskedet.
Annons
Drottning Silvia till sjukhus med ambulans – hovets svar efter dramatBrand logo
Drottning Silvia till sjukhus med ambulans – hovets svar efter dramat

Drottning Silvia var tidigt på måndagsmorgonen den 15 februari med om en otäck fallolycka i hemmet. Drottningen föll så illa att hon fördes i ambulans till Danderyds sjukhus, och där konstaterades frakturer i höger handled.

– Drottningen föll olyckligt hemma på Drottningholm och tog emot sig med höger hand. Smärtan gjorde ju att hon insåg att hon behövde läkarvård, så hon åkte ambulans in till Danderyds sjukhus, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet, till Svensk Dam.

En i kungafamiljen som mottog beskedet med lite extra bestörtning lär ha varit prinsessan Madeleine. Mor och dotter har en mycket nära relation och jobbar tillsammans i drottningens skötebarn World childhood foundation. På grund av tidsskillnaden mot Florida fick hon också beskedet om moderns fall mitt i natten, berättar Thorgren.

– Hela kungafamiljen informerades tidigt på morgonen. De tycker givetvis att detta är väldigt tråkigt.

Annons

Enligt hovet mår drottningen efter omständigheterna bra.

– Hon har fått armen gipsad och nu är hon åter hemma, säger Margareta Thorgren.

Madeleine fanns hos Silvia på sjukhuset

Förra gången drottning Silvia tvingades söka akut vård fanns prinsessan Madeleine hela tiden vid hennes sida.

Det var under julen 2016 som drottningen plötsligt drabbades av yrsel efter att ha varit förkyld en tid. Efter att traditionsenligt ha firat sin födelsedag med familjen på Drottningholm började hon i samband med en konsert i slottskyrkan att må dåligt.

Prinsessan Madeleine och maken Chris befann sig då tillfälligt i Sverige för att tillbringa tid med släkten. De bodde då i London, och Hovstallet, deras gästbostad.

Den gången följde Madeleine utan att tveka med sin mor in till Karolinska universitetssjukhuset och vakade över henne under natten. På julafton låg drottningen fortfarande kvar för observation.

Hovets informationschef Margareta Thorgren skrev då till Expressen:

Annons

“Drottning Silvia är kvar på sjukhuset för observation och provtagning. Hon mår efter omständigheterna bra."

Men den här gången stoppas alltså prinsessan Madeleine från att finnas där för sin mamma.

Coronaläget i världen gör resandet svårt, på grund av restriktioner och situationen i USA. Istället måste Madeleine nu, från Florida, ha kontakt med drottningen via telefon, Skype eller något av de andra digitala hjälpmedlen.

Något som säkerligen är tungt för prinsessan.

Prinsessan Madeleine berättade om saknaden i SVT:s "Året med kungafamiljen".

Madeleines saknad efter familjen

I SVT:s “Året med kungafamiljen" berättade prinsessan om saknaden efter sin nära och kära. Och även om barnens längtan efter att få träffa alla släktingar igen.

– Det är nästan ett år sedan jag var hemma och det är klart man saknar familj och vänner jättemycket. Barnen frågar nästan varje dag: ”när får vi åka till Sverige?”. Vi alla saknar Sverige jättemycket. Hon visade också sympati för de många människor som kämpar på olika sätt under pandemin.

Annons

– Man lider verkligen när man ser hur många som har det otroligt svårt.

Även arbetet med World childhood foundation för Silvia och Madeleine extra nära varandra. De är båda mycket engagerade i arbetet med att stoppa sexuella övergrepp mot barn. Drottningen är hedersordförande och prinsessan Madeleine ledamot av styrelsen.

En tanke som väcks är hur Silvias skada kommer att påverka hennes insatser för World childhood foundation. Och om detta kommer leda till att prinesessan Madeleine kommer att ta på sig flera uppgifter, för att avlasta drottningen

Men Åsa Andreasson Åkerström, kommunikations- och pressansvarig, säger att verksamheten fortsätter som innan:

– Verksamheten vad gäller styrelsemöten, FN-sammanträden och andra åtaganden sköts ju helt digitalt i dessa coronatider. Det ska inte behöva påverka drottningens arbete där alls.

Så det verkar i nuläget inte som att prinsessan Madeleine behöver rycka in för att stötta upp mamma Silvia på jobbfronten. Men oron, den består givetvis.

Annons