Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om kungafamiljens mardrömsjul

24 dec, 2020, 06:00 
Johanna Lejon
Julen 2016 blev en riktig mardröm för familjen Bernadotte. I nya Svensk Dam Doku berättar vi varför.
Annons

2016 kan inte beskrivas som annat än ett kungligt superår. Det är året kungen fyller 70, året då två småprinsar kommer till världen och året då kungaparet varit gifta i 40 år. I 40 år har Silvia, som en gång i tiden hette Sommerlath i efternamn, varit drottning av Sverige. Ett kungligt superår, med födelsedagsfirande, två stora dop, bröllopsjubileum och även en stor utställning om kungliga bröllopsklänningar tar på krafterna. Lägg också till alla vanliga event: kungamiddagar på slottet, nationaldagen, otaliga resor i Sverige och utomlands och så, i december, den maffiga Nobelfesten. Kungafamiljen är trött. Man ser fram emot en välbehövlig julledighet innan man ska blicka framåt, mot 2017.

Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!Brand logo
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!

På kvällen den 23 december 2016 är det, traditionsenligt, konsert i Drottningsholms slottsteater. En slags födelsedagskonsert för drottningen (som ju fyller år just den 23 december) med julig inramning. Och det är efter konserten som det händer. Drottningen, som varit förkyld i några dagar, drabbas av yrsel. Hon mår inte alls bra.

Annons

Efter konserten är det inte drottningen som går upp på scenen och tackar för underhållningen och den ljuva musiken, vilket hon traditionellt alltid gör. Där och då meddelades att hon tappat rösten och i stället tog kungen vid, rapporterar Aftonbladet. Men i själva verket handlar det alltså inte om rösten. Det hela är allvarligare än så.

I nya Svensk Dam Doku berättar vi allt som hände bakom kulisserna. Vi berättar om drottningens sjukhusvistelse och uttalandet som väckte reaktioner.

Podden kan du lyssna på här på sajten, eller via din podcastapp, Acast eller Spotify. Glöm inte att prenumerera!

Mer Svensk Dam Doku hos Svensk Damtidning:

Foto: TT

Annons