Historierna som kan skapa svenska ”The Crown”

Historierna som kan skapa svenska ”The Crown”

Netflix-succén ”The Crown” är megaaktuell. Men blir det en svensk version av serien – och vad skulle den då handla om? I nya Svensk Dam Doku berättar vi mer.

The Crown är ett drama som skildrar såväl politiskt maktspel som romantik och personliga relationer under drottning Elizabeths tid på tronen. Seriens handling tar också avstamp i många av de händelser som formade den andra halvan av 1900-talet. Netflix-serien har blivit en helt otrolig succé, inte bara bland tittare och kritiker. Den har också vunnit oräkneliga priser. Golden Globes, Emmys… listan är lång.

Här är trailern för nya säsongen av The Crown – med prinsessan Diana!
Slå på ljud

Totalt ska det bli fem säsonger av serien, fem säsonger med tre olika skådespelerskor som spelar den brittiska drottningen. I skrivande stund har säsong 4 precis haft premiär, nästan exakt fyra år sedan det allra första avsnittet sändes. Och den här säsongen har fått lite extra mycket uppmärksamhet. Anledningen? Nu gör en viss Diana Spencer entré.

The Crowns obeskrivliga framfart har väckt frågan om en svensk variant av serien skulle kunna vara aktuell. Där går meningarna isär. Vissa menar att det svenska kungahuset, och Sverige som land, inte håller för att bli serie, av det här slaget.

Handlingen i svenska The Crown

Sverige är sannerligen inte som Storbritannien, varken politiskt, händelsemässigt eller då det kommer till ländernas olika kungahus. Men, visst finns det en hel del spännande svenska kungliga händelser som skulle kunna platsa i ett svenskt The Crown.

Det faktum att flera prinsar, i modern tid, förlorade sina titlar – för kärlekens skull. Eller kungens farmors, och pappas, tragiska död. Eller varför inte kungabarnens rafflande kärlekshistorier.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku tittar vi närmare på några av historierna som skulle kunna lämpa sig för att filmatiseras.

Podden kan du lyssna på nedan, eller via din podcastapp, Acast eller Spotify.

Mer Svensk Dam Doku hos Svensk Damtidning:

Allt om svartsjukedramat kring prinsessan Madeleine

Så avslöjades sanningen om prins Daniel

Därför tillbringade Walther Sommerlath sin sista tid i Sverige

Foto: TT