Därför tillbringade Walther Sommerlath sin sista tid i Sverige

Därför tillbringade Walther Sommerlath sin sista tid i Sverige

I höstas skrev sig drottningens bror Walther Sommerlath på Drottningholms slott. Där bodde han sin allra sista tid, fram till att han somnade in på Karolinska sjukhuset i Huddinge den 23 oktober. Men varför kom han till Sverige på slutet. I nya Svensk Dam Doku berättar vi.

I nya Svensk Dam Doku berättar vi om drottning Silvias okända historia. Vi berättar om den dramatiska uppväxten, en uppväxt som har skapat ett alldeles speciellt band mellan Silvia och hennes syskon. Sammanhållningen tycks extra stark i drottningens familj. De ställer upp för varandra.

Att drottningens mor, Alice Sommerlath, bodde i Sverige under flera år är knappast någon hemlighet. Hon flyttade från Heidelberg till Drottningholm strax efter att hon fått sin demensdiagnos. Första tecknet att allt inte stod rätt till var när Alice var på besök på Drottningholms slott och inte klarade av att packa sin egen resväska.

Alice Sommerlath bodde på Drottningholm fram till sin död 1997. Silvia minns i dag deras samtal. I ett samtal med Malous von Sivers berättar hon:

Walter och Alice Sommerlath med barnen Walther samt Silvia och Jörg.

– Mamma sa en gång ”vad konstigt, jag kommer inte ihåg mitt liv”.

– Det var fruktansvärt sorgligt, hon var väldigt ledsen också. När jag började berätta så kom det tillbaka. Inte sen när hon var väldigt sjuk, då gick det inte. Men under ganska lång tid kunde jag göra det.

Moderns sjukdom har gett Silvia ett oerhört engagemang i demensfrågor. I dag brinner hon för Stiftelsen Silviahemmet.

Det är tydligt att Silvia och hennes bröder också står varandra oerhört nära. Drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath, 49, har varit en självklar del av kungafamiljen i många år. Patrick är son till drottning Silvias mellanbror Walther Sommerlath och hans dåvarande fru Michele. Patrick växte upp i Paris tillsammans med föräldrarna och den äldre systern Sophie.

Patrick och Walther Sommerlath på prins Oscars dop 2016.

Han kom till Sverige som vilsen 16-åring, för att få en trygg bas hos faster Silvia i samband med föräldrarnas skilsmässa. Systern Sophie, som vid tidpunkten var 24 år, stannade kvar i Paris. Men Patrick stannade kvar i Sverige och växte upp sida vid sida med kusinerna Victoria, Carl Philip och Madeleine på Drottningholm.

Walther Sommerlaths flytt till Sverige och Drottningholm

Nu, många år senare, är cirkeln sluten och Patrick är tillbaka på Drottningholm igen. Det var under våren 2019 som skilsmässan från hustrun Maline Sommerlath blev officiell och Patrick ännu en gång såg Drottningholm som en tillflykt. Drottning Silvia tog självklart emot sin brorson med öppna armar.

I höstas stod det också klart att Walther Sommerlath, drottningens äldre bror och Patricks pappa, flyttat till Drottningholms slott.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku, som släpps i dag, tisdag den 3 november, berättar vi varför Walther flyttade till Sverige. Podden kan du lyssna på nedan, eller via din podcastapp, Acast eller Spotify.

Mer Svensk Dam Doku hos Svensk Damtidning:

Detaljen som avslöjade sanningen om prins Daniel

23 år sedan – här är händelsen som förändrade Victorias liv totalt

Kungaparets flykt – mitt i krisen

Foto: TT