Detaljen som avslöjar sanningen om Daniel

Detaljen som avslöjar sanningen om Daniel

Ingen anade något – fram till att nyheten om Daniel kom ut. I nya Svensk Dam Doku berättar vi om detaljen som avslöjade sanningen.

När Sveriges kronprinsessa, Victoria, och Daniel Westling äntligen förlovade sig 2009 var det många som reagerade på att bröllopet skulle stå först ett och ett halvt år senare. Men det folk inte visste var att den blivande prinsen var sjuk, njursjuk.

I största hemlighet förbereddes en transplantation. Allting var klart. Båda Daniels föräldrar hade genomgått undersökningar för att se vem som kunde donera en frisk njure. Pappa Olle, 64 år gammal, hade de bästa värdena. Men man kämpade mot klockan. Inte minst eftersom man ville att den blivande prinsen och hans far skulle få genomgå operationen utan trycket från massmedierna. Utan bevakning. Utan press och stress.

Daniel och Victoria vid förlovningen 2009.

Victoria jobbade på som vanligt. Daniel drog sig undan strålkastarljuset. Det var inget konstigt med det, bröllopet skulle ske först ett år senare, 2010.

Victoria själv, är förvånad att inget läckte ut.

”Han gick ju på undersökningar och tog prover varje vecka. Men alla höll tyst”, berättar hon, nästan fascinerat, i Herman Lindqvist bok Victoria, drottning med tiden.

Den 27 maj, våren 2009, lämnar kronprinsessan Victoria Sverige för en fem dagar lång resa till Grönland tillsammans med tronföljarkollegorna, kronprins Frederik av Danmark och kronprins Haakon av Norge. Nästan exakt samtidigt skrivs hennes fästman Daniel Westling in på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Nu var det dags för transplantation. En transplantation som faktiskt hade fått tidigareläggas, eftersom Daniels värden hade blivit sämre. Daniels mor, Ewa, vakade vid sonens, och makens, sida.

Karolinska sjukhuset i Huddinge – där Daniel opererades.

Johan T Lindwall är i dag chefredaktör på Svensk Damtidning. Tidigare arbetade han på kvällstidningen Expressen, som avslöjade att prins Daniel hade lagts in på sjukhus, för att opereras. I det nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar Johan om detaljen som avslöjade sanningen om njurtransplantationen.

Lyssna på avsnittet nedan, eller via din podcastapp.

Mer Svensk Dam Doku hos Svensk Damtidning:

23 år sedan – här är händelsen som ändrade Victorias liv totalt

Kungaparets flykt – det skedde mitt i krisen

Vreden mot drottningen – pressen blev ohållbar

Foto: TT