Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mardrömsbeskedet: "Värsta året för kungafamiljen sedan 2010"

22 jul, 2020, 17:00 
AvEmma Sanderberg
Nobelfesten är inställd och Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskriver situationen som en mardröm för kungafamiljen.
Annons
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019Brand logo
Här är snackisarna från Nobelfesten 2019

Igår kom beskedet som många fasat över, Nobelfesten 2020 ställs in. Nobelstiftelsens avgående vd Lars Heikensten berättade för Dagens Nyheter att Nobelfesten ställs in på grund av coronaviruset.

– Det finns två problem. Man kan inte samlas så många människor trångt bredvid varandra. Och det är osäkert om folk kan resa till Sverige i den utsträckning som de vill, säger Lars Heikensten till DN.

Drottning Silvia på Nobelfesten 2019.
Drottning Silvia på Nobelfesten 2019.

Nobelfesten är inte bara en pampig fest för att hylla årets Nobelpristagare, det är också en härlig kväll då alla kungliga fans samlas i tv-soffan för att se kungafamiljen på nära håll. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskriver situationen som en mardröm.

– För kungafamiljen är det här en mardröm. Inte nog med att de missar en fest de uppskattar väldigt mycket, Nobelfestligheterna är också deras årliga skyltfönster. Då de får visa upp monarkin från sin bästa sida. Nu blir det inget av det, säger Johan T Lindwall.

Annons

Många kungliga evenemang inställda

2020 har inneburit många inställda evenemang, bland annat kungens födelsedagsfirande på Borggården i Stockholm, folkfesten under Victoriadagen på Öland och Nationaldagsfirandet.

– Med Victoriadagen fick vi ett nedbantat firande, men det var i alla fall ett firande. Man får ha full förståelse för att Nobelstiftelsen fattar det här beslutet, det är ansvarsfullt och sunt. Men som kungaälskare känns det inte bra att missa detta, det måste man säga, säger Johan T Lindwall.

Kungafamiljen har missat många stora officiella firanden i år och därmed också förlorat chansen att visa upp monarkin och möta det svenska folket som de brukar.

– Sammantaget är det här det värsta året för de svenska kungligheterna sedan 2010, mardrömsåret då skandalboken Den motvillige monarken släpptes.

Enligt DN har banketten ställts in tre gånger tidigare: 1956 (i protest mot Sovjetunionens invasion av Ungern) 1924 (enligt DN för att inga Nobelpristagare kom) och 1907 (på grund av hovsorgen efter kung Oscar II:s död). Under första och andra världskriget ägde heller inga Nobelfestligheter rum.

Vi testar! Så är det att bära en äkta NobelklänningBrand logo
Vi testar! Så är det att bära en äkta Nobelklänning
Annons