Margrethe tvingas uttala sig – bryter tystnaden efter stora krisen i kungafamiljen

Margrethe tvingas uttala sig – bryter tystnaden efter stora krisen i kungafamiljen

Foto: TT

Nu möter drottningen pressen.

Allt om Danmarks kungahus!
0:55

Efter reklamen: Allt om Danmarks kungahus!

(0:55)

Slå på ljud

Under onsdagen kom chockbeskedet från den danska drottningen Margrethe. Hon skulle förändra kungahuset rejält – och hade redan bestämt sig hur.

Den yngsta sonen prins Joachims fyra barn kommer helt fråntas sina kungliga titlar – tiden som prinsar och prinsessa är alltså plötsligt ett minne blott. Det plötsliga beskedet skakade om landet, och inte minst kungafamiljen själv. Nu väljer Margrethe att bryta tystnaden om sitt oväntade beslut.

Kolumn

TV: Johan T Lindwall om Margrethes chockbeslut kring barnbarnen: "Vilket dråpslag!"

Grevinnan Alexandras attack mot Margrethe

Det är barnbarnen Nikolai, Felix och Athena och Henrik Junior som efter den 1:a januari inte längre får behålla sina kungliga titlar. Beslutet fattades av drottning Margrethe, och meddelades via ett pressmeddelande.

”Prins Joachims ättlingar kommer hädanefter att tilltalas som excellenser. Drottningens beslut ligger i linje med liknande anpassningar som andra kungahus genomfört på olika sätt de senaste åren”, skrev kungahuset i ett pressmeddelande.

Men det var inte bara för det danska folket som beskedet kom som en chock. De äldsta barnen, Nikolaj och Felix, mamma grevinnan Alexandra var märkbart upprörd över Margrethes agerande.

– Vi är alla förvirrade över beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem, säger hon till BT.

Grevinnan Alexandra tillsammans med sönerna Nikolaj och Felix

Grevinnan Alexandra tillsammans med sönerna Nikolaj och Felix – och hon är inte nöjd över drottningens beslut.

Jens Christian/EXP/TT

Bilden på Margrethes mystiska hand väcker frågor – stora oron i Danmark

Margrethe bryter tystnaden om beslutet

Detta sätt att smalna av kungahuset och de kungliga titlarna kan på flera vis jämföras med den reform som vår kung gjorde 2019, då han valde att frånta prinsessan Madeleines, och prins Carl Philips barns titlar som kungliga högheter.

Adrienne, Leonore, Nicolas, Alexander, Gabriel och Julian kom dock lindrigare undan än sina danska motsvarigheter. De får fortfarande kalla sig prinsar och prinsessor – men har inte samma skyldigheter eller plikter gentemot det svenska kungahuset. Prins Joachims barn får istället gå under titeln greve, eller grevinna.

När Margrethe under onsdagen mötte pressen valde hon att uttala sig om beslutet för första gången.

– Det är funderingar som jag varit med om ganska länge, och jag tror att det är bra för dem, sa drottningen enligt B.T.

Men på frågan om hur hon reagerar på familjens stora chock, med hänvisning till grevinnan Alexandras uttalande är hon fåordig. Drottning Margrethe menar att hon inte nåtts av det.

Foto: TT