Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethe är tillbaka på tronen – efter bara 30 dagar

13 feb, 2024, 13:00 
Drottning Margrethe
Kung Frederik och drottning Mary har lämnat Danmark med sina barn.
Annons
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikeraBrand logo
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikera

Drottning Margrethe har gjort det igen!

I lördags morse tog hon i all tysthet över rodret för det danska kungahuset – bara 30 dagar efter att hon skrev under sin abdikation.

Och i samma ögonblick gick kung Frederik och drottning Mary ombord på ett plan och lämnade Danmark tillsammans med sina barn Christian, Isabella, Vincent och Josephine.

Danska kungabarnen i en limousine
Danska kungabarnen.Foto: Nils Meilvang/TT

Rockaden beror dock inte på att Frederik har ångrat sig och backat från sitt nya jobb som kung. Utan på att det är sportlov i Köpenhamn den här veckan – och han och Mary håller fast vid sin privata vintersemester, trots att somliga danska hovexperter morrar och tycker att de borde stanna i landet, nu när de är så färska på posten.

Annons
Danska kungafamiljen i Alperna
Sportlov i Danmark – då åker Mary och Frederik utomlands.Foto: Dana Press/TT

Men Mary och Frederik kan tryggt unna sig semester – de har ju Margrethe som kliver in och täcker upp: Hennes debut som ställföreträdande riksföreståndare, efter 52 år som regent.

Margrethe tillbaka – som kunglig vikarie

Och jobbet som kunglig vikarie, det är lite som att ha den kungliga jouren: Någon måste ju hålla ställningarna och vara ansvarig på hemmaplan.

Margrethe ser dock ut att kunna få det rätt lugnt.

Drottning Margrethe i lila aftonklänning
Sedan i lördags morse är drottning Margrethe tillbaka som ansvarig för det danska kungahuset – och hon har 52 års rutin i ryggen.Foto: Keld Navntoft/Kongehuset
Annons

Men över till den kungliga utlandssemestern.

Allt pekar på att det är de schweiziska alperna som lockar – och att Danmarks nya kungafamilj har åkt till sitt hus i jetsetparadiset Verbier, precis som de brukar: Ett chalet på 200 kvadrat i klassisk alpstil.

Skidorten Verbier i Schweiz
Verbier, två timmar med bil från Genève. Nu håller alla tummarna för att kung Frederik inte ska vurpa i backen – som 2019 när han kom hem med ett skadat knä.Foto: TT
Kung Frederiks och drottning Marys hus i Verbier
Danska kungafamiljens hus i Verbier.
Annons

Köket ligger på bottenvåningen, tillsammans med gästrum, skidrum, jacuzzi och bastu. En trappa upp ligger vardagsrummet med öppen spis, sovrum och anslutande badrum. Där hittar man också terrassen som har grill och utsikt över alptopparna.

För denna lyxiga alpdröm betalade Mary och Frederik 14 miljoner kronor när det begav sig. Och säljare – det var ingen mindre än en svensk doldis: Affärsmannen Hans Karlsson.

Drottning Mary och kung Frederik under en alpsemester i Verbier
...och så här kan det se ut när Mary och Frederik lunchar i backen.E-Press/TT

Foto: TT, Keld Navtoft/Kongehuset.

Annons