Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Margrethes 50-årspresent till Mary – värd en förmögenhet

24 mar, 2022, 09:00 
Kronprinsessan Mary
Kronprinsessan Marys 50-årspresent är avslöjad! Nu vet vi vad hon fick av svärmor drottningen.
Annons
Se magiska kärleksögonblicket mellan Mary och Frederik – när de tar privata bilden!Brand logo
Se magiska kärleksögonblicket mellan Mary och Frederik – när de tar privata bilden!

Den stora galafesten frös inne, så med firandet blev det lite si och så. Men Margrethes 50-årspresent var en riktig tungviktare!

Det är vår danska systertidning Billedbladet som nu kan berätta vad som egentligen låg i det paket som Mary fick av drottningen.

Kronprinsessan Mary och drottning Margrethe
Drottning Margrethe med födelsedagsbarnet.

Kronprinsessan Mary 50 år: Det fick hon av drottning Margrethe

Och Margrethe hade tänkt till. Det visar sig nämligen att Mary numera är stolt ägare till ett av den danska kungafamiljens mesta paradsmycken: Drottning Ingrids stora brosch med turkoser. Det var den som låg i paketet, tillsammans med de matchande örhängena med turkoser, briljanter och pärlor.

Annons
Brosch med turkoser, kronprinsessan Marys 50-årspresent 2022
Marys nya brosch. Flottare blir det inte!

Detta är smycken som drottning Margrethe har burit ofta och gärna under åren som gått, och bakgrundshistorien är minst sagt hisnande:

En gång tillhörde de den ryska kejsarinnan Katharina den Stora (1729-1796), och efter många vindlande turer hamnade de så småningom på Stockholms slott, genom Gustaf VI Adolfs första fru, den brittiskfödda kronprinsessan Margareta.

Drottning Margrethe med sina smycken med turkoser
Drottning Margrethe iförd broschen som hon nu har givit till Mary.

När Margareta sedan gick bort, bara 38 år gammal, fick hennes tioåriga dotter Ingrid ta emot smyckesetet i arv. Och resten vet ni: Ingrid gifte sig med Danmarks kronprins Frederik och blev drottning på andra sidan Öresund.

Har du vägarna förbi Köpenhamn kan du faktiskt se Marys 50-årspresent live! Broschen med turkoser visas just nu på Amalienborgmuseet. Utställningen heter En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker och visas fram till den 23 oktober 2022.

Foto: TT, Det Danske Kongehus/Instagram

Annons