Margrethes smärtsamma beslut efter Henriks död

Drottning Margrethe har levt med sorgen efter maken Henrik i snart två år. Nu har hon fattat ett avgörande beslut om hans kvarlåtenskap.

Landssorg utbröt i Danmark när prins Henrik avled, 83 år gammal, den 13 februari 2018.

Mest av allt sörjde självfallet hans maka drottning Margrethe, som han var gift med i 51 år. Den danska regenten har erkänt att livet som änka stundtals varit riktigt tufft.

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam, har hon sagt i en intervju med Kvällsposten.

Margrethe säljer Henriks samling

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Och med sorg kommer oundvikligen nödvändigheten att släppa taget och gå vidare med sitt liv. I dagarna har Margrethe beslutat sig för att släppa iväg delar av sina kvarvarande fysiska minnen från tiden med Henrik.

Danska tidningen BT skriver att Henriks samling med LP-skivor har lagts ut på auktion. Totalt rör det sig om 900 skivor, med övervikt på genrerna klassisk musik och folkmusik. Mahler, Debussy, Brahms, Chopin, Mozart, Carl Nielsen och Bach finns bland artisterna – och det går bara att köpa samtliga 900 skivor samlat.

– Samlingen vittnar om en otroligt bred världsbild och jag känner på mig att vinyl kommer att få ett slags revival, så den här gången kanske även unga lockas av auktionen, säger auktionsansvariga Alexa Bruun Rasmussen till BT.

“Vanvettigt förälskade”

Margrethe och Henrik träffades när den blivande drottningen studerade i London. Deras kärleksaffär har beskrivits som otroligt passionerad.

– Det tog plötsligt fyr i mig. Horisonten stod i brand. Vi var vanvettigt förälskade, har Margrethe berättat i efterhand.

– Ett äktenskap är som vädret, det skiftar.

Foto: TT