Margrethes svek mot egna barnbarnet – dök inte upp på stora dagen

19 maj, 2023, 10:00 
AvFelicia Plåt
Margrethe och Henrik
Greve Henrik tog konfirmation under gårdagen. Foto: TT

Margrethe stannade hemma under barnbarnets konfirmation.

Annons

Under gårdagen befann sig en stor del av den danska kungafamiljen i Frankrike. Detta på grund av av prins Joachims son greve Henrik firade en stor dag, nämligen att han tog sin konfirmation.

Margrethe efter tuffa operationen – första bilderna
Margrethe efter tuffa operationen – första bilderna

Bryter 100 år långa traditionen

Detta blev en speciell dag för det danska kungahuset då greve Henriks konfirmation bryter en 100 år lång tradition. Inom det danska kungahuset har nämligen konfirmationer skett i Fredensborgs-slottskyrka.

Och det var ingen mindre än Henrik själv som ville att konfirmationen skulle ske i Frankrike, vilket mamma Marie avslöjade för danska Billde-Bladet.

Recept.se Nyhetsbrev
Prins Joachims familj
Det var glada miner under greve Henriks konfirmationsdag.

– Det känns riktigt bra. Jag tror att det kommer att bli väldigt berörande och en festlig dag. Men det är faktiskt Henriks önskan, för han har varit i Frankrike de senaste fyra åren. Och det var hans önskan att hålla konfirmationen i Paris, sa prinsessan Marie till den danska tidningen.

Annons

Greve Henrik har alltså bott i den franska huvudstaden Paris sedan fyra år tillbaka. Här har han gått i skolan och känner sig hemma, vilket gjorde att han ville konfirmeras där.

Drottningen stannar i Danmark

Detta visar att han börjar bli en självständig ung man och vågar ta sina egna beslut. Och trots att beslutet gick emot det danska kungahuset så var flera av kungahusets medlemmar där för att stötta Henrik. Men en ganska viktig person syntes inte till, nämligen Henriks farmor, drottning Margrethe.

Kronprins Frederik och familj
Stora delar av kungafamiljen var där för att stötta Henric.

Drottningen var inte på plats i Paris för att fira sitt barnbarn konfirmation, utan hon var kvar i Danmark. Det kan låtar hårt men det fanns en rimlig förklaring. Tidigare i år opererade drottning ryggen och är fortfarande rehabiliteringsperioden. Därför fick drottningen stanna hemma och missade tyvärr barnbarnets konfirmation.

Annons

Konflikten i kungahuset

Däremot har det varit lite konflikt inom det danska kungahuset, speciellt mellan drottningen och sonen prins Joachim. Drottningen valde nämligen att ta bort Joachims barn deras kungliga titlar. De är numera grevar och grevinnor, vilket Joachim har uttryckt sårade barnen.

– Vi är alla väldigt ledsna. Det är aldrig kul att se sina barn bli illa behandlade på det sättet, sa Joachim till danska Extra Bladet.

Annons