Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marie har hjälpt Carl Philip bevara hemligheten – plötsligt konfronterad

15 mar, 2024, 05:00 
Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och Marie Hellqvist
Marie Hellqvist höll Carl Philips hemlighet i säkert förvar – innan hon plötsligt blev konfronterad.
Annons
Underbara baby-yran i familjen Hellqvist!Brand logo
Underbara baby-yran i familjen Hellqvist!

Marie Hellqvist, 66, är i den unika positionen att ha kastats in i det kungliga strålkastarljuset efter att ha varit en "vanlis" i 52 år.

En roll som kommer med sina utmaningar. Det vet Marie allt för väl – och det uppdagades tidigt.

Ja, det är svårt att glömma den där första tiden då prinsparet var ihop, och Marie plötsligt fick en oväntad huvudroll.

Alla ögon riktade mot Marie Hellqvist

Varje gång en kunglighet inleder en ny relation riktas blickarna mot kärleksintressets närmaste krets, vilket i Sofias fall innebar föräldrarna Marie och Erik Hellqvist, 74.

Ja, plötsligt vill ju en hel nation veta allt om personen som en dag kan komma att ingå i kungafamiljen och när det kom till Sofia var intresset extra stort.

Annons

Hon hade ju ett förflutet där hon bland annat ställt upp i dokusåpa och omtalats som en partyprinsessa på Stureplan, och i början höjdes skeptiska ögonbryn mot dalkullan.

Prinsparet gjorde också sitt bästa med att hålla relationen under radarn, även för Carl Philips kungliga föräldrar. En strategi som självklart inte kunde hålla för alltid.

Det var Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, som vid tillfället var hovreporter på Expressen, som kunde berätta om prinsens nya flickvän.

Något som alltså inte bara var ny information för omvärlden. Som Johan T Lindwall förklarar det i boken "Carl Philip – prinsen som aldrig fick bli kung":

– Varken kungen eller drottningen hade nämligen en aning om Carl Philips förhållande med Sofia Hellqvist. Det var en nyhet för dem fram till att de läste min artikel i Expressen.

Men någon som var beredd att bevara Carl Philips och Sofias hemlighet in i det sista, det var Marie Hellqvist.

Annons

Här försöker Marie bevara hemligheten

Kungaparet var alltså inte uppdaterade om sonens kärleksstatus, men det var Marie och Erik.

I början av relationen var nämligen makarna Hellqvists hus i Älvdalen något av en fristad för prinsparet, där de kunde umgås utan nyfikna blickar.

Och när Johan T Lindwall ringer upp Marie dagen efter sitt avslöjande gjorde hon det tydligt – ingen hemlighet skulle briseras ut.

"Jag har inga som helst kommentarer till det", var hennes exakta ord, vilket går att läsa i Johan T Lindwalls bok.

Kungaparets okända vänskap – med Sofias föräldrarBrand logo
Kungaparets okända vänskap – med Sofias föräldrar

Tänk vad mycket som kan hända på några år. I dag är ju Sofia en självklar och mycket uppskattad del av kungafamiljen, och Marie lika självklar på gästlistan under de riktigt stora kungliga evenemangen, som nu senast under firandet för kungens 50 år på tronen i september:

Marie och Erik Hellqvist håller armkrok vid Drottningholms slott
När kungen hade 50 års-jubileum hade Marie och Erik Hellqvist en självklar plats på gästlistan. Foto:Bernard Rubsamen / dana press

Foto: TT

Annons