Marie om flytten: “Barnen talar inte så bra franska”

prins Joachim prinsessan Marie
Till hösten börjar prins Henrik och prinsessan Athena sin nya skola i Frankrike. Ett äventyr för hela familjen berättar prinsessan Marie i ny intervju.
Annons

I samband med uppdraget i Paris häromveckan – då prinsessan Marie återinvigde varuhuset Galeries Lafayette, fick den franska tidningen Point de Vue en intervju med henne som nu återges på sajten Royal Central. I intervjun berättade den danska prinsessan öppenhjärtigt om sin och familjens flytt till det gamla hemlandet nu i sommar. Prins Joachim ska som vi tidigare berättat genomgå en större militär utbildning där.

Annons

För prinsessan Marie som själv är född i Frankrike är detta givetvis en stor och spännande händelse, men inte bara för henne utan också för resten av familjen, prins Joachim och deras bägge gemensamma barn prins Henrik och prinsessan Athena.

– Jag trodde aldrig att jag skulle flytta tillbaka till Frankrike efter alla år utomlands. Men det är också en nyttig utmaning för våra barn, säger hon.

prins Joachim prinsessan Marie

Prins Joachim är heller inte främjade för att bo och leva i Frankrike, förutom att han tillbringat många somrar på familjens vinslott har han också studerat i Normandie mellan åren 1982-1983.

– Mina barn har inte fått träffa min familj så mycket och de har heller inte lärt sig så mycket om den franska kulturen. Självklart har jag talat mitt hemspråk med dem genom åren men deras franska är inte tillräckligt bra, säger Marie i intervjun.

Boendet oklart

Exakt var de ska bo i Frankrike vet de inte ännu, prins Henrik och prinsessan Athena ska i alla fall gå en en flerspråkig skola nära Parc Monceau. Där kommer de också att få extra undervisning i franska.

Marie Joachim barnen

Att det blev just en internationell skola beror på att Marie inte ville att barnen skulle få en allt för stor kulturchock på grund av skillnader mellan det franska och danska skolsystemet.

– Skolan är riktigt bra och där kommer de också att få träffa andra elever från hela världen. Jag fick själv en internationell utbildning och det var fantastiskt, det är som en gåva till våra barn. Det kommer att öppna deras sinnen och ge dem en vidare syn på vår värld, säger prinsessan i intervjun.

prinsessan Marie

Hon säger också att hela flytten kommer att ge barnen en större förändring av hela deras liv, men på ett bra sätt. Även för prins Joachim är detta något nytt och spännande.

–Det blir en fantastisk möjlighet för min make, han kommer nu att få uppleva en helt ny livsstil och så kommer det att bli ett lyft för hans militära karriär.

Foto: TT

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

43 kommentarer till “Marie om flytten: “Barnen talar inte så bra franska””

 1. josefin skriver: 16 april, 2019

  Bra inställning, att nya kulturer berikar. Det är med denna anda det danska drottninghuset utmärker sig, o naturligtvis har Dr M’s pástádda ansats att barnen ska gifta sig med utländskor spelat in – da kommer kultur”chocken” naturligt.


 2. Fluff skriver: 16 april, 2019

  På vilka meriter har maken kommit in på denna mycket speciella utbildning.
  Knappast egna.
  Har Danmark köpt en extraplats åt honom eller stängs någon kvalificerad ute?


  1. Ina skriver: 16 april, 2019

   Prins Joachim har fået invitation fra den franske forsvars minister om at deltage i uddannelsen – som er en af verdens bedste indenfor militæret. Prins Joachim kan bruge uddannelsen i sit videre militære arbejde både i Danmark men også internationalt.


  2. Ingrid skriver: 17 april, 2019

   Fluff,
   Tänker du kanske på Victoria när hon skulle gå utbildningen på UD?


 3. PernillaA skriver: 16 april, 2019

  Jag är förvånad över att barnens franska inte är bra nog.
  I många intervjuer hör man Maire och Joachim tala franska med varandra, hon talar franska med barnen och det gjorde säkert farfar också
  Lite dåligt att inte ha främjat bättre framförallt eftersom de har tillgång till allt


  1. josefin skriver: 16 april, 2019

   “Bra nog”är ju ett relativt begrepp. I Sv jublar vi över “kungabarnens” sprakkunskaper när de kan säga Guten Tag pa sin moders mál men Marie kan ju ha andra kravniváer.


  2. Birthe Vejrum skriver: 16 april, 2019

   PernillaA – børnene taler fransk/hverdags fransk og forstår/kan tale med deres franske familie, de har altså ikke lært grammatikken + andre finurligheder som man skal kunne i en fransk skole – og franske skoler er meget anderledes end danske ditto – derfor den internationale skole MED ekstra undervisning i fransk.


 4. Ina skriver: 16 april, 2019

  Prinsesse Marie har talt fransk med sine børn i hjemmet og sikkert også Prins Joachim. Efter beslutningen om at flytte til Frankrig 1 år – er sproget måske endnu mere aktuelt hjemme på Emiliekildevej tænker jeg.

  Prins Henrik og Prinsesse Athena har indtil nu gået i en katolsk privatskole – så det bliver noget af en omvæltning for dem at starte i ny international skole efter sommerferien. Samtidig med det vil Maries far helt sikkert stå til rådighed og dejligt at de kan se deres franske familie noget mere.


 5. Birthe Vejrum skriver: 16 april, 2019

  1. Dette var en småt imbecil kommentar (og jeg ber så mange gange om undskyld/ursäkt for at mene det) men Prins Joachim har en genuin militær karriere.
  Han startede i 1987 som rekrut i Dronningens Livregiment. Som løjtnant i reserven gjorde han fra 1989 -90tjeneste som delingsfører i en kampvognseskadron ved Prinsens Livregiment. Han har gennemført alle videreuddannelsestrin for officerer af reserven. 1996-2004 var han chef for en kampvognseskadron i mobiliseringsstyrken ved Prinsens Livregiment, og fra 2005 tilknyttet Danske Divisions stab som major af reserven.


 6. Birthe Vejrum skriver: 16 april, 2019

  2. Han blev oberstløjtnant af reserven i 2011 og udpeget til chef for forbindelsesofficersgruppen i Totalforsvarsregion Fyn, Syd-og Sønderjylland. 2015 oberst af reserven i hæren og d. 1. nov. 2015 tiltrådte han som særlig sagkyndig i Forsvaret i forhold til implementeringen af et nyt totalstyrkekoncept.
  Han har i forbindelse med dette en omfattende foredragsvirksomhed om forsvaret.
  Invitationen/tilbuddet om denne specielle uddannelse i Paris kom fra den franske udenrigsminister under det franske Statsbesøg i Danmark i august 2018.


 7. PernillaA skriver: 16 april, 2019

  Birthe, att kunna läsa , skriva och kunna grammatiken lör man ju lättast som barn ; jag utgår kanske från mig själv sim också bor utomlands men just grammatiken är viktig underlättar att lära sig andra romanska språk


 8. Birthe Vejrum skriver: 16 april, 2019

  Der er ikke tradition for de latinske grammatik regler i den danske folkeskole, de er oversat til dansk.
  Jeg vil mene, at Henrik og Athena taler fransk, det er mere tvivlsomt om de læser fransk,og jeg tror slet ikke de kan skrive fransk.


 9. Fluff skriver: 16 april, 2019

  Då får jag tacka de båda danska damerna för uppdateringen
  om de militära meriterna.
  Jag hoppas någon av er också kan ge uppgifter på vilka hans
  klasskamrater blir.
  Det skulle ge lite ytterligare tyngd åt hans närvaro.
  Låt mig till sist upplysa om att benämningen imbecill
  började glida ur svenska språket för ca 100 år sedan.


  1. Birthe Vejrum skriver: 17 april, 2019

   Fluff -Det er Frankrigs højest rangerede militære lederuddannelse. Invitationen blev overleveret under det franske statsbesøg i august 2018,hvor et af hovedtemaerne var strategiske partnerskaber indenfor bilaterale erhvers-, kultur- og forsvarsmæssige områder. Hvilket forklarer, at udover kulturministeren så var finansministeren + EU ministeren med i den franske delegation. Med var også Admiral Bernard Rogel, som efter hvad jeg kan liste ud af den franske bogstavering, måske er Frankrigs Forsvarschef.
   Jeg vil anbefale, at du går ind på kongehuset.dk, og ser under Prins Joachim, her finder du al info om skolens program.


 10. CVM skriver: 17 april, 2019

  Birthe Vejrum
  Ni behöver verkligen inte be om ursäkt ni kommer alltid med sanningenlig
  fakta tycker det är bättre att damerna från Franska Rivieran försöker
  förstå att Prins Joakims militär utbildning är gedingen.
  Trevlig Påsk Birthe
  CVM


 11. Birthe Vejrum skriver: 17 april, 2019

  Tusind tak – også trevlig påske til dig.
  Vejret er flot, men koldt her i Danmark, og jeg forstår på min familie, der holder påske i Götaland med gule fjer (?) i buskene + andre svenske påsketraditioner. 🙂


  1. Birthe Vejrum skriver: 17 april, 2019

   Og se – nu “fool’er” min pc igen! En del af teksten er forsvundet. 🙁
   Der skal naturligvis også stå: …at vejret er det samme i Sverige!


 12. Fluff skriver: 17 april, 2019

  Om Birthday Vejrum kunde tipsa mig om var jag kan finna övriga kursdeltagare skulle det uppskattas. Kanske ett gruppfoto från när kursen startade?


  1. Birthe Vejrum skriver: 17 april, 2019

   Fluff – det må du så vente på! Men skolen ligger ved Eiffeltårnet, så du kan jo rejse ned og studere de blivende studiekammerater på nærmeste hold, når undervisningen starter til september. 🙂


 13. CVM skriver: 17 april, 2019

  Fluff
  Kanske ni finner fotot på väggen hos Villa Ingeborg på Rivieran
  eller kanske i receptionen hos Bräcke Diakoni.
  Bon Chanse Chere Madame
  CVM


  1. Fluff skriver: 17 april, 2019

   Varför skulle det finnas där?
   Du får gärna förklara.


  2. charlotte skriver: 17 april, 2019

   🙂 🙂 🙂
   Glad Påsk Claes!


 14. Fluff skriver: 17 april, 2019

  Birthe Vejrum har inte så bra koll på Paris kan man märka.
  L´École Militaire ligger på andra sidan Marsfältet ca 1 km från Eiffeltornet.
  Man kan däremot s e skolan från tornet.


  1. Birthe Vejrum skriver: 18 april, 2019

   Fluff – det kunne være mere korrekt, at skrive skolen ligger i NÆRHEDEN af Eiffeltårnet, eller at skolen ligger i området ved Eiffeltårnet. Det korte af det lange er, at Eiffeltårnet er landemærket.
   OBS: Landemærket er også en gade i det indre København.


 15. CVM skriver: 17 april, 2019

  Ha Ha Ha ja Chere Fluff vet ni inte det själv så säger jag som Strindberg sa.
  Det är synd om människan.
  ClaesVonMonaco prenumenat sedan 1987


  1. Fluff skriver: 17 april, 2019

   Det vore intressant och uppfriskande om den person sim kallar sig Claes eller CVM någon gång kunde leverera en originaltanke eller dito idé istället för att stapla plattityder med andra inläggsskrivare som statister.
   Försök samtidigt skaka av dig det ortografiska kaoset.


 16. CVM skriver: 17 april, 2019

  Nu kan vi bara konstatera att flera katter har blandat sig bland hermelinerna
  på Svdam forum senaste veckan.
  Att det skulle ha med branden i Notre Dame att göra har jag svårt att tänka
  mig det är nog enklare en så att vi ser hur vissa byter signaturer så fort dom
  blir påkomna av CVM.
  Trevlig Påsk till er med samma signatur år efter år det kallas vanligt folkvett.
  ClaesVonMonaco prenumenat sedan 1987


 17. CVM skriver: 17 april, 2019

  Fluff på tal om en annan sak ni påstod att det var väntelistor på Lyreviks
  bok på Svenska bibliotek såå undra jag var ni fått den uppgiften ifrån?
  Efter att vi ringt runt till 5 olika bibliotek i olika sociala städer från rött till blått.
  4 bibliotek hade inte Lyreviks bok 1 bibliotek hade den för utlåning ock kunde
  reservera den till efter påsk om jag inte kunde komma tidigare.
  Såå resultatet i det ortografiska kaoset att Lyreviks bok är inte speciellt efterfrågad efter CVM sifo undersökning.
  Bon Paques Chere Madame
  CVM


  1. Fluff skriver: 17 april, 2019

   Du store tid.
   Det blir ju mer och mer patetiskt.
   Du menar alltså att du sitter på din
   klippa och ringer upp kommunala bibliotek
   för att kontrollera sanningshalten i min utsaga.
   Du gav just den ensamme/sysslolöse ett namn
   och det kan jag enbart beklaga.
   Jag talar om biblioteksverksamheten
   i den region jag hör hemma.
   Ring dit!


  2. Fluff skriver: 17 april, 2019

   PS CVM
   Du vet väl att man inte behöver ringa till biblioteken för att
   få reda på tillgängligheten på vissa böcker.
   Det låter sig även göras online.
   Fast det är klart, då får man ju inte tala med någon.


  3. josefin skriver: 17 april, 2019

   Fluff 🙂
   väl talat/skrivet


 18. CVM skriver: 17 april, 2019

  PS Fluff
  Marsfältet har fyra kanter var ifrån har ni mätt att det är 1 kilometer?
  Tacksam för detaljerad kommentar i ”fyrspann”
  Trevlig Påsk
  CVM


  1. Fluff skriver: 18 april, 2019
 19. CVM skriver: 17 april, 2019

  Fluff
  Det blir svårt att ringa till din region eftersom vi inte har regioner här
  i Frankrike utan departement.
  Kanske jag ska ringa Svenska Kyrkan och fråga om dom har boken?
  Att dom har Drottningen Silvias bönebok det vet jag men Lyreviks
  tveksamt men vem vet dom har Oscar Wilde så varför inte Lyreviks
  ungefär samma skrot&korn.
  Trevlig Påsk
  ClaesVonMonaco


  1. Fluff skriver: 18 april, 2019

   Det blir inte svårt att ringa för jag bor i Västra Götaland. Sluta tramsa.


 20. CVM skriver: 18 april, 2019

  SnickarFluff
  Votre Français est tres tres bien.
  Bon Paques 🇫🇷🐣
  CVM


  1. Fluff skriver: 18 april, 2019

   Du borde vårda ditt varumärke bättre.
   Det har på sistone fått en och annan törn.


 21. CVM skriver: 18 april, 2019

  Fluff (snickarn)
  Ja det är möjligt men det beror nog på att jag står stadigt i mina 45or
  dessutom behöver jag inte byta signatur bara för att mitt varumärke CVM
  får sig en törn då och då.
  Titta på Notre Dame krig och revolutioner och nu en brand likadant
  är det med CVM.
  Bon Paques Chere Fluff
  CVM


  1. Fluff skriver: 18 april, 2019

   Själv har jag inget varumärke att vårda.
   Jag framför min åsikt utan kejsarmanér.
   I övrigt finns inte så mycket att säga.
   Vill du diskutera Lyreviks bok, hylla eller fördöma den,
   får du se till att ha läst den.
   Att, som du gör, gå på hörsägen, är oseriöst.
   Särskilt av en som så gärna blåser sitt eget horn.
   Godmiddag.


 22. CVM skriver: 18 april, 2019

  Kan iallafall konstatera utan några avancerade undersökningar att Svdams
  forum är populärt bland glada Damer och Herrar.
  Såååååå många gånger vi hört jag ska aldrig skriva mer här på forumet.
  Sluta med era artiklar om mode smink etc etc etc
  Men ändå kommer dessa personer tillbaka dock i ny form med ett ny signatur
  däremot är som såå upplägget i kommentarerna som förut.
  Tack till redaktionen som gör detta forum såå trevligt att alla kommer tillbaka.
  Glad Påsk
  CVM


 23. CVM skriver: 18 april, 2019

  Fluff
  När man byter signatur
  när vinden blåser fel.
  Behöver man inte vårda
  något varumärke.
  CVM varumärke since 1987


 24. MarieS. skriver: 18 april, 2019

  Fluff
  Håller med Josefin – bra kommentarer.


  1. Fluff skriver: 18 april, 2019

   Josefin och MarieS, tack för vänliga hälsningar!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar