Marie om flytten: "Barnen talar inte så bra franska"

prins Joachim prinsessan Marie

Till hösten börjar prins Henrik och prinsessan Athena sin nya skola i Frankrike. Ett äventyr för hela familjen berättar prinsessan Marie i ny intervju.

I samband med uppdraget i Paris häromveckan – då prinsessan Marie återinvigde varuhuset Galeries Lafayette, fick den franska tidningen Point de Vue en intervju med henne som nu återges på sajten Royal Central. I intervjun berättade den danska prinsessan öppenhjärtigt om sin och familjens flytt till det gamla hemlandet nu i sommar. Prins Joachim ska som vi tidigare berättat genomgå en större militär utbildning där.

För prinsessan Marie som själv är född i Frankrike är detta givetvis en stor och spännande händelse, men inte bara för henne utan också för resten av familjen, prins Joachim och deras bägge gemensamma barn prins Henrik och prinsessan Athena.

– Jag trodde aldrig att jag skulle flytta tillbaka till Frankrike efter alla år utomlands. Men det är också en nyttig utmaning för våra barn, säger hon.

prins Joachim prinsessan Marie

Prins Joachim är heller inte främjade för att bo och leva i Frankrike, förutom att han tillbringat många somrar på familjens vinslott har han också studerat i Normandie mellan åren 1982-1983.

– Mina barn har inte fått träffa min familj så mycket och de har heller inte lärt sig så mycket om den franska kulturen. Självklart har jag talat mitt hemspråk med dem genom åren men deras franska är inte tillräckligt bra, säger Marie i intervjun.

Boendet oklart

Exakt var de ska bo i Frankrike vet de inte ännu, prins Henrik och prinsessan Athena ska i alla fall gå en en flerspråkig skola nära Parc Monceau. Där kommer de också att få extra undervisning i franska.

Marie Joachim barnen

Att det blev just en internationell skola beror på att Marie inte ville att barnen skulle få en allt för stor kulturchock på grund av skillnader mellan det franska och danska skolsystemet.

– Skolan är riktigt bra och där kommer de också att få träffa andra elever från hela världen. Jag fick själv en internationell utbildning och det var fantastiskt, det är som en gåva till våra barn. Det kommer att öppna deras sinnen och ge dem en vidare syn på vår värld, säger prinsessan i intervjun.

prinsessan Marie

Hon säger också att hela flytten kommer att ge barnen en större förändring av hela deras liv, men på ett bra sätt. Även för prins Joachim är detta något nytt och spännande.

–Det blir en fantastisk möjlighet för min make, han kommer nu att få uppleva en helt ny livsstil och så kommer det att bli ett lyft för hans militära karriär.

Foto: TT

Läs även:

Nu är flytten här! Prinsessan Maries första franska uppdrag

Joachims och Maries apanage-val i Frankrike delar danskarna

7 inredningsbutiker prins Joachim och Marie inte får missa i Paris