Markeringen framför Silvia och kungen – här möts de av protester

09 feb, 2023, 09:52 
Det var inte alla som var i feststämning när kungens superår rivstartades.
Annons

Idag är en alldeles särskild dag, kungen har nämligen kickat igång sitt stora jubileumsår! 50 år på tronen ska firas med pompa och ståt, och med hela svenska folket – Svensk Damtidning är självklart på plats.

Men när kung Carl Gustaf och drottning Silvia anlände till Nyköping fick de ett oväntat välkomnande – alla är inte sugna på att fira...

Silvias beteende fångas på film – därför avstår hon
Silvias beteende fångas på film – därför avstår hon

Kungaparet möttes av protester

Anledningen till att kungaparet nu befinner sig i Nyköping, är som sagt en del av det kungliga superåret. De kommer ha fullt upp – och ska under året besöka samtliga län. Ett sätt att involvera alla i detta spektakulära firande, innan den stora finalen 15:e september.

Recept.se Nyhetsbrev

21 resor har de framför sig, och det blev Södermanland som hade turen att vara först ut. Visst måste det kännas lite extra speciellt, när det kungliga kortegetåget stannade på Nyköping station.

Annons

Men det kungliga superåret verkar inte falla alla i smaken. På plats vid stationen var nämligen också en samling folk som protesterade mot monarkin som statskick. Det var den Republikanska föreningen, vars hjärtefråga såklart är att avveckla monarkin, som var på plats med banderoller.

Republikanska föreningen håller upp en banderoll med texten Vi är för ett demokratiskt statskick när kungen och drottningen ska besöka Nyköping

Enligt Svensk Damtidnings reporter Johan Söderlund som är på plats, ska det ha varit en tyst protest, och den röda banderollen med texten "Vi är för ett demokratiskt statskick" fick tala för sig.

Det hela gick odramatiskt till, och det är okänt om kungaparet noterade protesten.

Det ska kungaparet göra i Nyköping

Besöket fortsätter vidare, med flera spännande punkter på agendan. Bland annat så ska kungens jubileumsmarsch spelas upp för publik – för första gången! En marsch vi kommer få höra en hel del under det kommande året.

Annons

På Stora torget kommer det också bli riktig feststämning, där samlas folket för att få sig en glimt av kungaparet, och såklart gratta kungen! Sedan följer en liten present till kungen, en fotoutställning om sig själv.

Kungaparet på besök i Nyköping
Glada miner – det är ju fest!

Foto: TT

Annons