Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Märtha Louise har fått nog! Rasar efter privata samtalet med Sonja

Märtha Louise har fått nog! Rasar efter privata samtalet med Sonja

Märtha Louise rasar mot norska medier.

Shaman Durek har länge fått hård kritik för sina kontroversiella uttalanden. Bland annat har han sagt att en medaljong, som han själv kränger på sin hemsida, kan bota corona.

5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmen
0:53

Efter reklamen: 5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmen

(0:53)

Slå på ljud

Men det handlar inte bara om kritik. I en intervju med norska VG berättar Durek att han tvingas utstå rasism på daglig basis och att mycket av kommentarerna handlar om hans hudfärg – vilket fått kung Harald att ryta ifrån.

”De rasistiska attityder Durek Verrett utsatts för, framför allt på sociala medier, motsätter vi oss starkt. Det är en styrka att kungafamiljen speglar den etniska mångfald som finns i Norge”, har kung Harald sagt i ett uttalande.

Shaman Durek Verrett säger att han utsätts för rasism på daglig basis

Shaman Durek Verrett berättar för norska VG att han utsätts för rasism på daglig basis.

Andreas Fadum / TT

Durek Verrett rasar mot norsk press

I en intervju med tv-kanalen ABC hyllade prins Harry nyligen kung Harald och tyckte att han på ett föredömligt sätt markerade mot rasism, något som även Durek reagerat på.

– Världen behöver veta vilken underbar och framåtblickande kung Norge har som kämpar mot rasism och står upp för mig. Nu måste även andra kungafamiljer börja prata om rasism. Det ger en stor möjlighet till förändring, säger Durek Verrett till VG.

– Ingen i norsk press har tagit upp vad kung Harald har sagt om rasism, för ingen tror att det är en nyhet. Men det här är verkligen den största nyheten i världen.

Prins Harry

Prins Harry hyllade nyligen kung Harald i en intervju med tv-kanalen ABC.

POOL

10 kungliga skandaler från 2022 – kidnappningsförsök och olyckliga grodor

Orden om kung Harald och drottning Sonja

På nyårsafton riktade Märtha Louise skarp kritik mot norska medier för att de inte rapporterat tillräckligt om den rasism som hennes fästman utsatts för. I ett uppmärksammat inlägg på Instagram skrev hon:

”Varför har inte norsk press inte nämnt den här delen av pressutskicket i samband med att jag att avsade mig mina officiella uppdrag? Tycker de inte att det är en viktigt grej att kungen adresserar rasism?”.

Shaman Durek, Märtha Louise och kung Harald

Shaman Durek och Märtha Louise känner sig älskade av norska kungafamiljen.

Andreas Fadum / TT

Durek Verrett säger vidare till VG att han i alla fall är mycket glad att norska kungahuset agerat. Han känner sig älskad, respekterad och accepterad av både Harald och drottning Sonja.

– Det gäller även för Märtha. Att kunna få berätta för sina föräldrar om den rasism hon själv upplevt och hela tiden fått kämpa mot i sin relation med mig, säger han.

Shaman Durek och Märtha Louise

På nyårsafton riktade Märtha Louise skarp kritik mot norska medier för att de inte rapporterat tillräckligt om den rasism som hennes fästman utsatts för.

Lise Åserud
Kung Harald och drottning Sonja

Kung Harald och drottning Sonja.

Terje Pedersen

Foto: TT