Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bakom kulisserna – Märtha Louises kritiserade möten med Durek: "Grät, skrek & skrattade hysteriskt"

21 jan, 2021, 15:00 
AvAnna von Koch
Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise
Prinsessan Märtha Louise har alltid gått sin egen väg.
Svensk dam följer med in bakom kulisserna på ett andligt möte – lett av den norska prinsessan och pojkvännen shaman Durek.
– En man gungade fram och tillbaka och rörde sitt huvud i cirklar. En kvinna lät som hon födde barn, och en annan röt som ett lejon.
Annons
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssagaBrand logo
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssaga

Prinsessan Märtha Louise, 49, har alltid följt sitt hjärta.

Hon valde att gifta sig med den kontroversiella författaren och konstnären Ari Behn – och förlorade därmed epitetet kunglig höghet. De skilde sig efter 14 år, och Märtha Louise blev istället tillsammans den ännu mer kontroversielle kändisshamen Durek Verrett, 46. Och stod upp för sin kärlek när halva Norge gjorde uppror. Hon har också drivit Änglaskola och varit öppen med sin andlighet, något som inte tillhör vanligheterna när det gäller kungligheter.

Märtha Louise gav upp epitetet kunglig höghet för Ari Behn. Foto: TT

Nej, ”Märtha”, som hon kallas, bryr sig föga om vad andra tycker och tänker. Hon är idag trygg i sig själv och det har hon andligheten att tacka. Hon förlitar sig på något större, något som många bara skakar på huvudet åt.

Annons

– Andlighet och övernaturlighet har alltid varit naturligt för mig, och är därför viktigt. Jag har sett saker, energier, kring folk sedan jag var liten. Jag visste hur de mådde eller om de hade grälat med sin man, bara av att se dem. Alla blir chockerade när jag berättar vad jag ser, men för mig är det helt naturligt.

Eller som prinsessans Märtha Louise pojkvän shaman Durek, 45, har sagt till Svensk damtidning.

– Märtha har ju en förmåga att se rakt igenom människor, och hon har hjälpt mig att hitta djupare nivåer av mig själv.

Så träffades Märtha Louise och shaman Durek

Jag träffade det då nyförälskade paret i en modernt inredd vindsvåning i centrala Köpenhamn i maj 2019. De satt tätt intill varandra i en soffa och höll hand. Prinsessan Märtha Louise log konstant och tittade ömt på sin amerikanske pojkvän.

– Durek är min tvillingsjäl. När jag mötte honom kändes det som om jag hade hittat hem. Våra själar kände igen varandra.

Annons

Durek log och nickade igenkännande åt det första mötet som skedde året innan i Los Angeles.

– När jag såg in i Märthas ögon kände jag bara ”wow”. Jag kände och visste något, men jag hade inte tid att sitta ner och analysera vad det var just då, säger han.

Det var Märtha Louises väninna Milana Snow, skådespelerska, modell och healer, som bjudit dit henne. Märtha Louise och Durek blev genast nära vänner och vänskapen utvecklades snart till något djupare.

Kärleksbeskedet med shaman Durek slog ner som en bomb.

En vecka innan vårt möte i maj 2019 hade de släppt kärleksbomben på Instagram, och prinsessan skrev bland annat att Durek fick henne att inse att villkorslös kärlek verkligen existerar. Med honom behövde hon inte låtsas utan kunde vara sig själv. Han förstod hennes andliga sida. Men Durek har också mötts av kritik för sina metoder och uttalanden.

Annons

På andlig workshop med Märtha Louise och Durek

Jag hade trott att prinsessan Märtha Louise skulle ta större plats på den andliga workshop som jag tillsammans med ett femtiotal personer, varav runt tio journalister, nu var inbjuden till. Men istället var det shaman Durek som höll hov.

Paret berättade först om sina livsresor. Sedan började shamanen guida oss igenom vad jag bäst skulle beskriva som ett högljutt väckelsemöte. Han uppmanade oss att börja djupandas och slå lätt med två fingrar mot vår handled.

Sedan räknade han upp i hundratal, sa sig öppna en port till universum och tilltalade goda andar och änglar. Många människor runtomkring mig påverkades starkt av hans ord. De fylldes, precis som shamanen önskade, av en stark energi.

De ömsom grät, skrek och skrattade hysteriskt. En hockeykille (med i danska hockeylandslaget) som jag pratat lite med innan och som satt bredvid mig började yla som en varg. En annan man gungade fram och tillbaka och rörde sitt huvud i cirklar. En kvinna lät som hon födde barn och en annan i raden bakom skrämde mig rejält när hon röt som ett lejon.

Annons

Kursen gick ut på att man skulle komma i kontakt med sitt sanna jag och kanske var detta just det. Shaman Durek hade i alla fall en väldigt stark påverkan på människorna i rummet och predikade likt en frikyrkopastor, sina godhjärtade uppmaningar om att ”ta in ljuset”.

När han bad oss göra oss av med dåliga energier började människor runt omkring mig skaka och hosta. Det var nästan så jag trodde att någon skulle kräkas – så intensivt var det.

Jag tycker det är spännande med andlighet och dömer ingen. Men det här var kanske lite för intensivt för min smak. Jag kände heller ingenting, trots att jag följde hans instruktioner till punkt och pricka. Enligt shamanen var det här en del i andarnas plan. De ville helt enkelt att jag ska vara lugn, förklarade han för mig efteråt.

– Vägen till det sanna jaget kan se olika ut för olika personer.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch träffade Märtha Louise och Shaman Durek i Köpenhamn. Foto: Håkan E Bengtsson

Märtha Louise startade "änglaskola"

Shamanen och Märtha Louise uppmanar oss deltagare att vara sanna mot oss själv och att inte döma någon annan människa. För prinsessan Märtha Louise del tog det lång tid att vara sann mot sig själv. Hon hade länge tryckt undan sin andliga sida.

Annons

Det var först när hon 27 år gammal mötte sin skyddsängel som allt fann ett inre lugn.

– Jag satt och läste en bok om skyddsänglar när jag plötsligt kände en rosendoft. Jag förstod på en gång vem det var – min skyddsängel!

Efter det blev änglarna en del av prinsessans vardag. De kunde dyka upp var som helt. När prinsessan körde sina barn till skolan, stod i bilkö, eller var och handlade.

Enligt prinsessan var det änglarna som förde henne och Elisabeth Nordeng samman. Kvinnan hon kom att starta Astarte Education, tillsammans med 2007. Det var en så kallad änglaskola, där de under flera år höll kurser om änglar och med inre kraft som utgångspunkt. Kritiken var inte nådig, men Märtha Louise tog det hela med ro.

– Det vi gör står vi för. Människor vill ofta dela upp människor i fack – "såhär ska man vara". Men man ska komma ihåg att vi är alla olika. Sanningen ser inte lika ut för alla.

Prinsessan och Elisabeth gav ut flera böcker, bland annat ”Möt din skyddsängel”, 2010 och ”Änglarnas hemligheter: änglars språk, natur och hur du öppnar dig för dem”, 2013.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch träffade prinsessan Märtha Louise och kollegan Elisabeth Nordeng.

Svensk dam på andlig kurs med Märtha Louise

På hösten det året fick jag chansen, att som enda journalist, vara med på en två dagar lång kurs i London kallad ”Ditt andliga lösenord”. Den gick ut på att lära oss att hitta vägen till vårt hjärtas inre universum och kanske också till vår egen skyddsängel.

Annons

För en sådan har varje människa, berättade prinsessan Märtha Louise och Elisabeth när jag intervjuade dem innan kursstarten.

– Många säger ”vad är det?”. För oss är det en energi eller en kärlekskraft som alltid finns där och som vi kan kontakta. Ju mer man använder den desto starkare blir den. Änglarna kan komma med goda råd i svåra livsavgörande frågor, men de kan också hjälpa till i det lilla, som att hitta barnens borttappade strumpor eller ge förslag på vad man ska laga till middag, sa prinsessan.

Till skillnad från prinsessan Märtha Louise fick Elisabeth kontakt med sin skyddsängel redan som barn. Hon var tre år när hon plötsligt kände sig omgiven av en stark kärlekskraft.

Skulle jag nu få träffa min?

Vi var 20 förväntansfulla deltagare från olika europeiska länder som hade samlats i ett modernt konstgalleri i centrala London. Ute ven snålblåsten, men inne var det varmt och rofyllt med tända blockljus på golvet. Vi satt på stolar i en ring och mediterade en hel del. Något som passade mig bra eftersom jag var höggravid och behövde lite lugn från vardagsstressen hemma.

Annons

Vi fick även lära oss att känna av en annan människas aura. Vi ställde oss i två rader mot varandra, gnuggade händerna, blundade och gick sedan sakta mot deltagaren mittemot. Det var förvånansvärt lätt att känna var personens aura började. Det var som en vägg av energi. Märtha kände mot min mage och sa att det var väldiga starka energier. Bebisen där inne hade ju även sin aura som nådde ut.

Märtha Louise har hittat sin andliga sida.

Jag och min man hade vid den här tidpunkten genom ultraljud fått reda på att barnet vi väntade hade ärvt min gråstarr och skulle bli synskadat. Jag var orolig, ledsen och mitt uppe i sorgeprocessen över detta. Jag anförtrodde mig prinsessan och hennes kloka ord hjälpte mig mycket på vägen.

– Innan jag fick barn trodde jag att det var jag som skulle lära dem saker. Nu vet jag att det viktigaste är det som de har att lära mig och så kommer det vara med din son också. Han kommer med mycket ljus och kärlek till din familj.

Annons

Märtha Louises insikt: "Trodde jag var galen"

Jag har alltid upplevt prinsessan Märtha Louise som väldigt empatisk, varm, glad och klok. Hon är en jordnära person som vill alla väl. På senare år har Märtha förstått att hon är högkänslig på gott och på ont. Det gör henne välutrustad med känselspröt som kan hjälpa människor i kris, men det gör också att hon tar åt sig av människors energier, bra som dåliga.

På kursen fick vi därför även lära oss att täppa till våra auror, så att vi inte skulle ta in all omkringliggande energi. Vi försökte oss också på att hitta varandras skyddsänglar, och om vi lyckades låter jag var osagt.

Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth fortsatte att hålla kurser och skriva böcker. Boken "Född sensitiv – våra berättelser", en bok om att vara högkänslig, kom år 2017 och boke "Sensitiva barn: det högkänsliga barnet från nyfödd till tonåring", år 2019.

Märtha Louise hade i ett halvt liv undrat varför hon reagerade starkare än alla andra, mot ljud, ljus, dofter, men också i situationer, upplevelser och i mötet med människor.

Annons

Det var först hon gjorde ett högkänslighetstest på internet 2013, som många pusselbitar föll på plats. Hon förstod plötsligt varför hon fått kväljningar när drottning Sonja sprutat på sin Chanel No5, varför hon i panik visat fingret mot en påträngande fotograf i Nederländerna eller krupit ihop i fosterställning när hon och Ari inte kunde hitta den löstagbara dragkroken till släpet inför en ridtävlingsdag. Eller varför hon fått nog och bara velat gå ut i skogen och gråta under en tjejhelg.

– Jag trodde ju att jag var galen. Men en högkänslig person reagerar starkare och mer på djupet än andra, klarar inte av för mycket folk och blir jättetrött efteråt. Det hjälpte mig att sätta ord på det. Nu vet jag att det är normalt som högkänslig att vilja gå ut i skogen och gråta när det blir för mycket, systemet blir överbelastat.

Allt detta sökande har lett prinsessan Märtha Louise till en punkt av trygghet.

– Jag är mycket snällare mot mig själv nu. Det sitter inte längre en kritiker på min axel. Jag tycker det är skönt att bli äldre för nu är jag mer nöjd med mig själv.

PRINSESSAN MÄRTHA LOUISE AV NORGE

Ålder: 49 år.
Bor: Lommedalen utanför Oslo.
Familj: Döttrarna Maud Angelica, 17, Leah Isadora, 15, och Emma Tallulah, 12. Pojkvännen Durek Verrett, 46.

Annons