Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Märtha Louises vrede – efter orden om rasism: "Sluta!"

27 jan, 2021, 12:00 
Prinsessan Märtha Louise
Prinsessan Märtha Louise har hamnat i ordkrig på Instagram. Anledningen är rasism.
Annons
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssagaBrand logo
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssaga

Den 26 januari 2001 knivhöggs 15-åriga Benjamin Hermansen till döds av nynazister i Oslo.

Mordet på Benjamin mobiliserade och har fortsatt mobilisera stora delar av det norska folket mot rasism.

Bland de som fortsatt hålla Benjamins minne vid liv är prinsessan Märtha Louise. Under tisdagen, exakt 20 år sedan pojken dog, skrev hon en text om Benjamin på Instagram.

När prinsessan fick mothugg i kommentarsfältet gav hon svar på tal.

Prinsessan Märtha Louise i ordfejd på Instagram

"Det är dags för eftertanke och att gå in i oss själva. Antirasistiskt arbete utförs varje dag i detta land, men rasism fortsätter att hända dagligen", skriver Märtha Louise bland annat.

Hon fortsätter:

"Vi som är ljusa i hyn behöver inte vara rädda för att det som hände med Benjamin Hermansen ska hända oss – att någon dag kan det komma någon från ingenstans och döda oss, bara för att vi är ljusa i hyn".

På den senare punkten är det dock inte alla som håller med Märtha Louise.

Annons

I kommentarsfältet går att läsa hur vissa anser att de visst blir behandlade dåligt för att de är vita. Prinsessan Märtha Louise var snabb med att säga emot.

"Vi kan alla hitta något vi känner att vi diskrimineras för och som vi inte kan göra något åt (så jag sympatiserar med dig i din motgång), men det är fortfarande inte att du är rädd för att dö för att du inte har rätt hudfärg", svarar prinsessan bland annat.

Märtha Louise skriver också att det är skillnad mellan mobbning och rasism. Den tidigare kan alla uppleva, den senare kan vissa aldrig fly ifrån, argumenterar prinsessan.

Prinsessan Märtha Louises kamp mot rasism

Det här är inte första gången som prinsessan Märtha Louise öppet har tagit kampen mot rasism.

I samband med att afroamerikanske George Floyd mördades av en polis stöttade hon Black Lives Matters-rörelsen i ett långt Instagram-inlägg.

“Sluta! Det här har gått alldeles för långt; dödandet av oskyldiga män och kvinnor! Vilka är dessa monster med förvridna tankar som tror att de har rätt att döda på grund av skillnader i hudfärg?", skrev Märtha Louise bland annat då.

Foto: TT

Annons